fredag 27 maj 2016

Habib


Utvärdering

 

Utvärderingen gör att du tänker tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt.

 

Idé, planering och design

Jag, lika väl som alla andra i gruppen, fick idén av vår lärare, Intidar. Man fick en varsin checklista som man utgår från. Jag följde instruktionerna och räknade hur många uppgifter jag borde hinna med för varje lektion om jag vill hinna bli klar. Jag dividerade antalet lektioner med antalet uppgifter. Materialet som jag använde tog jag eftersom att man behövde dem då man skulle utföra uppgifterna. Utan dem skulle jag inte följa instruktionerna väl, som ingår i betyget.   

 

 

Arbetsgång

Jag började med att mäta och riva ut tyg till kassen. 2 långsidor och 2 handtag av ett oblekt lakansväv som är miljövänligt. Därefter sick-sackade jag alla traskanter med stygnbredden 4mm och stygnlängden 2,5mm så att inte tyget inte repar upp sig då kanterna kan rivas upp efter ett tag om man inte sicksackar dem. Sedan tvärnålade jag de två tygbitarna till långsidorna på kassen och sydde ihop dem. Jag sydde långsidorna, inklusive uppvikningen, med rak söm, pressarfotsbredd. Jag fäste även i början och slutet genom att backa lite och sedan sy framåt igen så att inte tråden sprätter upp. Uppvikningen är till för att få en botten på kassen, jag vek upp 4 cm från botten. Nu när långsidorna är klara är det dags att vika och sy fast handtagen. Jag vek och strök handtagen dubbla efter långsidan. Sedan vek jag ut och strök in båda traskanterna till mittvikningen. Därefter vek jag in tyget en sista gång mot den första vikningen, så tyget blev fyrdubbelt. Sedan var det dags att fålla. Jag fållade genom att skrapa och vika in 1cm och sedan 2,5cm, mot avigsidan, alltså den ”fula” sidan. Därefter tvärnålade jag och strök över vikningarna så att de skulle se prydliga ut. Jag hann tyvärr inte längre än så denna termin, men vi får hoppas på det bästa till nästa termin.

 

Material

Det var min lärare Intidar som gjorde materialvalet. Jag använde mig oftast utav trådar, nålar, tyg, och symaskin. Jag har ingen aning om vad materialet kostade då det inte var jag som köpte det. Tyget var vitt, mjukt och väldigt skönt.

 

Miljöaspekter

Fördelen med bomull är att man kan använda det då man tillverkar kläder. Det är mjukt och skönt att känna på. Det negativa är att det varje år skördas 18 miljoner ton bomull, och bara 3000 ton är ekologiskt odlade. Bomullshistorian börjar i ursprungslandet Indien för nära 5000 år sedan. Att tvätta det ofta är däremot ingen nackdel, eftersom materialet
tvärtemot de flesta andra tyger bli starkare av att tvättas.
Tyvärr krymper det ofta första gången, då det försöker dra ihop sig igen.
Även inom odlingen finns det nackdelar, eftersom torka, för mycket regn,
skadedjursangrepp och sjukdomar kan förstöra det.
Kvaliteten kan också bli sämre, och det kanske är en av
anledningarna till att fler och fler kräver kravmärkt och ekologiskt
producerad bomull.

 

Resultat

Jag är både nöjd och missnöjd med mitt arbete och min insats. I början av denna termin arbetade jag inte effektivt alls, det gick upp och ner varje lektion. Detta ledde till att jag inte fick mycket gjort. I slutet av terminen arbetade jag effektivare och hann med en massa. Skulle jag jobbat så under hela terminen skulle jag nog hunnit färdigt med miljöpåsen och även hunnit med ett shablon-tryck. De jag hann med denna termin är väl arbetat och prydligt. Jag följe alla instruktioner och arbetade på ett väl fungerande sätt utan hjälp efter varje punkt. Det blev inte som jag planerat då jag hade tänkt att hinna klart med hela påsen och shablon-trycket. Men det jag har framför mig är välarbetat. Det är det viktigaste för mig. Jag kan ta med mig att inte stressa och ha tålamod i framtiden. Slöjd får mig faktiskt att bli mer lugn.

Bild

Har tyvärr inga bilder L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar