måndag 30 maj 2016

ayub


Utvärderingen ska publiceras på bloggen senast den 27/5.

Utvärdering

 

Utvärderingen gör att du tänker tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt.

 

Idé, planering och design

Jag fick iden till mitt märke när jag satt och sökte på symboler med betydelse. Till en början valde jag ying och yang men, jag ändrade mig snabbt. Då bestämde jag mig för att ta något som står för fred, nämligen pace märket: jag planerade inte. Min lärare hade gjort en planering till oss som jag följde.? Materialet och färgen till påsen fick jag inte välja. Det var lakans väv som var bestämt. Men jag valde i alla fall färgen till mitt märke. Jag valde att bara köra i de klasiska färgerna svart och vitt.

 

 

Arbetsgång

1.det första jag jobbade med var raksöm på Symaskin. Jag sydde på oblekt lakansväv som är gjort av bomull. När jag var klar med raksömen så fick jag testa massa andra sömmar tex sick sack. Efter att Inti hade genomgång så började jag med att ta fram under och över tråd. Jag började trä min sy maskin. Inti kom sedan och visade vilka inställningar jag skulle ha till rak sömmen. Efter vare ny rad så skulle jag baka och sen köra fram. När jag kom till ett hörn skulle jag svänga. Så fortsatte jag tills Inti sa att jag var godkänd. Då började jag med att gör lite valfria stygn på lakansväven.

1. sen lyssnade jag  på Intis genomgång. Sen så började jag trä sy maskinen. Efter det mätte jag ut 45 cm lakansväv med hjälp av måttband och skräddarkrita. Efter det mätte jag hundra centimeter till. Till handtaget mätte jag 24 cm och 12 cm. Jag klippte/rivde också ut lakansväven efter mättningen.

.Jag började sedan med att sicksacka tras kanter. Jag ställde in sy maskinen på sicksack, stygnbredd 4. Stynglängd 2,5. Efter det så började jag med att vika ihop tyget till kassen, överkanten skulle vara jämn. sen tvärnålade jag kassen och började sicksacka tras kanterna.

1.på punkt tre gjorde jag följande: jag har vikt upp botten på kassen (4 cm) och nålat. sedan har jag trät sy maskinen och sytt långsidorna, inklusive uppvikningen, med rak söm, pressarfotsbredd. När jag hade gjort det så fäste jag  i början och i slutet.

Sedan började jag med handtagen. Jag vek och strök handtagen som jag hade rivt ut tidigare dubbla efter långsidan. Jag vek ut och strök in både traskanterna till mittvikningen. Efter det vek jag första vikningen igen, så tyget blev fyrdubbelt. Jag tvärnålade och syde ihop med raksöm efter både långsidorna, nära kanten.

Jag fållade överkanten efter att vikt och strykt mina handtag. Alltså att skrap och vika in överkanten. Detta gjorde jag först 1 cm sedan 2,5 cm. Jag fortsatte genom att tvärnåla och stryka över vikningarna.

Material

Lakans väv, under tråd, över tråd.

Lakans väven: är enkelt att riva, vitt, tunn, oblekt.

Tråden: går av lätt och är vitt.

 

Miljöaspekter

 

Positivt

·       Bomull har god tvätthålighet och godslitstyrka.

Negativt

·       Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är tillsammans med ris, socker och vete en av de mest vattenkrävande grödorna. Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull

·       Måste ha mycket miljö farliga ämnen för att kunna lev och de gifterna hamnar i marken. ¼ av jordens insektsbekämpnings medel går åt bomullen.

Personligen tycker jag att bomull är både bra och dåligt. Bomullskläder är sköna att ha på sig men eftersom miljön får lida så mycket av det så tycker jag vi borde minska våran bomull plantering.

 

 

Resultat

Jag är väl inte nöjd med mitt arbete eftersom jag inte är klar, men jag tror att det jag gjort hittills är helt okej faktiskt. Det blev inte som jag hade tänkt mig faktiskt eftersom jag trodde att det skulle vara mycket enklare.

