söndag 29 oktober 2017

Taqiyah

Miljöaspekt

Ull  

Ull är hår från får och andra djur, som t.ex. kanin, kamel och lama. Hår från t.ex. lama får likadana egenskaper som fårull vid spinningen och annan bearbetning. I Sverige klipps tamfår som har hållits i cirka 4000 år.
Ull processen börjar med att man klipper fåren på våren för det är då de inte behöver vinterpälsen längre men fåren klipps också på hösten. Fåren klipps minst två gånger om året. Om fåren var mycket smutsig före klippningen, tvättas de. Man kan tvätta den klippta ullen men man försöker undvika det. Efter klippningen vägs ullen som har ullstapel. 2 veckor efter klippningen och vägningen så paketeras man ullen och transporteras ullen i lastbilar från landsbygden till fabriker, där ullen ska sorteras (ullsortering). Efteråt paketeras de igen och transporteras till spinnerier. Där sker sköljningen och torkningen av ullen. Ullen tvättas med soda i 15 min och efter torkas ullen. Vattenförbrukningen under sköljningen är ett kg ull förbrukar 15 liter vatten. Efter torkningen sker kardningen, där de kammas ut och blir till fiberflor. Sedan sker spinningen som är för att tillverka tråd och garn från fibern. Efteråt sker tvinningen som är när flera tråden vrids och snos om varandra. Sedan får man ullgarn.
Vid tovning av ullen blöter man upp ullen med schampo och vatten. I Norge sker färgning och maskinstickningen innan, om man ska sticka en mössa. Det börjar med att man färgar ullen och sedan torkas den i två dygn. Efteråt sker maskinstickning, då ullen sticks till mössor eller vantar. Sedan sker tovningen och summeringen efteråt. Av ett får kan man få 30 mössor och transportern i Norge är 118 mil.
Ull är ganska lätt att rengöra men när det kommer till torkningen så kan den inte maskintorkas, det finns risk att plagget av ull minskas för ullen klarar inte värmen. Man kan inte maskintorka och stryka ull. Ull värmer också bra och kan suga upp fuktigheten. Därför är det skönt att bära ylleplagg under vinter. Jämfört med bomull är ull bättre för att den kan hålla värmen även när plagget är fuktig. Ull har inget flamskyddsmedel som finns i andra textiler, som gör att den är en brandskyddsmateria.
Ull är mycket miljövänligt för under processen av att tillverka ullgarn används bara 15 liter vatten för ett kg ull som är mycket. För ull väger inte mycket, så det blir ganska mycket ull på ett kg. Jämfört med bomull så är ull mycket mer miljövänligt för 1 kg bomull är vattenförbrukningen runt 10 000 liter vatten. Som är för mycket för samhället i världen nu. Människor dör av vattenbrist och bomullstillverkningen gör det inte bättre. Dessutom planterar man bomullsplantor i fattiga länder där det är soligt. Medans ull kan man få i Sverige, vart som helst där det finns får, kanin, kamel eller lama.
Dessutom är finns det inga kemiska kemikalier i ullen till skillnad från bomull som har bekämpningsmedel. Transporterna är inte stor för att man kan få ull från djur som finns för det mesta överallt. Så transportern är mindre för man kan få ull mycket närmare än bomull som planteras för det mesta i Afrika. Fåren lever också i bättre förhållande jämfört med ägarna över bomullsåkrarna. Vanliga bondägare kan klippa ull och det krävs inte många personer att göra det. Till skillnad från bomull så kan ägarnas barn få gå i skolan istället för att jobba, dessutom är det i Europa. Där det finns lagar i de flesta länderna att barn ska gå i skolan. De har en framtid jämfört med de som tar hand om bomull. Där det behövs många människor att ta hand om bomullsplantorna. Så ull är mycket mer miljövänligt och är ett bra material för plagg som man vill ska hålla värmen.

Jag tycker att ull är bättre val än bomull. På grund av ull är mer miljövänligt och kan hålla värmen under vintrarna men ändå vara svalkande under sommaren. Men bomull är lite enklare att virka med och ser lite bättre. För på ull så sticker det ut små trådar från garnet som man kan förstå för det är från får. Dessutom är ull typ lite hårdare när det kommer till att virka med garnet. Bomull typ glider på varandra medan ull typ försöker glida på varandra. Det är enklare att ta upp maskor jag har virkat med bomull. Dessutom är bomull mer renare, alltså det finns inga små trådar, allting är kompakt.
Så om jag skulle virka något litet t.ex. en amigurumi figur skulle jag helst virka med bomullsgarn men vara försiktigt så att jag inte slösar något och använda allting så sparsamt som möjligt. För jag vet vad förhållandet med bomullsproduktionen är. Men om jag skulle sticka eller virka plagg eller något stort skulle jag använda ull för det kommer vara bra för ett plagg. Dessutom vill jag inte använda mycket bomullsgarn för att göra en tröja när jag kan bara använda ull.  

