måndag 27 november 2017

Nikhat Fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag har arbetat med att virka stjärna, som var att expmentera någonting när jag var klar med mössan. Jag virkade stjärna genom att göra först 4 luftmaskor, sen göra en cirkel med den första luftmaska, när man har gjort det så har men cirkel och i cirkel göra man fasta maskor. Efter det ska man göra de vingar typ, så först gör man 5 luftmaskor och sen tar man den andra luftmaska och gör en smygmaska, efter det gör man en fasta maska, och sen gör man en halvstolpe, efter det gör man en hel stolpe, när man har gjort det så är man klar med den första vinge. När man ska fästa den så tar man den fasta maskan och fäster den.

2.Det har jättebra, eftersom först gick var det lite svårt att se hur man skulle göra och sen hänga med i videon och det kom nya saker som det var svårt men sen gick det mycket bra.
Jag hann inte så mycket  eftersom det var svårt att göra så hann jag klart med 2 vingar.

3.De matrial och redskap som jag har använt är att virknål,sax, och gul garn.

4.Det som jag har lärt mig är att hur man virkar en stjärna och jag har också lärt mig hur man gör en halvsolpe och stolpe som är nya begrepp.

5.Nästa gång jag ska f'ästa fast stjärna på mössan, för att jag ska träna hemma mycket med att virka en stjärna.




torsdag 23 november 2017

Taqiyah

Idag har jag påbörjat med att göra klart armarna och fästa de till kroppen. Jag tänkte först sy fast armarna till kroppen men först behövde jag sy fast de 4 magiska ringarna jag gjorde till varje arm som skulle vara som fingrar till en nallebjörn. Så jag började först med att försöka placera ut de olika magiska ringarna på armen och först välja vilket håll av armen som fingrarna skulle vara på. Så när jag placera ut de fäste jag de med nålar och försökte jämföra med hur de var placerad på bilden av instruktionen. Det tog en tid innan jag blev klar med första armen för det var lite svårt att få den att se bra. Men tillslut fick jag den att se bra ut och gjorde den andra. Jag hade lite problem med att jag placerade de vid kanten istället på en sida. Så jag fick flytta de ganska ofta.
Men när jag var klar med det så började jag med att fästa den stora magiska ringen med hjälp av en stoppnål.
 Så det jag gjord var att jag tog extra garnet som var fast på ringen. Sedan tog jag garnet igenom stoppnålen och sedan på började jag med att fästa den. Jag tog garnet igenom en fm sedan ner till armen och ut någonstans i närheten men inte precis bredvid. Sedan går jag ner där garnet går upp och till ringen och går igenom fm igen. Sedan ner igen på delen och upprepade det igen. Då fästes delen på armen och när jag tog garnet in på armen så fastnar garnet på bomullen och det är en mindre chans att allting jag fäste går upp. När jag hade varit klar så tog jag garnet igenom armen tre gånger, så den fäste sig i bomullen. Sedan när jag hade gjort det så klämde jag åt den och drog lite på garnet och klippte till. För när armen går tillbaka till sin form så går inte garnet upp utan stannar. Det gjorde jag med alla delar till fingrarna på armen som gick bra men det var lite jobbigt och tog lång tid. Det var det jag hann på lektionen. Men hemma sydde jag fast armarna på kroppen. jag försökte jämföra med hur dem hade placerat den på bilden i instruktionen. Men sedan försökte jag också ha tanken att min är större. Men jag placerade den vid den näst sista färgen. Så den låg ganska hög men jag tycket att det såg bra. Sedan försökte jag placera dem så att den hade samma avstånd från mitten. När jag hade gjort det så sydde jag fast de med så jag gjorde på armen. Det gick bra och armen fästes sig bra på kroppen men jag tror att de var lite för högt upp som jag inte kan fixa nu för de är fasta på kroppen. Men jag kommer försöka forma kroppen så att armarna ser bra ut.

Material och verktyg jag har använt: stoppnål, nålar, sax och delarna jag har virkat.
Det jag har lärt mig är att försöka tvärnåla fast delarna så bra som möjligt. För jag hade problem med att armarna flyttade på sig som kan vara anledningen till att de placerades lite konstigt men det var ändå bra.