 

 

Bishwan

Utvärdering
Idé 
Vi fick inte välja vad vi skulle göra utan att det var Inti som valde vad vi skulle göra. 
Arbetsgång 
Först började jag med att mäta tyget och sedan rev jag sönder tyget. Efter åt tog jag min tyg bit och jag började med att sy sick sack på kanterna av min tyg bit så att traskanterna inte ska gå sönder.  Sedan vek jag ihop tyget till kassen och sen började jag att tvärnåla ihop långsidorna. För att få på en botten på kassen så vek jag 4cm och började nåla långsidorna. Först började jag med att fästa i början, sedan syde raksöm och fäste sen i slutet. Nu började jag med handtagen. Jag började med att vika handtagen och sen stryka handtagen. Sen  vek jag ut och började stryka in båda traskanterna till mittvikningen. Sedan vek jag efter den första vikningen igen så att tyget blir fyrdubbelt. Efter tvärnålade jag och sen syde jag med raksöm efter båda långsidorna, nära kanterna. 
Material 
Jag använde tyg, sax, knappnålar, sy maskin, lakansväv, skräddar krita, måttband, sy tråd 
Miljöaspekter 
Bomull är inte miljövänligt för att det är fullt med kemikalier och om bomulet inte har kemikalier i sig kan det inte växa. 
Resultat 
Jag är nöjd med det jag har gjort hittills.

Athle

Idag har jag arbetat med broderiet på min kasse.
Jag har broder erat kedjestygn så att min kasse ser lite mer fyllig ut.
Jag har gjort en sol av mi9n ying och yang .
 

Jag har använt
1: Broderi tråd
2. Broderi nål
3: Dator.
 
 
 
Jag har lärt mig hur man fäster ett broderi så att den inte förstörs. Detta är bra att kunna för att man ofta broder rearar i skolan.
 
Jag är klar så nästa gång så ska jag inte göra något.

Axel

lördag 28 maj 2016

Matilda

Utvärderingen ska publiceras på bloggen senast den 27/5.
Utvärdering

Utvärderingen gör att du tänker tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt.
Under detta projekt har vi gått tillväga genom att följa en beskrivning som vi fick. Först så gjorde vi vårt schablontryck och sedan började vi med våran miljökasse. Genom alla problem jag har mött så har jag lärt mig hur jag ska komma runt problem enklare, jag har lärt mig nya ord och begrepp och jag har också lärt mig hur man gör en mijöpåse, ett typ som är miljö vänligt.
Idé, planering och design
Hur fick du idén? Hur planerade du? Varför valde du den färgen och materialet?
Det var inte jag som fick idén att göra miljökassen utan min lärare. Det var inte heller jag som planerade utan vi fick ett papper där allting redan var planerat som man skulle följa steg för steg. Jag valde inte färgen eller materialet heller utan det var också min lärare. Jag tyckte att det var ett bra val av material eftersom det var miljövänligt.


Arbetsgång
Jag började med att….. sen så gjorde jag…. Sedan avslutade jag med…..
Det vi började med var att vi klippte ut alla bitar som vi behövde sedan strök vi alla bitar vi hade. Efter det började vi sy alla traskanter med sick sack eftersom traskanterna kan ”splittras” upp sedan sydde vi med raksöm innanför sick sacken. Sedan fållade vi och tvärnålade fast det sedan gjorde vi samma sak längst upp och satte handtagen 6cm ifrån varandra. Efter att man gjort det så sydde man fast handtagen så lämnade man 3cm i slutet av påsen så att man kunde sätta in sin ”snurrade” garn bit. Och det var så långt jag kom.

Miljöaspekter
Berätta om bomull, för och nackdelar. Är materialet miljövänlig, egna tankar?
Fördelarna med bomull: är tex att det är lätt att odla, använda och tvätta. Det är också bra för att det är slittåligt.
 Nackdelarna: är så varmt, det kan lätt förstöras under odlingen ifall det inte regnar alls eller om det regnar för mycket.
Material
Förklara materialvalet som du gjort. Pris? Egenskaper som starkt, mjukt, vackert.
Det var inte jag som valde materialet utan min lärare. De tyg som vi använde oss av kostar inte så jättemycket 49kr för 150 cm så tyget var ekonomiskt för skolan medans det var också var miljövänligt.
Resultat
Jag är ganska nöjd med mitt arbete/ resultat, jag gjorde mitt bästa under arbetets gång och lärde mig väldigt många nya roliga saker. Men jag vet själv att jag kan mycket bättre än vad jag har gjort.
Är du nöjd/ missnöjd? Kan du ge tips år en kamrat som vill göra likadan produkt som dig? Blev det som du har planerat?

Bild

fredag 27 maj 2016

Habib


Utvärdering

 

Utvärderingen gör att du tänker tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt.

 

Idé, planering och design

Jag, lika väl som alla andra i gruppen, fick idén av vår lärare, Intidar. Man fick en varsin checklista som man utgår från. Jag följde instruktionerna och räknade hur många uppgifter jag borde hinna med för varje lektion om jag vill hinna bli klar. Jag dividerade antalet lektioner med antalet uppgifter. Materialet som jag använde tog jag eftersom att man behövde dem då man skulle utföra uppgifterna. Utan dem skulle jag inte följa instruktionerna väl, som ingår i betyget.   