//Taqiyah Chowdhury 9E

måndag 23 oktober 2017

Rahma 9E v.35 --- v.41





                                                        V.35
1. vad har jag arbetat idag?   
I dag har jag planerat vad ska jag göra och hur ska jag börja. man skulle välja virka eller sticka. och jag vald att försätta virka.

2. hur gick det och hur mycket har jag gjort?
det gick lite dåligt får jag tyckte att det var svårt att välja vilka som ska jag göra. men sen kollade jag på slöjdboken. och det var första gången i lektionen så jag provade virka igen för jag ansluter inte.

3.vilka redskap och material har jag använt?
idag har jag använt inte så mycket material för att det är början och behöver inte mycket material:


  • penna 
  • papper 
  • tråd

4.vad har jag lärt mig idag?
jag lärde mig hur man virkar igen,och hur ska man planera eller skissa.

5.Vad ska jag göra nästa gång?
nästa gång ska jag börja virka.

                                                         v.36 / v.37
1. vad har jag arbetat idag?
idag började jag virka, och gjorde hälften av första varvet för jag visste inte om ska jag fortsätta med detta sättet eller inte. 

2. hur gick det och hur mycket har jag gjort?
det gick bra för jag kollade igen och det blev enkelt för jag visste att jag får göra en igen, eller jag får göra vad jag vill. t.ex: fortsätta med samma sätt tills jag kommer till och bli klar. 

3. vilka redskap och material har jag använt?
  • garn
  • virknål
4. vad har jag lärt mig?

5.vad ska jag göra nästa gång?
jag ska bara försätta och virka. 

                                                           v.38 / v.39
1.vad har jag gjort idag?
idag började jag med varv 3 och försätt vidare till varv 5.        v.38
idag virkade jag 2 varv tills det blev 7 varv i rutan.

2.hur gick det och hur mycket har jag gjort?
det gick lite svart för jag virkade med två hårda garn för det ska bli stabil och rakt  och kunde inte virka snabbt. och gjorde 2 varv i lektionen.       v.38 / v.39

3.vilka redskap och material har jag använt?
  • virknål
  • säkertnål
  • garn 
4. vad har jag lärt mig?
hur ska man lägga till garn om jag ska byta färg eller ändra den. 
5.vad ska jag göra nästa gång?
ska fortsätta med varv 7. 

                                                            v.40 / v.41
1.vad har jag gjort idag?
idag började jag med varv 7 ända fram till varv 8.     v.40
förtsätte från varv 8 fram till varv 9.                           v.41

2.hur gick det och hur mycket har jag gjort?
det gick lite svår för jag håller och viker med 3 olika garn. 

3.vilka redskap och material har jag använt?
  • glittergarn 
  • garn 
  • virknål
  • säkernål 
4.vad har jag lärt mig?
hur man använder 3 olika eller flera garn samtidigt och virka. 

5.vad ska jag göra nästa gång?
ska försätta med planering som jag gjorde, och ska börja från varv 9 ända fram  till  varv 21. 



OBS: 
bilder ligger jag i lektionen för det går inte lägga in bilderna hemma. 









Nikhat fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag hara först har jag skrivit hur jag ligger jag till i slöjden, om jag behövde planera om det, och sen vi hade skrivit tillsammans det jag skulle göra.
Så den här veckan och nästa vecka  ska jag hinna med 11 varv och pop pop som är min läxa till v.45.
På denna lektion jag hade börjat med första varv och planerade för varja vecka som det bli lättare för mig senare och sen tänkte att göra en experminet av att göra en litten sak på mössa.

2.Jag har hunuit inte så mycket för att först skrev vi om terminen och sen började jag planera och därför hann börja med första varv. Men ändå det gick det jättebra, för att förstog vad skulle göra tills nästa och då blir det lättare med planera också.

3.De matrial och redskap som jag har använt är rundstickor, beskrivning och garn.

4.det som jag har lärt mig är att hur man börjar med  första varv efter mudden och jag förstog bra hur man skulle göra.

5.Nästa gång jag ska börja med att minska varv efter när jag har gjort 11 varv på höstlovet så att jag också hinner jag klart göra mössan hemma.






