onsdag 31 augusti 2016

Julia

Miljöaspekter och sammanfattning av film

Jag tyckte att filmen var väldigt bra för att filmen visade hur dåligt människorna som jobbar med bomullen mår, för att det är en så pass dålig miljö att jobba i. Detta är dåligt för miljön eftersom att dem använder ungefär 10 000 liter vatten för endast 1 kilogram bomull, med tanke på att vi har vattenbrist i många delar utav världen så är det inte det smartaste att plantera bomull då.
Jag förstår verkligen nu varför Inti säger till oss att ta det försiktigt med bomullen som vi jobbar med, eftersom att folk står på bomullsfält ungefär åtta timmar per dag ibland sju dagar i veckan. Det är till och med barn som måste kämpa med bomulls fälten för att dem ska tjäna pengar och att kunna överleva, för att alla behöver mat utan mat överlever man inte. Jag tycker att det är fel att folk ska behöva leva under dessa omständigheterna, så jag tycker att man istället ska återanvända bomullen och inte köpa nya kläder allt för ofta.
 
Sammanfattning:
En utav sakerna som filmen handlade om var en 52-årig kvinna som hade jobbat med att väva under hela hennes livstid och hon gillade det, det är tur att hon gillade det. Frågan är bara om dem som verkligen dem som jobbar bland bomullen trivs så bra? Filmen handlar också om en kvinna som håller på och fixar kläder till en föreställning då dem återanvänder den gamla bomullen ifrån dem gamla kläderna. Det tycker jag är jätte bra.

Rahma deab 8A



Den filmen handlar om att hur kan man gör kläder.
Och vart hämtar de bomull  , sen när de hämtar den då kommer de , kammar det.
Men bomull man måste bomull dricker jätte mycket vatten, för att komma och växer. man använder 10 000 lite per kg bomull. bomull påverkar mljö, tex det tar mycket vatten till att göra bomull. Ett stor familj som har 4 eller 5 barn och de jobbar istället att går till skolan, det är inte bra för att deras morfar som sa det och hon
vil att de jobbar, går inte till skolan. och det är inte för att jobba de måste gå till skolan o studera.
Och det handlar om en tjej som kommer från Kurdistan, hon berättade som hand med henne ,hennes familj och hennes klänning den kommer från Kurdistan.

Taqiyah

Sammanfattning och miljöaspekter

Idag tittade vi på en film och kvalitet och bomull.
Filmen handlade om hur man får till bomull och processen inom det, kvalitet, hur man får kläder till att se annorlunda och mer.

Bomull
Bomulls processen är ganska lång och svår process. För dem börjar med bomullsfrön som dem sen blandar med insektsmedel så att insekterna inte kommer och förstör. 25% av all insektsmedel i världen förbrukas till bomullsodling. Konstgödning gör man fler gånger och sen efter vattnar man alla bomullsfrön. 6 - 8 månader efter så är bomullen klara att skördas. Ganska många länder handplockas och ca 70 % av all bomull handplockas. Efter att all bomull är plockad så åker all bomull till bomullsfabriken och efter till textilfabriken.

Miljöaspekter
På filmen fick jag se att när man tillverkar bomull så används för mycket vatten. Det är inte så bra just på grund av att vi har vattenbrist på många delar av världen. Man använder ca 10 000 liter vatten per kg bomull. Jag tycker att det är för mycket för det vatten kan hjälpa så många människor som dör av att dem inte har tillgång till rent vatten.
Vi i Sverige har ju tillgång till vatten men är ändå har lite vattenbrist men dem som verkligen behöver vattnet är nog många delar i Afrika och Mellanöstern men ändå så används vattnet till bomull. Jag fattar att bomulls tillverka är mångas jobb men det känns och verkar inte rättvis. Till bomull så använder man också insektsmedel och kemikalier på åkrarna som kan förorena fabriker och fält. Min lärare sa att vi inte skulle leka med bomullsgarn och vara försiktiga. Jag förstår nu varför hon sa det efter jag så filmen, bomulls processen är lång och kan vara farlig och krävs mycket arbete. På filmen såg jag också att många familjer tillbringar många timmar av sina dagar på bomullsfälten bara för att vattna eller tillverka bomull.
Många barn kan inte och går inte i skolan bara för att dem behöver arbeta i bomullsfälten och detta leder till att dem inte får en utbildning. Många barn drömmer om att bli något stor men får inte utbildningen detta leder till att dem ger upp drömmen och jobbar istället på fälten. Jag tycker att barnen har rätt till att få den utbildningen dem ska få och att dem inte ska behöva jobba på fälten hela livet.
 Bomullsfältet är inte den bästa miljön att vara i människor kan t.ex. få sjukdomar eller t.o.m. dö så för människor är bomullsfälten inte bra att vara i hela sina liv. Jag tycker inte att det är rättvis att mänga människor måste jobba hela sina liv i bomullsfälten bara för att dem ska kunna försörja sin familj. De måste också kunna ha samma möjligheter som vi och andra människor i världen som inte behöver jobba i fälten för att kunna leva och försörja sin familj. Det är inte rättvis att folk ska arbeta som slavar på fälten medan andra människor lever lyx just på grund av slavarnas hårda arbete. Vi måste kunna förändra detta och hitta en lösning så att folk inte behöver leva sina hela liv på fälten. Jag tycker att vi ska sluta använda så mycket bomull till kläder och istället återvinna kläder som är gjord av bomull, på det sättet minskar vi bomulls tillverkningen. Vi kan göra kläder av annat materia, så folk inte behöver dö i fälten så vi kan så mer kläder. Man kan också göra så att alla har en möjlighet att gå i en skola så att barn kan se att deras dröm har en chans att bli verklig. Alla ska en möjlighet till en utbildning och sk.