 

 

Arbetsgång

Jag började med att mäta och riva ut tyg till kassen. 2 långsidor och 2 handtag av ett oblekt lakansväv som är miljövänligt. Därefter sick-sackade jag alla traskanter med stygnbredden 4mm och stygnlängden 2,5mm så att inte tyget inte repar upp sig då kanterna kan rivas upp efter ett tag om man inte sicksackar dem. Sedan tvärnålade jag de två tygbitarna till långsidorna på kassen och sydde ihop dem. Jag sydde långsidorna, inklusive uppvikningen, med rak söm, pressarfotsbredd. Jag fäste även i början och slutet genom att backa lite och sedan sy framåt igen så att inte tråden sprätter upp. Uppvikningen är till för att få en botten på kassen, jag vek upp 4 cm från botten. Nu när långsidorna är klara är det dags att vika och sy fast handtagen. Jag vek och strök handtagen dubbla efter långsidan. Sedan vek jag ut och strök in båda traskanterna till mittvikningen. Därefter vek jag in tyget en sista gång mot den första vikningen, så tyget blev fyrdubbelt. Sedan var det dags att fålla. Jag fållade genom att skrapa och vika in 1cm och sedan 2,5cm, mot avigsidan, alltså den ”fula” sidan. Därefter tvärnålade jag och strök över vikningarna så att de skulle se prydliga ut. Jag hann tyvärr inte längre än så denna termin, men vi får hoppas på det bästa till nästa termin.

 

Material

Det var min lärare Intidar som gjorde materialvalet. Jag använde mig oftast utav trådar, nålar, tyg, och symaskin. Jag har ingen aning om vad materialet kostade då det inte var jag som köpte det. Tyget var vitt, mjukt och väldigt skönt.

 

Miljöaspekter

Fördelen med bomull är att man kan använda det då man tillverkar kläder. Det är mjukt och skönt att känna på. Det negativa är att det varje år skördas 18 miljoner ton bomull, och bara 3000 ton är ekologiskt odlade. Bomullshistorian börjar i ursprungslandet Indien för nära 5000 år sedan. Att tvätta det ofta är däremot ingen nackdel, eftersom materialet
tvärtemot de flesta andra tyger bli starkare av att tvättas.
Tyvärr krymper det ofta första gången, då det försöker dra ihop sig igen.
Även inom odlingen finns det nackdelar, eftersom torka, för mycket regn,
skadedjursangrepp och sjukdomar kan förstöra det.
Kvaliteten kan också bli sämre, och det kanske är en av
anledningarna till att fler och fler kräver kravmärkt och ekologiskt
producerad bomull.

 

Resultat

Jag är både nöjd och missnöjd med mitt arbete och min insats. I början av denna termin arbetade jag inte effektivt alls, det gick upp och ner varje lektion. Detta ledde till att jag inte fick mycket gjort. I slutet av terminen arbetade jag effektivare och hann med en massa. Skulle jag jobbat så under hela terminen skulle jag nog hunnit färdigt med miljöpåsen och även hunnit med ett shablon-tryck. De jag hann med denna termin är väl arbetat och prydligt. Jag följe alla instruktioner och arbetade på ett väl fungerande sätt utan hjälp efter varje punkt. Det blev inte som jag planerat då jag hade tänkt att hinna klart med hela påsen och shablon-trycket. Men det jag har framför mig är välarbetat. Det är det viktigaste för mig. Jag kan ta med mig att inte stressa och ha tålamod i framtiden. Slöjd får mig faktiskt att bli mer lugn.

Bild

Har tyvärr inga bilder L

torsdag 26 maj 2016

Taqiyah

Utvärdering Vt 2016

Av: Taqiyah Chowdhury 7A

Idé, planering och design

Jag har gjort en miljökasse med ett schablontryck och jag fick inte välja vad jag skulle göra men ändå blev arbetet fritt. Som man kan höra på ordet så ska den vara miljövänligt så tygets färg är inte den snyggaste men den blev fin och tyget är lakansväv. När det gäller planeringen så fick jag en planering med instruktioner till arbetet så jag behövde aldrig välja hur jag skulle göra den.


 Jag fick välja om jag ville ha en annan färg på stygnen men jag valde vit för man inte ska kunna se stygnen. Sen så gjorde jag en snodd till kassen för att man ska kunna stänga kassen och då valde jag röd och grön. Jag vet inte varför jag valde dem färgerna men jag tyckte att dem passade med trycket. Schablontrycket fick jag välja själv vilket tryck jag ville men trycket skulle betyda något. Så jag valde en grön måne och en gul stjärna och jag kommer berätta mer om vad den betyder. Så arbetet blev ganska fritt utan att vi inte fick välja vad vi skulle göra men ändå fick vi välja ganska mycket av arbetet.