Matilda

1. idag har jag fortsatt att arbeta med min amigurumi.
2. Idag har jag hunnit med att göra klart hela huvudet och påbörja ett öra.
3. redskapen jag har använt mig av idag har varit som vanligt bomullsgarnet, virknål, sax, penna och papper.
4. Idag har jag lärt mig hur man ska stänga ett huvud och stoppa huvudet (och stoppa allt) med vadd. När man skulle stänga huvudet så virkade man tills det var 1 eller 2 varv kvar och då stoppade man huvudet med vadd. När man ska stoppa ska man stoppa ganska hårt eftersom vadden sjunker ihop efter ett tag, det sjunker ihop mer och mer så man stoppar det hårt så att det ska vadden hålla sig finare längre. Sedan när man skulle stänga så virkade man det/ de sista varvet/ varven och sedan drog man ihop längst upp och sydde med kaststygn med en stoppnål. Man tog det garnet som var kvar av garnet som man virkade med sist (en liten kort tråd) sydde igen på toppen med kaststygn. sedan tog man tråden som var kvar och drog igenom hela huvudet 3 gånger. När man skulle dra igenom huvudet skulle man dra igenom tråden i de små hålen figuren får och inte i maskorna för då syns det att du fast tråden och figuren blir inte lika fin.
5. nästa gång tror jag att jag ska påbörja kroppen.

Matilda

1. Idag har jag fortsatt från varv 4 på min amigurumi. Förra veckan tog jag hem mitt arbete och arbetade hemma, då hann jag komma till varv nummer 11.
2.  Det har gått bra, jag har bytt färger på min amigurumi för första gången och hann komma till varv nummer 15.
3. De redskap jag använt idag är bomullsgarn, virknål, sax, penna och papper.
4. Idag har jag lärt mig hur man ska byta färg när man virkar. När man ska byta färg på bomullsgarnet när man virkar så tex om jag har en blå tråd och ska byta till en grön så låter jag den blåa tråden bara vara och trär den gröna tråden runt mitt pekfinger och går in genom en maska tar den gröna tråden igenom och gör en fastmaska och så fortsätter man bara virka tills man ska byta färg igen och då gör man bara likadant.
5. Nästa gång ska jag fortsätta och jobba så fort jag kan.

Matilda

1. Idag har jag arbetat med min amigurumi. Jag har virkat med fastmaskor (fm) och luftmaskor i början.
2. Det har gått bra, jag har hunnit med att göra de 4 första varven.  Jag började med att göra en magisk cirkel med 6 luftmaskor sedan fortsatte jag med varv 2, 3 och 4. Där jag i varv 2 ökade antalet maskor genom att göra 2 fasta maskor i 1 maska och det gjorde jag hela varvet runt så att det vart dubbelt så många maskor som det var innan (6-12). I varv 3 så fortsatte jag att öka men inte lika mycket. Där så gjorde man först 2 stycken vanliga fasta maskor sedan gjorde du 2 i 1 och gjorde detta 6 gånger så att det vart 18 maskor. Man fortsatte att öka i varv r också, där gjorde man 2 vanliga maskor sedan gjorde man 2 i 1 2 gånger så att det vart 24 maskor. Man ökar för att "bygga ut" något så att det blir bredare och bredare men sedan ska man ju minska så att huvudet smalas av upptill så att huvudet inte blir fyrkantigt.
3. Det jag har använt mig av denna lektion är en virknål, bomullsgarnet, papper och penna.
4. Idag har jag lärt mig hur man gör en magisk cirkel. När man gör en magisk cirkel så gör man som ett kryss runt pekfingret och långfingret och sedan tar man ena tråden i krysset och drar under den andra och sedan tar man bort tråden från fingrarna och då har man en cirkel. Då ska du göra en luftmaska som är början till den magiska cirkeln sedan gör du så många maskor som du ska göra sedan drar du ihop maskorna så att cirkeln krymper och blir liten och "tajt". Sedan fortsätter du bara.
5. Nästa gång ska jag bara fortsätta och jobba på så bra jag kan så att jag hinner med att göra klart.


Rahma 9E

Hur ligger jag till?

jag har inte virkat som mycket som det ska. Jag virkar samma hela tiden, och ligger i varv 9.
Och min tanke är att göra 12 varv för att hinna göra 10 varv till efter höst lovet.
Planeringen är :
V. 43: skulle göra 6 varv ( måndag - lördag)
V. 44: = 6 varv  (måndag -lördag)
V. 45: = 4 varv ( onsdag - lördag)
V. 46: = 4 varv  (onsdag - lördag)
Så kommer 9+ 12= 21 varv bli tills v.44. Har jag kört 21 i två väcker.
Ända fram till (v.46) blir det 21+ (4+4) =29 varv
V.47 = ska jag börja med botten
V. 48= Ska jag bli klar med botten .

planerig av denna terminen- Nikhat Fatima 9E

jag ligger ganska bra, eftersom jag hade gjort en till mudden, förra mudden som jag hade gjort gick fel så gjorde jag igen och det tog mycket tid av saken. Om det inte gick fel med förra mudden hade jag redan påbörjat med mössa. Just nu jag bara gjort mudden.