Nästa gång ska jag fästa benen och fixa delarna till ansiktet (huvudet).
/Taqiyah Chowdhury 9E

måndag 20 november 2017

Nikhat fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag har provat och tränat på att virka stjärna, jag har bara tränat idag och därför jag är inte klar med det för att jag har hade tränat hemma men det ändå det gick inte. Så idag jag tränade inte hela lektionen eftersom jag hade muntliga nationella prov på engelska.
Jag hade tränat genom att frösta göra en löpögla, sen 4 luftmaskor efter det skulle göra som en cirkle och göra 10 fasta maskor.

2.Det gick inte riktigt bra eftersom jag kunde inte virka förut och idag så blev det fel hela tiden, men jag hann inte så mycket heller bara till 5 fasta maskor.


3.De matrial och redskap som jag har använt är sax, virknål och gulgarn.


4.Det som jag har lärt mig är att hur man virkar med luftmaskor och fasta maskor.


5.Nästa gång jag ska träna hemifrån till 10 fasta maskor och sen i lektion gå vidare med det som ska göras, med hjälp av video som jag har hittat om hur man virka en stjärna.



Habib

1. Idag har jag virkat 3varv på min igelkott.
2. Det gick bra och jag har arbetat effektivt.
3. Jag har använt: virknål, garn, mobil.
4. Jag har lärt mig att sätta fast ögon på en amigurumi.
5. Nästa gång ska jag fortsätta att virka på min igelkott. Jag har endast ett fåtal varv kvar.


fredag 17 november 2017

Taqiyah

Idag har jag fortsatt med att stoppa vadd i de olika delarna av amigurumi figuren jag har virkat. Jag stoppade idag armarna och benen för det var de delarna jag hade kvar. Eftersom jag hade planerat att jag skulle påbörja med att fästa ihop delarna till varandra. Men jag hann bara stoppa benen och armarna.
Så jag påbörjade först att stoppa benen och det jag först försökte göra var att stoppa in vadd i dem små gapen jag hade gjort som skulle se ut som tår till nallen. Så när jag stoppade in vadd i benet så försökte jag klämma in vadden till tån med hjälp av en virknål som var 5 mm. Det hjälpte att den var lite tjockare än vad jag normalt använder för då trycktes mer vadd till tån. Det gick bra men det var lite svårt att få in ganska mycket vadd för hålet på benet var ganska liten men jag fick det att fungera. Men efter att stoppat en mängd vadd insåg jag hur stort benet blev och insåg om jag försökte få benet så hårt som möjligt, skulle den blev större än vad jag hade planerat för det skulle ha blivit för mycket vadd och jag vill få in mycket vadd så den blir hård och med tiden inte sjunker ihop som den kommer göra om det är för lite vadd. Så det jag gjorde var att jag tog ut allting och började om. Denna gången såg jag till att jag fick ut vadd till tårna så att jag kan lägga garn mellan varje tå, så att de ser ut som tår. Efteråt stoppa vadd i hela benet med hjälp av virknålen och formade den medans så att den blev inte för stor och höll formen jag hade planerat. Det gick bra att få den som jag planerad men den är inte så hård som jag ville. Men jag kunde ha virkat om benet och sett till att jag virkade så hårt som möjligt. För när man virkar hårt och tajt så blir fm och alla maskor små som gör att delen man virkar blir liten. Men det skulle ha tagit för mycket tid, dessutom hade jag virkat om den en gång innan för när jag gjorde 2-1 så blev det ganska stora hål. För man sätter typ ihop två fm till en fm. Så jag valde att stoppa den med vadd så mycket som möjligt. Efter jag var klar så gjorde jag också den andra benet som hade samma problem. Den skulle ha blivit enorm om jag hade stoppat den hårt som möjligt. Så jag stoppade den med vadd, så mycket som möjligt.