Arbetsgång
Det vi gjorde först vara att läraren lärde oss hur man ska trycka med textilfärg och berättade vad som inte ska hända med färger och lite regler om textilfärgen. Hon visade oss också hur man skär ut symbolen man vill ha och sen hur man gör efter.
 När vi var klara så började vi med att välja en symbol att trycka med på våra miljökasse. När man valde en symbol skulle man söka fakta om den symbolen och det gjorde jag.
 Jag hittade denna symbol och sökte fakta om den men stjärnan ska vara gul. 

Jag valde denna symbol för det första för att jag är muslim och den är inom min religion. Denna symbol är som en symbol för Islam men det står inte att den är symbolen för Islam. Man har bara använt den symbolen så ofta så att muslimer använder denna symbol som Islams symbol. Orsaken till varför muslimer antog att halvmånen och stjärnan var symbolen för Islam var att när muslimer besegrade länder i väster. Så fanns det kyrkor med ett kors högt uppe på toppen. Så muslimer ersatte korset med halvmånar när dem vann krig över dem och det var så symbolen spred.
Det finns inget bevis att halvmånen och stjärnan föreskriver inom islam. Men om man använder den så händer inget för inom islam så står det att Allah (Gud) har skapat det så inget händer. Men jag kommer fortfarande använde den för att den fortfarande är inom islam. Den har används av muslimer för länge sen så jag kommer använda den. Den kan betyda det Allah har skapat till mänsklighetens fördel så den är fortfarande inom Islam men inte så viktigt. Men muslimer använde den som ett tecken för att dem van ett krig så jag kommer använda den. Så symbolen betyder muslimers lycka över krig som dem vann.

 För mig gick det bra att hitta fakta om symbolen för jag visste redan vilken symbol jag skulle välja. Jag visste ganska mycket om den men jag lärde mig ganska mycket fakta om symbolen så det var nog en fördel.
 När jag hade valt symbol skulle jag skissa symbolen. För mig gick det inte jättebra för månen var lite svår att få den fin men det är en skiss så det behöver inte vara perfekt så det gick ganska bra. Stjärnan gick bra att rita men problemet för mig var att denna symbol finns i många färger. Så jag blev tvungen att söka fakta och hitta den rätta och efter en stund så hittade jag den rätta. Efter jag hade skissat så skulle jag rita på ett papper som skulle bli min mal till trycket.
Jag ska göra schablontryck på 2 a-4 pappren. 

Jag skissa/ritade symbolen på 2 a-4 pappren och det var lite svårt att få halvmånen större och fin men fick det till slut men jag skulle ha vilja att månen blev lite mer rundare, det blev bra. Färgerna till symbolen ska vara att halvmånen ska vara grön och stjärnan gul.
Sen fick vi börja med miljöpåsarna. Först visade vår lärare hur man skulle klippa ut tygbitarna. När vi var klara så fick vi en instruktion som det står hur man skulle göra den.
Efter våran lärare hade visat oss hur man gjorde så fick jag trä min symaskin med vit undertråd och vit över tråd. När jag var klar så fick jag vänta tills jag fick klippa/riva upp min tygbitar. Medan jag väntade så hjälpte jag folk med att klippa/riva upp deras tygbitar så det skulle gå fortare.

När det var min tur så jag började med att mäta ut 45 cm på stadkanten (längden) och tyget var dubbelt. När jag hade mätt med ett måttband och där det var 45 cm så gjorde jag ett litet streck med en skräddar krita. Efter så klippte jag ett litet klipp på ena tyget för sen skulle jag riva. Man river för att då blir tyget rakare än att klippa tyget. Det gick bra för mig att riva men jag var lite osäker för jag var lite rädd att tyget skulle bli snett men läraren sa att det aldrig kunde blir och det blev inte. Man skulle fortsätta att riva tyget under för man började med tyget ovanför.