Jag behöver bara planera de veckor som är kvar, genom att mudden är klar och nu ska jag börja med nästa del och det är med varv och då kan jag dela varv på veckor typ om jag ska gör 18 varv då delar jag in i 3 veckor och sen gör 6 varv per vecka.

som har kvar att göra:

  • pop pop boll
  • ny exeperiment om jag hinner



  • 11 varv, v 43,44

v.43- 5 varv
v.44- höstlov- 6 varv + pop pop
v.45 -börja minska





Nora

Jag ligger till ganska bra om man tittar på mitt arbete. Då jag hunnit med att virka huvudet, öron och svansen. 
Men på bloggen har jag tyvärr inte skrivit ett helt inlägg eller ens påbörjat varje vecka. Detta beror bland annat på att jag inte har haft en fungerande dator och sedan har jag bara glömt bort.

Mitt huvud är tyvärr försvunnet så jag måste planera mera nograbt hur jag ska hinna med att göra klart innan jul.
V.44: Virka huvud och armar hemma.
V.45: Virka Kroppen 
V.46: montera
V.47: virka filten.



Taqiyah


Hur ligger jag till?
Behöver jag planera om?
Utvecklingsmöjligheter

Jag ligger till ganska bra, jag hade önskat/planerat att jag nu skulle ha stoppat några kroppsdelar av amigurumi figuren. Men annars är jag klar med typ 80% av kroppsdelarna. Det jag har kvar är kroppen som inte kommer vara så svårt för jag byter typ färg efter varje två varv annars jag gör normala fm (fasta maskor, 2i1 (förstoring), 2-1 (förminskning). Sedan har halva benet kvar. Annars är jag helt klart med att virka alla kroppsdelar. Kvar har jag att stopp alla kroppsdelar med vadd.

Jag kommer behöva planera lite om. Jag behöver bli klar vecka 44 med kroppen så jag kommer behöva göra kroppen hemma. För jag vill helst stoppa all kroppsdelar på lektionen och fästa allting ihop på lektionen. Så jag vill ha ganska mycket tid att kunna göra det. Men om jag riskerar att inte hinna i tid så fäster jag allting ihop hemma men stoppar alla delar med vadd på lektionen.

Planering:
v.44 klar med hela kroppen
v.45 stoppa huvudet med vadd, forma den, lägga dit ögon och fixa öronen.
v.46 stoppa armarna med vadd och sy fast små delarna (ska se ut som händer).
v.47 stoppa benen med vadd och lägga garn mellan varje tå och stoppa kroppen
v.48 fästa huvudet och kroppen tillsammans och öron på huvudet (om jag inte hinner så gör jag det hemma.)
v.49 fästa benen och armarna med kroppen.
v.50 Göra ansiktet, alla delar till ansiktet.

................................................................................................................................................................
Idag har jag planerat med hur jag ska utföra mitt arbete under denna terminen och utvecklingsmöjligheter med läraren.
Annars har jag fortsatt arbetet med den andra benet. Jag fortsatte med att virka varven och hann ganska långt. Jag såg till så att vid förminskningen inte skapade stora hål efter, att jag gjorde fm direkt efter 2-1. Det gick bra och jag hann ganska långt. Annars fixade jag alla delar till amigurumi figuren och klippte av de delarna som var kopplade till .
Material och verktyg; sax, virknål, bomullsgarn, säkerhetsnål, penna och instruktioner.
Det jag har lärt mig är inte något speciellt men jag kommer behöva under lovet att experimentera med nalle, göra kläder till den eller något.
Jag kommer göra klart andra benet och helst bli klar med kroppen till nästa gång. Om jag inte är klar så vill jag helst påbörja arbetet på kroppen.

//Taqiyah Chowdhury 9E

Ellinor

 Planering för kommande vecka och vart jag ligger till


Jag är på mudden till min första vante. Under terminens gång har jag arbetat med min mudd. Det har gått upp och ned. Och jag har fått ta hjälp av Inti med att ta bort varven och göra nya. Vissa maskor har jag tappat. Nu har vi löst problemet och kommit fram till att jag ska sticka klart mudden och påbörja en slätstickning enda ned till tummen. Vi löste problemet genom att Inti visade mig hur man öppnade upp ett varv. Ibland kunde det behövas läggas till en maska eller två. Ett annat problem som hände mig ibland var att jag stickade räta maskor på aviga och aviga på räta. Slätstickning innebär i mitt fall att man stickar räta maskor. 

Jag använder mig av Lovikagarn, det är gjort av ull. Jag kommer inte behöva tvätta vantarna. Jag kan lägga ut de över natten i fuktig miljö. Eftersom garnet kommer från djur, får, lamm. Så tvättas det av sig själv i miljön. Det är miljövänligare än bomullsgarn eftersom vid tillverkningen av bomull används flera tusen liter vatten, för ett par jeans?! Dessutom är det många fattiga människor som behöver slita på åkrarna och bomullsfälten.