När jag var klar med benen så stoppade jag armarna. Så jag försökte först stoppa ner vadd på botten av armen så att det var hårt där nere som det skulle ha varit där uppe. Det gick mycket bättre än när jag gjorde benen. Jag hade inga problem, det gick att stoppa armen med vadd så att den blev hård. Men innan jag stoppade hela armen såg jag till vart jag skulle sluta. För på instruktionen står det att vid varv 18 skulle man sluta stoppa med vadd. Så jag räknade varven och såg till att jag hade vadd ända upp till varv 18. Det gick bra och resultatet blev mycket bra och de blev hårda som jag ville. Efter gjorde jag exakt samma med den andra armen och där gick det också bra. Jag hade inga problem och den blev hård som jag ville. Så risken att den sjunker ihop efter en tid är liten.
Det var det jag hann på lektionen.
 Men jag tänkte ut om jag skulle virka om huvudet för den var enorm jämfört med kroppen och den var inte stoppad med vadd så hårt som möjligt. Jag hade dessutom gjort kroppen större än instruktionen medans huvudet följde jag instruktionen. Jag ville helst att huvudet skulle vara hårt för det är typ fokuset av hela figuren för med det huvudet jag hade kunde jag inte stoppa mycket vadd i för den skulle bara ha blivit större. Så hemma tog jag upp allting och virkade om huvudet. Denna gången försökte jag virka lite hårdare och tajtare än vad jag gjorde första gången. Så att den någorlunda skulle bli lite mindre för den var ganska stor vid början. Jag tycker att den blev mindre men jag skulle ha önskat att den var lite mer mindre. Men jag kommer låta den vara som den är och försöka stoppa den så hårt som möjligt och om den fortfarande ser lite konstig och stor kommer jag bara försöka forma den tills den blir bra. Men det gick bra att virka och jag försökte virka hårdare så att maskorna/fm blev mindre för resultatet blir då mindre än förr. Så det kommer bli bra till slut.

Material och verktyg jag har använt: bomullsvadd och virknål 5 mm. Till huvudet använde jag: virknål 4,5 mm, bomullsvadd, bomullsgarn (ljusbrun), säkerhetsnål, sax och instruktion.
Det jag har lärt mig är inte något speciellt för det var inget nytt jag gjorde jämfört med lektioner jag har haft.
Nästa gång ska jag påbörja med att fästa armarna till kroppen och helst nåla fast var benen ska vara på kroppen.

//Taqiyah Chowdhury 9E

måndag 13 november 2017

Nikhat Fatima 9E

Utvärdering

1.Idag jag har gjort klart min mössan, genom att jag hade gjort klart förminskning med 1 varv minskning och 2 varv vanlig osv 10 ggr och idag hade jag börjat med avmaska allting så först gjorde jag 1 rätmaska och sedan en till efter det tog jag det första maska över till den andra maska osv till jag har kvar en rätmaska. Efter det när jag hade en maska kvar så tog jag en nål som hade större öga och sedan klippte en liten del av garnet. När jag hade gjort det så tog jag nålen och började sy igrnom för att det skulle bli fast. Efter det så blev jag klar med mössan.

2.Det gick jättebra eftersom jag är klar med mössan och då jag börja med experimentetl.Jag hann faktiskt inte så mycket , för att jag hade fastnat lite på avmaska så jag hann bara med mössan men jag kunde hinna med att fasta ihop garnbollen med mössan men det gick inte eftersom jag hann inte så mycket.


3.De matrial och redskap som jag har använt är rundstickor, sax ,beskrivningen, ett nål med större öga och blå garnen.


4.Det som jag har lärt mig är att hur man avmaskar när man är klart med det som man har gjort, först tyckte jag att det var svårt och jg förstog inte riktigt men sedan förstog jag bättre.


5.Nästa gång jag ska göra två saker, först jag ska sätta ihop garnbollen med mössan så att det blir klart och sedan börja med min experiment som är att göra en stjärna genom att virka.



Matilda

1. Idag har jag arbetat med kroppen till min amigurumi.
2.  Det har gått väldigt bra jag har hunnit gör klart kroppen. Jag påbörjade kroppen hemma och hann gör till varv 17. Jag började med att göra en magisk cirkel med 6 luftmaskor och sedan fortsatte jag att virka enligt mina instruktioner. På lektionen denna vecka gjorde jag från varv 17 till det sista varvet (23).
3. De redskap jag har använt mig av idag har varit mina bomullsgarn, en sax, papper, en penna och en virknål.
4. Idag har jag repeterat några saker som jag har glömt bort lite. till exempel vad de nålar som man använder sig av när man ska sy igen/ stänga en amigurumi heter. Den nålen heter stoppnål, den är ganska stor och har en stor "ögla" där man stoppar in garnet/tråden man ska sy med. Jag har också repeterat vilka stygn man syr med när man ska stänga en amigurumi. När man ska stänga en amigurumi så syr man med kaststygn. Det sista jag har repeterat är hur man ska göra när man ska fästa tråden man sytt med. Man har kvar garnet i/ på nålen och sticker in i ett hål från ena sidan och går ut i ett annat hål vart som helst på andra sidan och gör detta tre gånger sedan drar man åt tråden och klipper sedan av den. Man ska dra igenom hål i figuren eftersom annars ser man och då blir arbetet inte lika snyggt.
5. Nästa gång skulle jag vilja stoppa kroppen med vadd, men också båda frambenen och båda bakbenen och kanske till och med fästa benen och armarna på kroppen.