När jag var klar så skulle jag mätta ut 100 cm på längden (stadkanten) på tyget och sen riva ut den. Jag mätte ut 100 cm och ritade med en skräddar krita ett litet streck. Sen klippte jag ett litet klippa på tyget. Efter så rev jag igen. Tyget som var 100 cm skulle bli själva kassen/påsen.
När jag var klar så skulle jag klippa ut handtagen med tyget som blev över. Med tyget över så mätte på stadkanten jag 12 cm och 12 cm för två handtag. Sen vid stadkanten så ritade jag ett litet streck igen med skräddar krita. Jag ritade ut båda samtidigt så det blev 24 cm för då blev det lite enklare men vid 12 cm så fanns ett litet sträck. När jag var klar med det så klippte jag ett litet klipp på strecket och sen efter rev jag. När jag var klar så blev jag klar med alla bitar och skulle börja sy sicksack på alla vävda tygerna (traskanterna) så att tyget inte repar upp sig alltså inte går sönder. 
Innan jag började med att sy sicksack så skulle jag ställa in sy maskinen. Stygn bredden ska vara 4 och stygn längden ska vara 2,5. Jag började sy sicksack efter jag hade ställt symaskinen och testat på en tygbit över.
Jag sydde sicksack på alla dem vävda tyger (traskanterna) med hjälp av pressarfotens mitt streck så att stygnen kommer så nära kanten, för att tyget inte skulle repa upp sig. För mig gick det bra för jag visste hur man gör. När jag var klar med att sy sicksack så skulle tvärnåla ihop kassens långsidor, inte bredden för att jag sen ska kunna öppna den efter.


 Så jag började med att vika ihop kassen så att överkanten blev jämn. Sen tvärnålade jag. Jag tvärnålar för att jag sen inte behöver ta bort alla nålar utan kan sy på dem direkt utan att dem fastnar eller nålen går sönder. Jag gjorde det och visade läraren för jag var osäker och jag gjorde fel. Den var inte jämn så lärare visade mig hur man skulle göra. Man skulle börja längs ut för då blir den automatisk rak. Hon visade mig och jag gjorde det. Det gick bra till slut och det blev enklare att börja ifrån kanterna alltså längs ut. Efter jag var klar med ena sidan så gjorde jag klart den andra och det blev ju enklare eftersom jag nu visste hur man skulle börja. När jag hade tvärnåla båda långsidorna så pressade (strök) jag tyg eftersom den var lite skrynklig, så jag gjorde det.
Efter jag pressade min kasse så står det att jag ska vika upp 4 cm av botten.
Så jag tog fram ett måttband och mätte 4 cm och vek och därefter nålade. Det tog en tid innan jag fick upp botten i 4 cm eftersom jag hade tvärnåla där innan så jag var tvungen att ta ut dem och sen nåla efter jag hade fått upp botten till 4 cm. När jag var klar med det så dubbel kollade uppvikningen med ett måttband. Det gick bra så när jag var klar så skulle jag börja sy rakt vid långsidorna jag tvärnålade och botten jag vek upp. Jag tog fram symaskinen och hämtade vit undertråd och vit övertråd eftersom jag inte vill att man skulle se stygnen. Jag skulle sy raksöm på långsidorna inklusive uppvikningen så det var det jag gjorde och man gjorde det för att kunna sy ihop påsen. Så att påsen skulle bli hel.

Jag började sy raksöm på långsidan men innan jag kunde sy direkt så var jag tvungen att fästa tråden. Så jag sydde några centimeter och sen backade jag. Jag sydde med hjälp av pressarfotens bredd så att jag inte syr vid kanten, typ en centimeter ifrån kanten. Efter jag hade backat så kunde jag sy direkt. Så jag sydde raksöm på hela långsidan och där det var vikt på långsidan. Sen efter så sydde jag där jag hade vikt alltså bredden där det var vikt. Efter jag hade sytt det så sydde jag den andra långsidan. ´
När jag hade sytt den sista långsidan så innan jag var klar så sa en kompis att jag gjorde fel. Det min vän sa att jag gjorde fel var att jag sydde där det var vikt alltså bredden där det var vikt. Så jag sydde där och min vän sa att jag gjorde fel så jag frågad min lärare och hon sa att jag gjorde fel. Men sen sa hon att jag skulle fortsätta och sen se om det fungerade annars skulle jag sprätta upp tråden. Så jag sydde klart, jag backade vid slutet så att tråden var fast sen så efter så klippte jag bort lite lösa tråd med en sax. När jag var klar med det så vände jag påsen ut och in och visade läraren. Hon sa att jag var tvungen att sprätta upp tråden för kanterna blev inte som dem skulle. Så jag tog fram en sprättar nål och sprätte upp tråden. Först gick det lite dåligt men det gick bättre efter jag fick tag i det. När jag var klar med det så fortsatte jag med handtagen.














När jag skulle göra handtagen så började jag med att vika handtagen tyg dubbel alltså så tyget blev dubbel efter långsidorna. Efter så pressade (strök) jag tyget. När jag var klar med det så vikte jag ut tyget och vek in traskanterna in till mittenvikningen och pressade. Jag gjorde det också med den andra så att dem två traskanterna viks ut till mittenvikningen. När jag hade gjort det så pressade jag så att det stannade så. Efter så vek jag igen efter den första vikningen så tyget blev fyrdubbelt och efter så pressade jag igen så det satt fast. För att sedan kunna sy fast den. Det gick bra för mig att vika och stryka handtaget men jag och min vän hjälpte varandra med handtagen.