MIN PLANERING:
Min planering inför vecka 44 är:
Sticka färdigt mudden.
Påbörja slätstickning.
Gör samma sak på andra vanten.
Min planering vecka 45:
Ta hjälp av Inti att sticka första tummen på vante nummer 1.
Jobba hemma: Tummen vante nummer 2. BLOGGA
Min planering vecka 46:
Sticka enda ned tills där man börjar förminskning på vante 1.
Jobba hemma: Sticka enda ned till förminskning till vante 2.
Min planering vecka 47:
Sticka förminskningen, åtminstone halva på vante 1.
Jobba hemma: Sticka förminskningen, åtminstone halva på vante 2.
Min planering vecka 48:
Lägg in färger i resåren, samt virka fyra små öron, 4 ögon, 2 nosar. Jag har tagit inspiration av denna bilden:
Bildresultat för stickade vantar barn
Virkningen kommer se ut såhär:
Öronen och ögonen kommer bestå av magiska ringar.
Nosen kommer jag att sy på som på bilden...








Kom ihåg att mäta längden på mudden så dem blir lika långa på paret av vantarna.

SÅHÄR SKA DU STICKA MUDDEN/RESÅREN:
Lägg upp totalt 24 stycken maskor på en sticknål.
Dela sedan upp dessa på 4 sticknålar (det blir totalt 6 på varje), tänk på att inte snurra maskorna!
Börja med att sticka 2 räta maskor, fäst med en säkerhetsnål. Varför man sätter en säkerhetsnål är för att då håller man koll på varven. Ifall varven inte räknas blir mönstret ojämnt.
Efter de 2 räta maskorna ska 2 aviga göras och sedan 2 räta igen.
Lägg märke till att vid varje nytt varv ska 2 räta maskor göras, oavsett om det egentligen ska göras två räta.



Julia

Just nu har jag inte hunnit så jätte långt med en av mina mössor, jag har hunnit göra mudden på mössan och sedan har jag hunnit göra ungefär 6 varv på själva mössan. Då har jag gjort så att jag har gjort 6 aviga och sedan 2 räta och på det 5e varvet har jag påbörjat flätor på varje 2 räta. Jag känner att jag måste ta hem och jobba de kommande 18 cm för att jag ska hinna med 2 stycken mössor under denna termin. jag tror att det kommer bli enklare när jag ska göra andra mössan eftersom att då vet jag hur jag ska göra bara det att jag ska ha en annan färg.

PLANERING:
V.43
I skolan: i skolan v.43 ska jag hinna göra minst 4 varv till av mössan.
Hemma: Jag ska ta hem och göra ungefär 10 cm av mössan.

V.44
Hemma: göra klart fram till minskningen.

V.45
I skolan: jag ska hinna göra en till del av flätan under lektionen v 45.
Hemma: under v 45 ska jag hinna göra sista delen av mössan fram till minskningen.

V.46
I skolan: jag ska börja minska och försöka göra klart den rosa mössan.
Hemma: om jag inte hinner göra klart mössan på lektionen ska jag ta hem och göra klart.

V.47
I skolan: påbörja den blåa mössan.
Hemma: göra klart mudden.

V.48
I skolan: påbörja delen efter mudden.
Hemma: jag ska göra fram till minskningen så att jag göra resten senare.

V.49
I skolan: på lektionen ska jag göra det sista på mössan.

Matilda

Sammanfattning ull 
Ull kommer främst från får men kan också komma från lamor, alpackor, getter och kaniner. 
Kashmir= get  
Angora= kanin 
Merino= får 
Ull är väldigt bra efter som det är väldigt natur vänligt. 1 får ger 30 mössor som går på 15 liter vatten medans på 1 par jeans så går det ca 30 liter vatten. 
Ull är ett supersmart funktionsmaterial eftersom det är naturligt. Ullen är ju till egentligen för att skydda får från både värme och kyla. Därför håller ullen dig varm och torr men gör också att du inte ska svettas 
 Ull har också väldigt bra egenskaper som att de till exempel stöter bort vatten/ fukt så att det alltid känns tort mot huden och fortsätter att värma en, detta är tack vare fibern i ullen. Ullens struktur i fibern gör också så att plagget blir luftigt och andas väldigt bra.  Det som är lite "dåligt" med ull är att många tycker att det sticker och kliar och det är på grund av det grova fibrer som finns i ullen. 
Ull är också väldigt enkelt att "tvätta". Ull är ju ett naturligt material så det renar sig själv annars hade alla får behövt tvättats också. Ifall man hänger ut sitt plagg i fuktigt väder i några timmar så är den sedan ren, då har den sedan             renat sig. Men om man vill tvätta sitt plagg i tvättmaskin måste man använda sig av ett speciellt tvättmedel so m är anpassat för ull.  Man får inte heller tvätta sitt ullplagg så ofta heller, max 1 gång i månaden men helst 1 gång om året.  Man kan inte tvätta ullplagg med vanligt tvättmedel efter som vanligt tvättmedel är gjorda för att "äta upp" protein/ ta bort vanliga fläckar som till exempel ägg eller mjölk mm. Och om man använder vanligt tvättmedel till ull så "äter" tvättmedlet upp plagget, detta händer också med ylle och siden. Det är bättre att tvätta ull för hand istället för i maskin men det går bra.  