Sammanfattning
Filmen vi såg under lektionen handlade mycket om hur bomull blev tillverkat. Man fick se alla steg från att bomulls fröet planterades till att den blev till en tröja. Man fick också veta hur en kvinnas liv var med att äga en bomullsfält i Indonesien. Hon berättade att hon hade en dröm men den dog efter hon ärvde ett bomullsfält efter sin far. Där kan man se att folk ger upp sina drömmar efter att ha fått en bild av sin framtid och att många få dåligt betalt att arbeta på fälten.
I filmen fick vi veta hur många delar av världen gör sina mattor och hur dem lär sig. Efter ha sett den delen om en kvinna som berättade hur man gjorde en matta så förstår jag varför många stora mattor är så fina som dem är och varför nästan alla mattor är utrikes. I filmen fick man se hela processen om hur man gör en matta. Det var intressant för då fick man se att det tar lång tid att göra en matta och mycket arbete. Jag själv skulle aldrig orka göra arbetet som många folk gör när dem gör mattor. Fast många folk börjar tycka om att göra det efter ha gjort det en lång tid.

Sen fick vi se en opera i Malmö som tillverkar sina egna kläder som dem vill. Man fick se många olika hantverkaren och hur dem får sin tanke och hur dem gör kläderna till en föreställning. En kvinna som är en hantverkare i operan visade hur man kunde få en nya kappa att se gammal. Man fick också se olika mönster och hur man gjorde dem. Det var jätteintressant för att när dem visade hur man kunde få olika mönster så blev jag så chockad för det verkade så enkelt och såg så fint.
Sen fick man se hur dem gör kläder till olika föreställningar och hur dem gör så att det passar in och att dem gör så att direktören håller med dem. Sen fick vi se hur man ska stryka en skjorta och några tips.
Filmen var jätteintressant för man fick en bild av sanningen när det gäller bomull och hur försiktig man måste vara och hur enkelt och roligt det kan vara att få en fin mönster. Man fick också se hur olika hantverkaren arbetar. Så filmen handlade mycket om kvalitet och processen inom kläder, tyger och mer.

//Taqiyah Chowdhury 8A


Nikhat fatima 8A

                                   Sammanfattning av bomull-filmen

filmen handlar om hur man kan odla bomull, de också berättar hur  bomull transporteras , hur man gör kläder av bomull.  De också berättar hur bomull påverkar  miljö tex det  tar mycket vatten till att göra bomull, det tar 10 000 liter vatten per kilo bomull. jag har ett åsikt att det är inte bra att använda så mycket vatten för att göra bomull, vi människor måste dricka vatten för att leva. jag har ett tips att  man kan förbättra miljö är att man kan återvinna gamla till nya igen. i filmen de också berättade att barnen jobbar istället att gå i skolan, det är inte bra  för barnen att jobba de måste gå i skolan och studera.  En tjej som är från Kurdistan, berättar om sitt liv hur hon har kommit till Sverige.