 Efter jag hade gjort ena så skulle jag göra andra och det blev enklare eftersom jag nu visste exakt hur man gjorde. Så jag vek och strök handtagen dubbla efter långsidan. När jag var klar med det så vik jag ut den och pressade in båda traskanterna till mittvikningen. Efter vek jag efter den första vikningen igen så tyget blev fyrdubbelt. För mig gick det bra med att vika den och stryka. Det var bara att strykjärnet inte blev varm och fick reda på varför, den var inte tillräckligt varm så jag höjde temperaturen.

 Innan jag sydde på handtagen på kassen som var klar så tog jag fram symaskinen och träde den på med vit övertråd och vit undertråd för jag ville att man skulle se stygnen så starkt. När jag skulle lägga på undertråden så hade tråden trasslat ihop sig så jag tog fram en spole och spolade en ny vit undertråd eftersom det inte fanns en vit undertråd. För mig gick det bra men jag frågade om jag la den rätt. När jag var klar skulle jag tvärnåla handtagen och sy raksöm på dem.


Jag tvärnåla handtagen. Tvärnålningen gick bra och jag gjorde det för att det skulle bli enkelt att sy alltså utan att behöva ta bort alla nålar innan jag syr på dem. Innan jag började sy på handtagen så sydde jag på ett tyg som blev över efter jag hade rivit ut alla tygbitar. Så jag testa och det gick bra så jag sydde på mina handtag. Jag fick flytta nålen så att jag syr så nära kanten. När jag sydde så backade jag så att tråden var fast på tyget. Sen så sydde jag och det gick bra. När jag skulle göra andra sidan på handtaget så var jag tvungen att flytta nålen åt andra sidan så nära kanten som möjligt. Efter jag hade gjort det så var jag klar med ena och kunde göra andra och det blev enkelt eftersom jag visste hur man skulle göra. Det gick bra att sy den andra handtaget.
När jag var klar med dem båda handtagen så skulle jag pressa i sär sömmarna, för att jag inte hade gjort det förr och man behövde. Först visste jag inte varför och hur man gjorde men jag fick hjälp med att förstå av min lärare. För mig gick det bra att förstå och veta hur man gjorde det. Så jag fick ett strykbord som var mindre till att använde till att pressa i sär sömmarna och m.m. Man pressar i sär sömmarna så att sömsmånerna stryks åt varsitt håll alltså så att det inte blir bucklor och det blir fint. Jag visste att man gjorde det men inte hur. Det gick bra tillslut efter en stund för det v ar lite svårt att pressa isär dem med ett varmt strykjärn men jag klarade det.


Efter så skulle jag fålla genom att skrapa och vika in 1 cm och tvärnåla. Jag fattade inte så jag fråga min lärare. Då fick jag reda på hur man gjorde och det var typ det jag trodde. Jag gjorde det med hjälp av ett måttband och nålar. Så jag vek upp en 1 cm ifrån avigsidan och tvärnålade på båda sidorna alltså att båda sidorna vid öppningen inte ska sitta ihop.
Jag gjorde det men det gick inte så bra så jag fråga läraren och fick reda på att jag gjorde fel. Det jag gjorde var att jag vek och satte ihop dem så det fanns ingen öppning till kassen. Så min lärare visade mig och hjälpte mig genom att göra det ena sidan så att jag skulle göra andra. Det blev enklare för mig eftersom jag nu kunde följa det hon hade gjort.

När jag var klar med den andra sidan så pressade jag vikningen. Efter jag var klar med det så skulle jag vika 2,5 cm mot avigsidan alltså samma sida som innan och tvärnåla. Jag började med ena sidan och fortsatte med den andra. Det tog också tid eftersom jag ville att det skulle vara exakt 2,5 cm så jag kontrollerade att det var 2,5 cm med ett måttband. Efter jag hade gjort överkanten med att fålla så skulle jag nåla fast handtagen.
Så det första jag skulle göra för att sätta fast handtagen var att på överkanten skulle jag markera mitten. Jag tog fram ett måttband för att kunna mäta vart mitten skulle vara på överkanten.
Det gick bra och man gjorde det för att sen skulle bli enklare att nåla fast handtagen. Efter jag hade markerat så skulle jag mäta 6 cm i från mitten åt höger och sen vänster alltså åt ena hållet och andra och sen markera.
Sen efter jag hade markerat så skulle jag sticka upp handtagets ena kortsida i fållen och nåla fast. Först fattade jag inte så jag fråga och fattade efter. Man skulle bara sticka in handtagen under vikningen man hade gjort innan. Men det jag undrade var att hur mycket av handtaget skulle vara under fållen och hon svara välj du. Så jag funderade och testade olika saker. Sen kom jag på hur mycket och nålade fast handtagen. Men innan jag nålade fast dem så tittade jag mina mått, om dem var 6 cm ifrån mitten. Sen la jag mina handtag där jag hade markerat 6 cm ifrån mitten. Sen la jag in handtagets kortsida den helt och gjort så att markering låg vid mitten av handtaget.