Habib

1. Idag har jag virkat 4 varv på min igelkott.
2. Det gick bra och jag hann med rätt mycket.
3. Jag har använt: virknål, garn, mobil, penna.
4. Jag har lärt mig att om jag kommer igång snabbt i början av lektionen så hinner jag med en massa mer än vad jag annars gör.
5. Nästa gång ska jag fortsätta att virka på mina varv.

Ellinor

Det har hänt mycket sen veckan innan höstlovet. Jag har stickat klart min första vante. Det enda jag har kvar är det jag ska "experimentera" Jag har tänkt att jag ska göra det när mina vantar är klara.











Denna lektionen har jag stickat klart mudden samt gjort mitt aviga varv innan jag ska påbörja slätstickning.

Det gick bra, allt gick så mycket bättre nu när jag redan stickat en vante.

Jag har använt mig av 5 sticknålar, 1 säkerhetsnål, mitt lovikkagarn Jag har märkt den stora skillnaden på storleken beroende på hur hårt och löst man stickar.

Jag har lärt mig att sticka flitigare, läsa min beskrivning och att förminska.

Nästa gång är mitt mål att göra 6 varv i slätstickning vilket innebär 6 räta varv. Om jag hinner ska jag vända mitt arbete ut och in och sedan märka för tummen och göra en förminskning.