sammanfattning av slöjdfilm


Ellinor, Julia, Nora
Nu ska vi sammanfatta filmen vi såg på slöjden den 9 oktober 2017.
På filmen fick vi höra att ull är ett miljövänligt material. Och att det ska användas framför bomull. Sen tidigare vet vi också att ullen håller värmen mycket bättre än vad bomull gör. Filmen visad processen med att tillverka bomull. Många säger att det är djurplågeri! Men det tycker inte vi. Processen såg helt naturlig ut! Det är som att man skulle säga att när man klipper hästar att det är djurplågeri.
Dem pratade också om en modeshow och olika designers från Island. Dem pratade mycket om att det är bra att köpa slitstarka kläder och att ofta återvinna dem. Om man använder sig utav slitstarka kläder så kommer de hålla i flera år i stället för så som vi gör att köpa nya kläder ungefär en gång per säsong vilket även sliter mycket på klimatet.

Sverige har inte kommit långt i utvecklingen med att återvinna kläder på ett bra sätt, i Holland gör man om alla kläder om de är i dåligt så att de blir fiber och man kan göra det till ny tråd så att man kan sy nya kläder utan att bränna upp de. På det sättet sparar man på miljön istället för att hela tiden göra helt nya kläder.

Taqiyah

Idag har jag påbörjat virka på den andra benet och blivit klart med den första färgen på benet och börjat lite med den andra färgen. Innan hade jag gjort klart den första hemma.
Efter började jag med benet med att göra en magisk ring  med den blå bomullsgarnet som jag gör på alla delar av hela nallen. Sedan fortsatte jag bara följa instruktionen. Det gick bra för jag har gjort samma förut. Vid varv 7 skulle jag bytta färg till den ljusbruna för nallens ben skulle typ ha en lapp vid botten av foten som skulle vara blå (gjorde vid början) sedan skulle den vara som hela kroppsfärgen är (ljusbrun). Så jag klippte av det blå och påbörjade med att virka med ljusbruna bomullsgarnet. Man gör det som typ vanligt, man tar bara garn från den ljusbruna efter man har gått igenom fm och ska ta garn. Det gick bra men medans jag virka såg jag att virkningen bara blev större som jag tyckte var konstigt för benet ska vara ganska smal. Men kom då på att jag kan bara forma den efter jag har stoppat den med vadd. Lite senare så jag att den blev mindre, efter jag hade gjort några förminskningar. Så där löstes min problem som jag trodde var ett problem. Sedan fortsatte jag bara följa instruktionen. Medans jag virkade varven så såg jag att man se typ tårna nallen ska ha. Det ser man typ efter varv 12. Så där mellan varje tå ska man lägga garn så att man ser att det finns en tå som jag kommer göra vid slutet efter ha stoppat den men innan jag syr fast den med kroppen. Så att jag kan få den bra som möjligt. Jag räknade efter varv så att jag vet att jag har gjort rätt och flyttade säkerhetsnålen så att jag vet vart varvet slutar. Så att inget blir fel.
Jag hann på lektionen göra till typ varv 10 men jag fortsatte hemma och gjorde klart den innan nästa lektion.
På lektionen hade min lärare visat hur jag kunde tajta till förminskningarna. För när jag förminskar så blir det ganska stora hål efter som vadden efter att ha stoppa kan visas. Så hon visade mig att jag för förminskningen och direkt efter för fm så att förminskningen inte går upp lite. Så jag gick tillbaka på den första benet där hålen vara stora som jag gjorde om det så att hålen inte var lika stora som förr, fats hemma. När jag gjorde det hemma så blev fm lite tajtare så mer garn blev över efter ha virka. Det skulle ha blivit så för fm blir mindre och tajtare. Men det blev så mycket garn över som jag kommer använda på den andra vid de sista varven.

På den andra så såg jag till att jag gjorde som min lärare sa och det gick bra och det blev bättre. Jag blev inte klar helt med den andra. 

Material och verktyg jag använde var: virknål 4,5 mm, Sax, bomullsgarn (ljusbrun, ljusblå), säkerhetsnål, penna och instruktion. Jag har lärt mig hur jag se till så att hålen efter en förminskning ska bli mindre (virka en fm direkt efter förminskning fast det är vid slutet av varvet. Man lägger bara säkerhetsnålen på förminskningen för det är den sista fm.)
Nästa gång ska jag börja med att virka på kroppen.