  När det var klar så skulle jag göra andra sidan eftersom jag bara hade gjort ena sidan. Så jag gjort allting om på andra sidan. Jag markerade mitten och sen 6 cm ifrån ena hållet och andra efter. Sen när jag hade markerat klart allt så la jag upp handtaget kortsida och såg till att markering låg vid mitten av handtagen så det blir bra. För på instruktionerna så skrev dem inget om det så jag bara gjorde det för att handtagen skulle bli bra.
När jag hade nålat fast klart så tog jag fram symaskinen och träde på den med vit övertråd och vit undertråd för att jag skulle sy fållen. Efter det så testade jag sy på min tygbit som var över när jag skulle klippa ut alla bitar för jag ville veta säkert så att inte skulle bli fel på min kasse. Det gick bra och då visste jag att jag kunde börja sy fast handtagen. Jag skulle sy fållen med raksöm som skulle vara 2mm från den nedre fållkanten. Så jag flyttade nålen så den låg 2mm ifrån kanten där jag skulle sy efteråt. Så jag gjorde det och det gick bra för att jag förut hade flyttat nålen men var tvungen att fråga min lärare eftersom jag inte visste exakt vart 2mm låg men fick reda på det och gjorde det.






Sen efter jag hade gjort det så sydde jag men jag skulle börja vid den ena sidsömmen och sy runt men stanna när jag är 3 cm från början av sömmen. Jag gjorde det och backade vid början och slutade 3 cm ifrån där jag började och backade vid slutet. För mig gick det bra och man gjorde det för att sy fast handtagen och man stannade 3cm för att sen kunna lägga in snodden efter.

När jag var klar med det så skulle jag vika upp handtaget och sätta en nål i handtagsfästet. Jag fattade inget med det och frågade men läraren sa att jag skulle lista ut det. Så jag visade henne och hon sa att jag skulle vika utan att vika tyget bara handtaget. Så jag gjorde det och det gick bra att nåla fast dem. Jag gjorde det också på andra sidan.
Efter skulle jag sy runt med raksöm en gång till. Jag skulle sy 2 mm från överkanten utan att lämna någon öppning och det gick bra, så jag flyttade nålen åt andra sidan. Man gjorde det så att handtaget blir bra när man vänder kassen ut och in. Jag tycker att det blir bra men ett handtag tyckte jag att jag sydde snett men det blev bra. Sen efter skulle jag göra snodde.

Så jag tog fram garn som var grön och röd. Jag valde dem för dem passade tillsammans. Sen tog jag en 1 meter linjal och mätte garnen för jag behövde 3 meter och vardera garnet av båda färgerna. Jag mätte och sen klippte när det blev 3 meter och sen med den andra färger mätte jag med den första som en mall. Det gick bra och jag fick de lika långa. Efter jag gjorde det så skulle jag tvinna garnen så jag gjorde det med hjälp av läraren. Det tog en tid innan jag blev klar och det enda jag skulle göra var att snurra garnet så det blev lätt. Efter skulle jag sätta ihop änderna och ta ut tråden som typ snurrade ihop. När jag var klar med det knöt jag ihop trådens ändar.

 Sen efter skulle jag trä i snodden i kanalen alltså trä den in i kassen. Så jag fråga läraren hur man gjorde för jag hade aldrig gjort det förut men hon sa hämta en säkerhetsnål och testa dig fram. Så jag tog fram en säkerhetsnål och tänkte hur man gjorde. Jag visste inte hur man gjorde så jag bara testade en sak genom att sätta fast säkerhetsnålen i tråden och sen försöka få den fram i kassen alltså där den ska vara och det var det jag skulle göra. Så jag träde in tråden och det tog en tid. När jag var klar så var jag tvungen att göra så att båda tråden blev lika långa efter den hade gått helt runt kassen alltså där uppe. Jag gjorde det för jag skulle kunna stänga kassen. Efter så var jag klar med min kasse!


Efter skulle jag göra mitt schablontryck till kassen. Så jag frågade min lärare. Hon sa att jag skulle rita schablontrycket på ett papper med klister i baksidan. Så jag fick pappret och sen ritade jag trycket. Det gick bra men var tvungen att fixa lite efter. När jag var klar med att rita den skulle jag skära av symbolen så jag kunde sen trycka den. Så jag fick en skärbräda och en kniv och sen skar jag ut trycket och det gick bra.