söndag 12 november 2017

Taqiyah

Idag har jag påbörjat att stoppa alla delar med vadd men innan fixat till dem, alltså fäst dem och klippt av garnen om de är kopplade till en garnnystan. Eftersom hemma hade jag gjort klar benet och hela kroppen som jag hade kvar att göra. Så hemma virkade jag klar benen genom att följa planeringen på instruktionen. Men vid slutet ökade jag med 2 enkla varv som gör att benet blir längre på längden för kroppen kommer jag göra större än vad som står på instruktionen. Så min lärare sa att jag skulle öka 2 enkla varv så att den hänger med kroppen och att de inte skiljer jättemycket. Efter det började jag med att göra kroppen. Först tänkte jag att jag skulle öka med 2 fm när jag skulle göra den
magiska ringen. Så att cirkeln jag får blir större än vad den ska vara. Sedan fortsatte jag att följa instruktionen. Det enda skillnaden blir att jag ska göra ( ) 8 gånger istället för 6 gånger. För när det står ( ) så ska man repetera det så många gånger det står på instruktionen. Så vid varje ( ) repeterade jag det 8 istället för 6 gånger. Det gick bra för med kroppen så repeterar man ganska mycket. Alltså man gör samma sak typ hela tiden förutom att siffrorna ändras, det finns parenteser hela tiden. Och
inte ojämna saker, typ att man ska göra 10 fm, 2i1, 15 fm. Sådan fanns inte. Så det gick bra. Men efter att gjort runt 7 varv av instruktionen såg jag att den var formad lite konstigt. Jag insåg det tidigare men jag trodde att det skulle fixat. Men det gjorde inte det. Så jag blev tvungen att ta upp det och planera annorlunda för formen blev inte samma, jag trodde först att det inte skulle bli en stor skillnad med att öka 2 fm vid början men det gjorde det. Man fick typ två nya ``hörn´´ som gjorde att den såg konstig.
Så istället planerade jag om och såg till att jag repeterade parenteserna 6 gånger men ökade antalet på varje varv än vad som stod på instruktionen. Så efter att räknat ut så kom jag på att jag behövde 18 fm efter att virkat varv 2 men ändå se till att jag gör 6 gånger av parentesen. Så efter att räkna igen ut, kom jag på att jag behövde göra 9 fm i en magisk ring och sedan göra (2i1) (förstoring, gör den större på bredden). Efteråt göra (2 fm, 2i1) repetera 6 gånger. Efteråt ökas en fm på varje varv tills jag kom till varv 8 eftersom efteråt gör man enkla varv. Så jag hoppar över att göra (1 fm, 2i1) och hoppar till att göra (2 fm, 2i1) istället vid varv 3. Så det gick bra fast vid början så var det lite svårt för jag behövde göra 9 fm i en magisk ring som gick bra men efteråt behövde jag göra 2i1 som var lite svårt gör fm var så små och alla fm blev små. Så det blev lite petigt men gick bra senare när fm blev lite större. Jag såg också till att bytta garn efter varje två varv så att man går ränderna. Så efteråt gjorde jag de enkla varven efter varv 8. Sedan när jag skulle jag förminska kroppen. På instruktionen stod det (6 fm, 2-1) men jag gjorde (7 fm, 2-1) för jag slutade med det (förstoring istället) och på instruktionen slutade med (6fm, 2i1). Så jag såg typ ett mönster där, det var därför jag gjorde det jag gjorde. Så vid den sista varven kommer den sluta med 30 fm istället för 24 fm. Så jag fortsatte virka klart dem sista varven. Men när jag var vid de sista varven insåg jag att kroppen var ganska kort på längden, för bredden var bra men längden inte lika mycket.
Så jag planerade om igen lite. Det jag gjorde var att jag tog upp tills den sista enkla varven och la till 3 extra enkla varv. Så att kroppen skulle bli lite längre. Dessutom blev färg ordningen lite annorlunda. Men jag la 3 istället för 4 för vid slutet ville jag lägga till (3fm, 2-1) så att kroppens sista varv slutade med 24 fm. Så att kropp hålet inte blir större än huvudets hål. Så jag tog upp allting och virkade dem extra varven och sedan virkade varven med förminskningar och vid slutet gjorde den extra varvet som gjorde att den slutade med 24 fm. Jag försökte också se till att den sista varvet slutade med blå så att inte det blev för mycket ljusbrunt när jag syr fast huvudet och kroppen eftersom huvudet är ljusbrunt. Allting gick bra till slut efter att behövt ändra mycket och planera och räkna om ganska mycket.
Men sedan på lektionen fäste jag klart den efter att sett hur den såg ut med vadd. För jag var lite osäker om den blev för tjock men den blev bra. Så jag fäste genom att ta garnet igenom öglan så att alla fm inte går upp någon gång. Sedan stoppade jag den med vadd. Det jag gjorde var först försöka trycka ner vad på botten av kroppen och sedan lägga mer så hela kroppen är full med vadd. Jag gjorde det med botten så att det blir hårt där och inte för mjukt. Sedan formade jag den lite och såg till att den såg fin och la vadd där det behövdes. Det gick bra men jag blev tvungen att använda en sax för att trycka ner vadden för ibland ville den inte ner. Annars gick det bra.
Sedan fäste jag garnet och stoppade vadd i huvudet. Där gjorde jag samma, började vid botten och fortsatte uppåt. Jag använde sax där också för att försöka trycka ner garnet som jag lärde mig från förra året. Det gick bra men efter att stoppat den så insåg jag hur stor huvudet var jämfört med kroppen. Så jag tänkte först virka om huvudet och försöka virka tajtare men jag är lite osäker med det. Annars ser jag till att forma den så att den passar med kroppen. Sedan fixade jag till alla delar. Fäste alla garn vid varje del för jag hade inte gjort det för jag vet aldrig om jag behöver virka om den eller inte, som jag behövde med benen. Men efter det klippte jag av garnen som var med delen om den var för långt och onödig. Såg till att inga garn var där dem inte skulle, alltså fixade alla delar. Det var det jag gjorde och allting gick bra för det var inte svårt och jag hade gjort det förut. 
Material och verktyg jag har använt är sax, penna, instruktioner, papper, virknål 4,5mm, bomullsgarn (ljusbrun, blå), säkerhetsnål och vadd. 
Jag har inte lärt mig något speciellt förutom det med kroppen, typ att man inte kan öka två 2fm vid början och följa den helt och få samma form. Jag lärde mig ganska mycket när jag gjorde kroppen som gjorde att jag tillslut gjorde den bra. 
Nästa gång ska jag stoppa benen och armarna och försöka hemma börja sy fast benen och armarna på kroppen. Dessutom har jag tänkt om jag ska göra en mössa till nallen som kan bli lite svårt eftersom den har öron. Så jag ska försöka hitta ett klädesplagg jag kan virka till nallen. 