//Taqiyah Chowdhury 9E

onsdag 18 oktober 2017

Sammanfattnig av ULL- Nikhat fatima 9E

Sammanfattning av ull

Det handlar om att Ull är en ett mljövänligt matrial som finns i naturen bland djur tex får som tar hår från djuren. Det finns en grupp som är marinofår som är usprung från nordafrika som man gör ull av.

Det finns följade steg när man ska göra en ren  ull, genom att första klippa ull med kilppmaskin, efter när man har klippt så vägar man det och sedan skickar till där de soterar ull.Sedan de packar och skickar till där de spinner ull, de tvättas, de sköljer, det torkas efter det, de kardrar ullen, de spinner, det tvinnas och det menas med att flera trådar vrids och snos om varandra.

Efter de här olika steg är man klar med ullen och då kan man färgan dem genom att man värmer vatten med färg och sedan lägger in den i tex gryta och låter den färga efter det torkar det ungefär 2 dygn.

Från ull blir det garn och tråd som man har i textil.

De saker som är stickad, är väldigt miljövänligt och om det inte behövs så ska man inte slänga utan återvinn den eftersom ull är en miljövänligt matrial som kommer från naturen.
Eller istället för slänga kan man tänka på att köpa bra kläder som har bra kvalitet och då behövs inte att slänga kläder.
 När  vi gör gamla kälder till nya kläder av återvinnig blir det jättebra och då blir det mijövänligt och då slösar vi inte på ull.

AV: fatima 9E


Filmen:

Filmen handlar om hur man återvinner mode på ett helt annat sätt, de nämnde e.x. på hur man kan hantera kläder på olika sätt, tips om skor alltså vad man kan köpa för skor och hur man tar hand om de. Vi fick också lite tips på vad man ska tänka på när man ska köpa kläder. De berättade också att istället för att kasta kläder kan man återvinna kläder vilket är då miljövänligt.
De berättade att man ska köpa bra kläder med ett bra kvalité och inte köpa dåliga kläder med en dålig kvalité. Man ska använda kläder så mycket så att sliter ut inte bara en dag sedan kasta. Det finns folk som är mer smarta och köper kläder från second hand och "förvandlar" dessa kläder till modekläder som ser dyra ut.

Om vi återvinner kläder och inte slösar på kläder (alltså bär en dag sedan kastar) så blir det mycket bättre i miljö och då förstörs inte miljön.

På våra egna tankar är det att man borde vara miljövänligt eftersom det inte slösar så mycket på varor och kläder och då är det bra för miljö. När man återvinner kläder så göra man nya kläder från dem och då använder dem gamla kläder till att göra nya kläder och det är väldigt miljövänligt.

AV:Fatima och Jasmine 9E




måndag 16 oktober 2017

Nikhat Fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag har hade arbetat med min mössa, men jag fick sticka om mudden igen för att det hände att det rullade ihop sig  och då blev det fel men sen jag började med ny mudden och då först jag gjorde 54 maskor istället 74 för att det var jättestort så jag ville göra mössan till min lille bror så därför gjorde jag 54 maskor. efter det började jag sticka 2 räta och sen 2 aviga osv.

2.det gick inte så bra eftersom det förra mudden som jag gjorde gick fel och jag fick göra om den. Jag hann inte så mycket heller jag hade bara börjat med mudden. 

3.De matrial som jag har använt är beskrvning, ull-garn och rundstickor.

4.Jag har lärt mig hur man gör mudden och hur man gör räta och aviga maskor. Men jag har lärt mig också att man de maskor ska vara nere och det ska inte rulla ihop sig annars det blir fel. 

5.Nästa gång jag ska börja med stickning efter mudden, för att jag hade tänkt att göra mudden hemma cirka 4cm och då nästa lekton kan jag börja med stickning som är efter mudden.



måndag 2 oktober 2017

Nikhat Fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag har börjat med att fortsätta sticka min mössa och då började med mudden som man stickar en bit som finns på mössan nederdelen och skulle vara ungefär 4 cm lång,  då startade med arbeten att sticka först 2 räta maskor och sen 2 aviga maskor osv...
Jag har hade redan påbörjat med första varav som vi kalla och då avslutade jag med att först ta ut säkerhetsnålen som fanns på en maska och med den maskar göra en räta maska och när man har gjort det då ska sätta säkerhetsnålen på den räta maska som gjorde, efter det gjorde jag en till räta maska och sen började med 2 aviga maskor , 2 räta maskor osv. och då jag hade börjat på andra varav som vi kallas.

2. Det gick jättebra för att för att det var inte så svårt och det var lätt att förstå hur man skulle göra. jag hann inte mycket men jag hann bra för att jag hade börjat med mudden med min mössa.

3.De material och redskap som jag har använt är beskrivning, stickor och blå garnen.