Ellinor

Miljöaspekter och en sammanfattning



Miljöaspekter:
På filmen såg jag att när bomullen tillverkas används det jättemycket vatten. Och då så tänkte jag på att det är ju vattenbrist på jorden. På filmen såg jag också att det används bekämpningsmedel och kemikalier på åkrarna, föroreningar från fabrikar i närheten förgiftar dem närmsta områderna. Inti har berättat att när vi använder bomullen så ska vi vara försiktiga och inte leka med den. Nu förstod jag det mycket bättre när vi hade sett på filmen eftersom att det krävs mycket arbete med att tillverka bomull. Många familjer jobbar på bomullsfält varje dag flera timmar. Barnen går inte i skolan och det resulterar i att dem inte får en utbildning. Utan utbildning så finns det knappt en framtid, den enda man kan ha är på arbetsfältet. På bomullsfältet är det inte en bra miljö. Människor som arbetar där varje dag får väldigt dålig hälsa. t.ex. illamående, sjukdomar och dödlighet hos jordbrukare. Jag tycker inte att det är rättvist att många människor arbetar som slavar på fälten varje dag och andra lever i lyx. En lösning som borde finnas med tillverkningen av bomullen är att man kan minska produceringen av bomullen och att man kan återvinna kläder och allt som är gjort av bomull. Man kan också se om man kan börja tillverka kläder och trådar av ett annat material. Världen ska vara rättvis för alla.

Min sammanfattning.
Dokumentären som vi såg på lektionen handlade mycket om tillverkning av bomull. Dem visade alla stegen från när man la i frön i marken tills det var en matta eller en tröja. Det tyckte jag var jätteintressant. Dem visade också hur det var på ett ställe i Malmö där dem tillverkade kläder vid en opera. Man fick se många olika slags hantverkare med en koppling till kläder. En tjej var färgerska och patinererska. Hon fixade så att en ny kappa kunde se ut som en gammal till föreställningar och hon kunde färga kläder på olika sätt. Filmen var väldigt intressant och ett bra sätt att lära sig nya saker och ord.

Nora

Film om bomull sammanfattning

j

onsdag 24 augusti 2016

Rahma Deab 8A




1.Vi har arbetat med virkning.

2.Så idag började vi mer virkning och jag kunde lite att virka, och det gick bra.

3.jag har  använt en 4.55 mm garn.

4.jag har lärt mig lite gram hur kan man virka!

Hanna 8A V. 34

1. Idag har vi arbetat med virkning och lärt oss lite om garn.

2. Det gick inte så bra. Först när vi skulle göra vanliga lm (lösmaskor) så gick det jättebra eftersom jag hade gjort det förut men sedan när jag väl kom till fm (fastmaskor) så gick allting snett.

3. Jag har använt bomullsgarn och en 4,50 mm virknål.

4. Jag har lärt mig att folk som jobbar med att ta hand om bomull och plocka den oftast blir riktigt sjuka och hamnar på gatan eftersom de inte har råd att gå till en doktor.

5. Jag ska försöka jobba hemma och träna lite så jag kan bli lite bättre på fm (fastmaskor) till nästa gång !

Taqiyah

Idag har vi arbetat ett nytt arbete. Vi ska virka ett amigurumi efter vi har lärt oss att virka, alltså en figur. Vi får välja vad vi vill virka.

Så idag började vi med att lära oss att virka.
Så det första vi gjorde vara att vår lärare lärde oss om vad vi skulle göra under denna terminen. Sen efter gjorde vi våran egna garnrulle så vi inte skulle slösa av garnet. Efter fick vi lära oss hur man virkar. Så hon lärde oss hur man börjar virka och hur man ska göra luftmaskor och fastmaskor. Men jag visste hur man gjorde från tidigare så det jag gjorde som min lärare så vara att jag skulle göra luftmaskor. Så jag virkade bara luftmaskor, så många som jag orkade.

Efter jag hade gjort virkat många luftmaskor så fick jag uppgiften att virka en liten lapp som skulle vara 10 cm. Så man skulle virka 11 luftmaskor och sen 10 fastamaskor. Så jag gjorde det och det gick bra för jag hade gjort sådan liknande förut. Efter jag hade gjort 11 luftmaskor så skulle man göra 10 fastmaskor. Jag blev tvungen att räkna hur många jag gjorde för att veta om jag gjort som det står. När jag skulle göra 10 fastamaskor så visade läraren hur man gjorde och man skulle hoppa över det första hålet och bara första gången man vänder. Efter skulle jag fortsätta med samma sak men jag råka glömma ett hål så nu måste jag fortsätta att göra 9 fastamaskor. Det var viktigt att räkna när man virkar. Jag är inte klar med den och skulle fortsätta nästa gång.

Verktyg och materia jag har använt: bomullsgarn och virknål.
Det jag har lärt mig är varför man hoppar över den första hålet på första varvet, varför man ska spara garnet och vad luftmaskor och fastmaskor är.

Nästa gång ska jag fortsätta.


//Taqiyah Chowdhury 8A