//Taqiyah Chowdhury 9E

måndag 6 november 2017

Nikhat Fatima 9E

Utvärdering

1. Idag jag hade börjat med minska maskorna, för att efter Mudden hade jag en läxa typ att göra 11 varv som är rätamaskor och garn bollen,
 Så i skolan började jag att först mäta hur lång det var för att då skulle man minska maskor vid 18 cm och när jag hade mätit så var det 17 cm, så jag gjorde några till varv med räta maskor. När jag blev klar med det så började jag minska genom att 1 varv var att göra första göra ett kantm maska som är en vanlig rätmaska, sen 4 rätmaskor , efter det 2 maskor tillsammans, sen 4 rätmaskor igen osv... men när man kommer till den sista maskan skulle man göra också en kantm maska som på  början man gjorde. Man ska göra det 5 gånger  som ett varv med minskninig och ett varv vanligt med räta maskor osv., så är det 10 varv som jag ska göra.
Först förstog jag inte riktigt och tycker att det var svårt men sen blev lättare.

2.Det gick jättebra för att jag hade gjort halva arbetet som var att göra garn bollen och 11 varv med rätamaskor och jag hade bara kvar att minska maskorna, och om jag blev klar tidigt så har  jag tid att expimntera med mössan. Jagc hann faktist mycket och jag har kvar en liten del av arbetet kvar som jag har redan börjat med.

3.De matrial och redskap som jag har använt är beskrivning, rundstickor,garn och måttband.

4.Det som jag har lärt mig är att hur man minskar med maskorna men annars är  det vanliga saker som jag gör alltid.

5.Nästa gång jag ska jobba vidare med min mössa, minskning med varv och kanske jobba hemma också för att  bli klar med det.



Habib

Jag arbetade bra denna lektion. Eftersom att jag ofta brukar ta tid på mig att påbörja mitt arbete men denna gång kom jag igång snabbt.
Jag använde: virknål, penna, garn.
Jag lärde mig att man hinner längre genom att arbeta mer intensivt och fokuserat.
Nästa gång ska jag fortsätta där jag slutade. Alltså göra klart några steg på pappret.

Julia

Under ett par veckor har jag jobbat med en utav mina mössor som jag håller på att sticka.

Senaste inlägget jag skrev var om mudden som jag då höll på att sticka men nu har jag hunnit ganska långt med det "viktigaste" på mössan det vill säga själva mönstret.

mönstret på min mössa är följande, jag började med att göra 1 rät maska och sedan gjorde jag 5 aviga maskor. när jag hade gjort det gjorde jag två stycket räta maskor och sedan sex stycken aviga maskor.

Så ska jag sticka i 18 cm framöver och hittills har jag gjort 12 cm av detta mönstret. När jag började med att göra två stycken räta maskor så skulle jag göra det 4 varv framöver för att det så senare ska blir en fläta var 6 maska. och flätan gör man igenom att man använder en strumpsticka för att trä över den första räta maskan på för att sedan sticka den andra räta maskan som vanligt och när man gjort de så ska man lägga upp den första räta maskan på stickan igen för att sedan sticka den som vanligt.

När man har gjort det x antal gånger så ser man tillslut att det ser ut som en fläta.

Till en början tyckte jag att det var väldigt svårt att göra flätorna för att maskorna bara ramlade av stickorna men nu i efterhand har jag lärt mig att hantera maskorna så att de inte ramlar, övning ger färdighet.

moo


på den här lektionen har jag valt ut vad jag vill göra virka, virka en björn ( tummy teddy). Jag använde hela lektion för att välja ut den här tummy teddy. Jag skissade björnen ner på en A4 papper för att se vad jag vill ändra på björnen. men jag ändrade ändå ingenting, för jag var nöjd med hur den ska ser ut. jag har valt vilka färger jag vill använda och det är ljus brun och rosa och de är bomullsgarn.

nu när jag vet vad jag ska göra på de kommande veckor, eftersom jag var inte med när de andra virka så fick jag träna på att virka. jag fick först virka 11 luft maskor sen virka jag fast maskor och sen fortsätt till den femte varven sen fick jag avsluta. men medan jag håller på med att träna att virka gjorde jag alltid fel, men jag fick hjälp från mina vänner så de gick bra än då. när jag höll på att virka räknade aldrig därför fick jag fel tror jag, de blev typ en maska mindre eller fler så jag började nästan om hela och jag inte frågade om hjälp. när jag tränade då använde jag 4,50 mm virknål och en ljusbrun bomullsgarn.

