Sammanfattning och miljöaspekter
Idag tittade vi på en film och kvalitet och bomull.
Filmen handlade om hur man får till bomull och processen inom det, kvalitet, hur man får kläder till att se annorlunda och mer.
Bomull
Bomulls processen är ganska lång och svår process. För dem börjar med bomullsfrön som dem sen blandar med insektsmedel så att insekterna inte kommer och förstör. 25% av all insektsmedel i världen förbrukas till bomullsodling. Konstgödning gör man fler gånger och sen efter vattnar man alla bomullsfrön. 6 - 8 månader efter så är bomullen klara att skördas. Ganska många länder handplockas och ca 70 % av all bomull handplockas. Efter att all bomull är plockad så åker all bomull till bomullsfabriken och efter till textilfabriken.
Miljöaspekter
På filmen fick jag se att när man tillverkar bomull så används för mycket vatten. Det är inte så bra just på grund av att vi har vattenbrist på många delar av världen. Man använder ca 10 000 liter vatten per kg bomull. Jag tycker att det är för mycket för det vatten kan hjälpa så många människor som dör av att dem inte har tillgång till rent vatten.
Vi i Sverige har ju tillgång till vatten men är ändå har lite vattenbrist men dem som verkligen behöver vattnet är nog många delar i Afrika och Mellanöstern men ändå så används vattnet till bomull. Jag fattar att bomulls tillverka är mångas jobb men det känns och verkar inte rättvis. Till bomull så använder man också insektsmedel och kemikalier på åkrarna som kan förorena fabriker och fält. Min lärare sa att vi inte skulle leka med bomullsgarn och vara försiktiga. Jag förstår nu varför hon sa det efter jag så filmen, bomulls processen är lång och kan vara farlig och krävs mycket arbete. På filmen såg jag också att många familjer tillbringar många timmar av sina dagar på bomullsfälten bara för att vattna eller tillverka bomull.
Många barn kan inte och går inte i skolan bara för att dem behöver arbeta i bomullsfälten och detta leder till att dem inte får en utbildning. Många barn drömmer om att bli något stor men får inte utbildningen detta leder till att dem ger upp drömmen och jobbar istället på fälten. Jag tycker att barnen har rätt till att få den utbildningen dem ska få och att dem inte ska behöva jobba på fälten hela livet.
Bomullsfältet är inte den bästa miljön att vara i människor kan t.ex. få sjukdomar eller t.o.m. dö så för människor är bomullsfälten inte bra att vara i hela sina liv. Jag tycker inte att det är rättvis att mänga människor måste jobba hela sina liv i bomullsfälten bara för att dem ska kunna försörja sin familj. De måste också kunna ha samma möjligheter som vi och andra människor i världen som inte behöver jobba i fälten för att kunna leva och försörja sin familj. Det är inte rättvis att folk ska arbeta som slavar på fälten medan andra människor lever lyx just på grund av slavarnas hårda arbete. Vi måste kunna förändra detta och hitta en lösning så att folk inte behöver leva sina hela liv på fälten. Jag tycker att vi ska sluta använda så mycket bomull till kläder och istället återvinna kläder som är gjord av bomull, på det sättet minskar vi bomulls tillverkningen. Vi kan göra kläder av annat materia, så folk inte behöver dö i fälten så vi kan så mer kläder. Man kan också göra så att alla har en möjlighet att gå i en skola så att barn kan se att deras dröm har en chans att bli verklig. Alla ska en möjlighet till en utbildning och sk.
Sammanfattning
Filmen vi såg under lektionen handlade mycket om hur bomull blev tillverkat. Man fick se alla steg från att bomulls fröet planterades till att den blev till en tröja. Man fick också veta hur en kvinnas liv var med att äga en bomullsfält i Indonesien. Hon berättade att hon hade en dröm men den dog efter hon ärvde ett bomullsfält efter sin far. Där kan man se att folk ger upp sina drömmar efter att ha fått en bild av sin framtid och att många få dåligt betalt att arbeta på fälten.
I filmen fick vi veta hur många delar av världen gör sina mattor och hur dem lär sig. Efter ha sett den delen om en kvinna som berättade hur man gjorde en matta så förstår jag varför många stora mattor är så fina som dem är och varför nästan alla mattor är utrikes. I filmen fick man se hela processen om hur man gör en matta. Det var intressant för då fick man se att det tar lång tid att göra en matta och mycket arbete. Jag själv skulle aldrig orka göra arbetet som många folk gör när dem gör mattor. Fast många folk börjar tycka om att göra det efter ha gjort det en lång tid.
Sen fick vi se en opera i Malmö som tillverkar sina egna kläder som dem vill. Man fick se många olika hantverkaren och hur dem får sin tanke och hur dem gör kläderna till en föreställning. En kvinna som är en hantverkare i operan visade hur man kunde få en nya kappa att se gammal. Man fick också se olika mönster och hur man gjorde dem. Det var jätteintressant för att när dem visade hur man kunde få olika mönster så blev jag så chockad för det verkade så enkelt och såg så fint.
Sen fick man se hur dem gör kläder till olika föreställningar och hur dem gör så att det passar in och att dem gör så att direktören håller med dem. Sen fick vi se hur man ska stryka en skjorta och några tips.
Filmen var jätteintressant för man fick en bild av sanningen när det gäller bomull och hur försiktig man måste vara och hur enkelt och roligt det kan vara att få en fin mönster. Man fick också se hur olika hantverkaren arbetar. Så filmen handlade mycket om kvalitet och processen inom kläder, tyger och mer.
//Taqiyah Chowdhury 8A