4.Det jag har lärt mig är hur man börjar på mudden i en mössa och när man ska börja på nästa varav så hur gör man det jag har lärt mig idag.

5.Nästa gång jag hoppas att jag kan börja med min överdelen av mössan, för att jag tog hem det och jag skulle göra mudden klart hemma så hoppsvis jag kan börja med nästa steg på min mössa.


Taqiyah

Idag  har jag virkat klar alla små delar till händerna som typ fingrar björnar har och påbörjat att virka svansen till min amigurumi figur.
Jag började med att göra små delarna till händerna för jag hade planerat innan att jag skulle göra den andra handen till amigurumi figuren. Men jag hade påbörjat att virka den hemma och blev klart med den. Då var armarna klart och det gick fort att virka den andra armen. För jag visste hur jag skulle göra så att den blev så bra som möjligt för jag ville inte ha stora hål som jag får när jag förminskar, så jag försökte förhindra det. Men allting gick bra och det var inte exakt något nytt jag gjorde för jag hade gjort en innan den andra armen. Jag fäste inte dem för jag är fortfarande osäker om jag ska göra kroppen större och om den ska vara större så måste jag öka med 2 varv så att det ser bra ut som jag gjorde. Så om jag ändrar mig och inte ville öka antalet maskor vid början så måste jag ta upp 2 varv ifrån armarna. Men också vid sista varvet på armarna utan mina extra 2 varv så gör man inte klart hela varvet. Så sista varvet gjorde jag sist, efter mina två varv så att det blir bra. Men om jag tar upp så måste jag göra om den.
Jag virka små delarna till händerna  med ljusblå bomullsgarn som var mycket enkelt men bara jobbigt. För man gjorde bokstavligen bara magiska ringar. Så jag behövde göra två stora och 8 små. De stora är som typ två varv av varje del. Man gör en magisk ring och sedan 2i1 i varje fm. På de små gjorde man bara en magisk ring och avslutade med en smygmaska (sm). På varje små del så avslutade man med en sm som man gör genom att man tar virknålen igenom fm och sedan ut med garn. Sen istället för att ta garn igen så går man direkt igenom ringen man har runt virknålen. Det gick bra men bara jobbigt för jag behövde göra en magisk ring 10 gånger. Men jag fick klart alla små delar. Jag klippte också så att varje del har en bit garn så att man kan sy fast den på armen. Jag räknade om jag hade rätt antal fm fast jag typ bara gjorde magiska ringar.
Efter så började jag med att virka svansen med ljusbrun bomullsgarn som också är enkel och inte komplicerad. Svansen var enkel för man började med en magisk ring och sedan 2-1 och sedan två enkla varv. Sista varvet gjorde man 2 fm och 2-1 (förminskning). Jag flyttade på säkerhetsnålen varje gång jag var klar med ett varv, så jag vet vart den sista fm är och räknade om jag hade rätt antal fm. Så det inte blir fel. Det var inte exakt något nytt men jag blev klart innan lektionen blev slut.

Material och verktyg jag använde var: sax, virknål 4,5 mm, bomullsgarn (ljusblå, ljusbrun), penna, instruktion och säkerhetsnål.
Det jag har lärt mig är inget speciellt för jag gjorde inte exakt något nytt.
Nästa gång ska jag virka benen.
//Taqiyah Chowdhury 9E

Ellinor

Hej Inti, detta inlägget blir som en sammanfattning av de senaste lektionerna.

Innan jag började på mina Lovvikavantar, fick jag provsticka en ruta då jag fick prova att sticka båda räta och aviga maskor för att känna mig säker och förberedd.

Egentligen är det inte svårt att sticka, som Inti sa så är det viktigaste att man ska fokusera på det man gör. Eftersom att varven på stickningen ofta följer samma mönster är det lätt att man kan bli distraherad av något annat.

När jag väl kände mig beredd att påbörja mina vantar skulle jag sticka en mudd. Mudd är resåren på vanten. Jag skulle använda mig av tekniken när man gjorde 2 räta maskor och 2 aviga (alltså varannan). Men en sak som jag missade första gången jag prövade var att jag var slarvig med att räkna varven. Och att man även skulle göra två räta maskor i början av VARJE varv.

På dagens lektion visade det säg att jag hade gjort fel... Och jag fick en bra förklaring till varför. Jag öppnade upp hela min stickning och började om från början. Det känns bra nu för att jag ser ett mönster i min stickning som jag tycker är väldigt fin.

Jag använder mig av stickorna 4.5mm. Totalt är det 5 stickor. 4 stickor håller ihop själva stickningen och med den sista, stickar jag runt.
Relaterad bild





Nästa lektion ska jag börja med att sticka det aviga varvet och påbörja en slätstickning. Men nu ska jag fortsätta jobba hemma med att göra ungefär 3 cm till på min mudd/resår.