äntligen, den här lektion fick jag börja med min björn jag använde samma virknål som jag använde förut 4,50 mm och ljusbrun bomullsgarn. jag började med en magisk ring och fick hjälp med läraren hur man göra, man ska för göra tre luft maska och går in i den första maska och hitta en hål för att gå in, från den hålen ska jag virka sex fast maska det var den sätten som jag lärde, det var lätt men ändå svårt. sen började jag med den andra varven så gjorde jag två fast maska  i en sammanlagt när jag är klar med den varven ska de vara 12 maskor, och den tredje varven en maska och två i nästa och de repeterade jag i sex gånger osv... jag fortsatte till jag kom fram  till min tolfte, då insåg jag att jag hade gjort fel på allt, istället för att virka på båda inre och yttre maskbågarna gjorde jag bara den inre så det såg jätte konstig ut och jag måste börja om från börja. det var att jag fick lära mig från de felet jag gjorde men de är ändå sorglig att jag måste börja om allt.
sen jag började om tog de mig ungefär en och en halv vecka för mig tills jag blev klart med huvudet, och till huvudet använde jag bara ljusbrun bomullsgarn.

sen efter att jag blev klart med huvudet gjorde jag öronen och ena öra gjorde jag hemma ena gjorde jag i skolan. öronen var inte svårt att göra därför tog det bara ungefär 30 min för mig att göra klar en öra. när jag blev klar med öronen i skolan hade jag ungefär 25 min på mig innan vi skulle sluta lektionen, då började jag med benen. men jag hann bara med fem varv då slutade vi. efter de var det höst lov då virkade jag klart båda benorna på fredag. egentligen har jag faktisk virkad en ben på raster i skolan men den likna inte den som gjorde under loven så jag gjorde bara en ny.
så på lördag och söndag virkade jag kroppen till varv 18. 

Matilda

Veckoplanering 

Vecka 45: Denna vecka vill jag hinna göra till var 15 eller mer på kroppen men också gör klart armarna och benen.
På lektionen: på lektionen hann jag med att börja på en arm (till varv 8).
Hemma: Vill jag göra klart armarna och benen och göra till typ varv nummer 15 på kroppen.

Vecka 46: Denna vecka skulle jag helst vilja bli klar med kroppen till varv 23 så att jag kan sätta ihop den och stoppa den vecka 47.
På lektionen: på lektionen vill jag virka så mycket som jag bara hinner kanske till varv 20, stoppa alla ben och stänga dem
Hemma: Hemma ska jag virka klart kroppen och sedan vecka 47 fylla den. Jag ska också virka klart svansen hemma.

Vecka 47: Denna vecka ska jag fylla kroppen och stänga den och fästa fast benen, armarna och svansen på kroppen så att den är klar .
På lektionen: Ska jag stoppa kroppen och stänga den, fästa armarna, benen och svansen så att kroppen blir helt klar.
Hemma: Hemma ska jag börja om på huvudet så att jag kan gör det bättre eftersom det vart för löst första gången. jag ska försöka göra så mycket som jag bara kan, kanske till varv 12 är mitt mål.
Vecka 48: Denna vecka så ska jag fortsätta arbeta med huvudet och försöka göra klart det på både lektionen och hemma så att jag kommer till sista varvet (26).

Vecka 49: Vecka 49 sätts betygen så då på lektionen ska jag stoppa huvudet, fästa fast öronen och ögonen men också fästa huvudet med kroppen på lektionen sedan ska den helst vara klar!

Vecka 50: Nu ska allt vara KLART!!!!!

fredag 3 november 2017

Nora

Sammanfattning
Av: Amigurumi


Min amigurumi ska bli en liten björn som ursprungligen på instruktionerna var i färgerna ljusrosa och mörkrosa. Jag valde då att göra om denna björnen genom att använda mig utav gråt och en babyblå färg på garnet. Samt att Inti vill att vi ska göra någon typ utav "experimenterande" i våra projekt har jag bestämt mig för att jag ska virka en "snuttefilt" till björnen. Den ska jag göra genom att virka en mormorsruta med spetsdetajer.
Mönster till filten; http://101ideer.se/10-fantastiska-mormorsrutor/
Mönster till björnen; https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=5442&cid=12#pattern_content

Anledningen till att jag bestämde mig för att virka en filt till var för att Inti sa att jag för att nå ett högre betyg kan virka spets. 

Jag har nu virkat färdigt öron och svans samt att jag virkat färdigt huvudet, men huvudet har tyvärr försvunnit så att jag måste nu virka ett nytt. Huvudet virkade jag genom att virka sex stycken fastmaskor i en magisk cirkel. Sedan virkade jag 12 fm i 2i1. Jag fortsatte sedan med att öka tills jag kommit till "mitten skedet" på björnens huvud och började minska mer och mer tills jag var klar.