När jag var klar med det så skulle jag stryka fast den på kassen. Så jag vände ut och in på kassen och sen la pappret på kassen.
Så jag tittade och gjorde så den blev bra sen så strök jag fast den. Sen när jag sa att jag var klar så sa läraren att jag inte var klar för det var några luckor och då kan färgen åka in och då förstörs trycket. Så jag var tvungen att stryka ganska länge så den satt fast helt och det gick bra.


Efter så tog jag fram grön och gul textilfärg, svampar och en platta. Sen hällde jag färgen på plattan. Innan jag kunde börja dutta färg på trycket så la jag in tidningar i kassen så att det inte kommer färg på andra sidan. Så jag la färg på trycket och det gick bra men jag gjorde också ett till lager för det behövdes. Men innan jag gjorde det andra lagret så pressade jag trycket för att pappret hade gått upp lite. Så jag la ett mönsterpapper så att inte det kommer färg på strykjärnet. Jag gjorde ett till lager för färgen var inte så stark så jag gjorde ett till lager. När jag var klar så skulle jag utveckla mitt arbete så jag valde att göra broderi stygn på mitt tryck.
Jag valde att göra stjälkstygn på båda trycken. Sen så såg jag en video för att veta hur man gör stjälkstygn. Efter så skulle jag göra på båda mina tryck. Så jag tog fram grön och gul tråd och en nål.
Men innan jag gjorde på själva kassen så gjorde jag på en tyglapp som jag hade kvar och testade där för att se hur det blev. Det tog en tid innan jag kunde göra stygnen fina efter det så kunde jag göra på själva kassen. Så jag började sy runt mina tryck. Jag hann aldrig göra allt under lektionen så jag gjorde det hemma. Det tog en tid eftersom jag ville att det skulle bli fint och det blev det. När jag var klar med stjälkstygnen på kassen så var jag klart helt. Jag hade gjort miljökasse, schablontryck och jag har utvecklat mitt arbete.





  
Material
Materialet var normalt inte för mjuk och inte för hårt. Färgen på tyget vi använde var inte jättefint eftersom den liknade vit men var inte kritvit. Den var mer åt hållet beige kanske mellan vit och beige.  Snodden till kassen är ganska tjockt så det är bra för man kommer dra i den ganska mycket. Textilfärgen till trycket är bra för att då kommer färgen att stanna. Sen när jag gjorde stjälkstygn till kassen så blev det bra för så ser man själva figuren och då blir kanterna mer rakare och fin. För när jag tryckte så åkte det ut lite färg som jag inte vill. Så stygnen hjälpte så att figurens figur blev rakare och fin.
 
Miljöaspekter
Tyget heter lakansväv och är miljövänligt så det är ganska bra tyg för den är miljövänligt. Tygets färg är inte så fin men det är miljövänligt så det är en ganska fin färg för miljövänligt tyg. Fast tyget är ganska tunt för när jag skulle brodera så fick jag inte för fel för annars skulle hålet finnas kvar. Det hände på alla tyg men på denna tygen skulle man se hålet än på andra. Tyget har inte så många nackdelar eftersom den är miljövänlig så man har inte gjort så mycket med den så att den ska hålla miljövänlig. Bomull drar åt mycket vatten men eftersom denna är miljövänlig så drar den inte åt så mycket vatten. Så det finnas inte många fördelar förutom att den är miljövänlig som är bra och nackdelar att den inte har samma egenskaper som andra som inte är miljövänliga.




Resultat
Är du nöjd/ missnöjd? Kan du ge tips år en kamrat som vill göra likadan produkt som dig? Blev det som du har planerat?
Om man vill göra den här kassen så ska man läsa instruktion noga och ibland lista ut själv hur man gör om man inte vet exakt hur man gör. Man ska också jobba effektivt på varje lektion för annars så kommer man aldrig hinna. Sen om man behöver hjälp och lärare är upptagen fråga en kamrat eller lista ut det själv. Annars så kan man göra det själv, Lycka till!
Jag är jättenöjd över min kasse. Jag hann med allting och hann också utveckla mitt arbete. Men jag skulle vilja att jag inte gjorde fel för där förlorade jag tid men annars är jag jättenöjd. Det blev som på planeringen jag fick alltså instruktionen. Jag är jättenöjd att jag hann men var tvungen att jobba lite hemma men jag hann. Jag ville bara utveckla för man behövde inte. Men min kasse blev finare än vad jag trodde. Det var bra att jag gjorde broderingen för då ser man trycket mer och det blev coolt. Så jag är jätteglad över mitt arbete.



/ Taqiyah Chowdhury 7A