Iden till detta kom igenom att jag först tänkte att jag ville virka en mormorsruta/grytlapp för att jag tyckte det såg fint ut men det skulle inte räcka till ett högre betyg än E. Så då började jag kolla vidare på www.garnstudio.se tills jag såg den rosa björnen och tyckte att den var fin och då bestämde jag mig för att göra en. Fast istället för att använda mig utav en ljus- eller mörkrosa färg använde jag mig utav ett grått garn för att virka kroppen och dess detaljer fick vara babyblå.

Jag började med att sy huvudet på min amigurumi genom att börja virka 6 fm i en ring. Sedan ökade jag med 2 i en i varje fm. Då avslutade jag varvet med att jag hade 12 fm till nästa varv. Jag virkade flitigt och relativt självständigt. De enda komplikationer jag mötte på vägen var att jag tyckte att det ibland blev svårt att hålla räkningen i antalet maskor. Kroppen virkade jag på samma vis som huvudet enda skillnaden var att jag ökade med flera maskor.

Monteringen utfördes med hjälp utav en stoppnål som jag använde för att sy ihop de olika delarna med hjälp utav kaststygn. Garnet jag använde för att sy kaststygnen var det överblivna garnet ifrån de virkade kroppsdelarna.



torsdag 2 november 2017

Sammanfattning av ull / Rahma 9E

Sammanfattning av ull:

Ull är en naturfiber från djurriket som består av protein. Det finns många olika typer av ull från get, kamel, kanin och lama. Den vanligaste ullen är fårullen.

Ull  egenskaper:

Ull innehåller mycke luft och har stor förmåga att binda fukt utan att känns blöt, vilket gör det att den kan alstra stora mängder värme och värma skönt även om den blivit fuktig. Men de har också speciella egenskaperna  t.ex: Ull låter inte smuts tränga in i fibrerna utan håller smutsen på ytan, vilket gör yllekläder väldigt lätta att sköta. Syret i luften gör att ullen renar sig själv, den lösgör smutspartiklarna som faller till marken.Så ull bildar inte smuts och behöver inte tvättas, den ska istället vädras ofta.Fåren hjälper till att hålla markerna öppna och fungerar därför som landskapsvårdare.

Ullens beståndsdelar:

Varje hårstrå av ullet består av tre olika skikt. Innerst finns märgcellerna, sedan kommer barkcellerna, som är hårets största beståndsdel. Ytterst är ullfibern täckt med små fjäll, s.k. epidermisfjäll, som hakar i varandra i vått tillstånd. Det är de som gör att ullfibrerna lätt riskerar att tova ihop sig med varandra.

Giftig malmedel

När ullen har tvättats tillsätter man malmedel, som ska hindra ullen från att bli angripen under lagring och transport. Det är vanligt att medlet tvättas bort, och hamnar i avloppsvattnet under den fortsatta beredningen.

Användning av ull: 
Användning av ull, speciellt i underställ, är en växande trend. Trelagers-princpen och användning av ullunderställ i samband med träning har länge varit vanligt men de sista åren har flera av oss börjat använda ullunderställ till vardags.

FAKTA OM ULL;
1. Ullens kvalitet bestäms bland annat utav fårets ras, var på fåret ullen kommer ifrån och när det blir klippt. Merinoull har längre och tunnare fibrer än andra ulltyper, plagg i merinoull upplevs därför lätta och mjuka mot huden. Fibrerna är dessutom mer elastiska än vanliga ullfiber och håller formen bättre.
2. Ull har självrensade egenskaper och är enkel att hålla ren. Ullplagg behöver inte tvättas ofta, men kan med fördel vädras efter användning.
3. Ull är elastisk, tappar inte formen och skrynklar sig minimalt. Om ett plagg krymper kan det många gånger sträckas tillbaka.
4.Ull har temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla.


Ullens positiva egenskapar:
  • mjuk
  • värmande, även när den blir våt. 
  • går att återvänd
  • miljövänlig 
  • motverkar dåligt lukt 
  • filtbar
  • lätt att färga 
  • lång livslängd 
  • brandsäker och elastisk 


Ullens negativa egenskaper: 
  • dyr
  • svårt att tvätta
  • svag 

Rahma Thiab 9E