lördag 17 mars 2018

Taqiyah

 Mönster delar

Jag har påbörjat mitt arbete med att designa om t-shirten på ett papper vi alla fick, så att tröjan liknade tröjan jag skulle göra och hade skissat innan. Vi alla fick ett papper där vi skulle skriva ner allting vi behövde till tröjan som färg och tyg. Jag designade om den och rita hur allting skulle se ut på min tröja, t.ex. att det ska vara raglan-långärmar, vara vid och inte figur sydd och att jag ska ha en luva på min tröja. På t-shirten som jag designade om så att den liknade min tröja så ritade jag allting nödvändigt till min tröja men också skrev ner saker som inte såg direkt, som att jag ska ha mudd vid slutet av ärmarna, ska finnas en slits vid sidorna av tröjan och den ska vara lite över midjan, så längre än vanlig t-shirt. Jag skrev ner dessa saker för säkerhet, så att man förstår och jag inte glömmer. På pappret skrev jag också ner allt nödvändiga material och färger som tröjan skulle vara i, som är grått och svart tjockt trikåtyg.
Jag kommer dessutom behöva textilfärg till mina ränder vid ärmarna vilket jag inte ritade ut eftersom det jag inget med tröjans form och material att göra. Jag skulle dessutom räkna ut hur mycket tröjan skulle kosta, vilket vi skulle göra senare för jag behöver veta hur mycket jag behövde av allting än. Det skrivs senare. Efteråt klippte jag av en bit av de två trikåtygen jag ska använda och häftade på pappret. Så man vet vilka tyg jag kommer använda, som prov exempel på tygen som används till denna tröjan. Efter att ha gjort det skulle räkna ut mitt mått på tröjan, vilket jag gjorde genom att mäta där jag är bredast, alltså bröstmåttet. Sedan ta det och dividerar det med 4, för jag kommer bara rita av hälften av framsidan och baksidan. Dessutom är baksidan och framsidans form olika så man vill bara få reda på en fjärdedel av sitt mått. För man vill bara ha hälften av framsidan för man kommer ha en fåll alltså en vik kan på mallen som man lägger mot en vikt kant på tyget. Fållen är alltså mitten av tyget som är en vikt kant på tyg. Framsidan är hälften av sitt kroppsmått, så det blir en fjärdedel man vill ha för att ta reda på sin storlek. Sedan fick jag hjälp med att veta vilken storlek jag skulle ha till min tröja efter mätt min storlek, vilket min lärare gjorde genom att mäta med ett måttband från fållen (raka sidan på framsidan av en tröja) på mönsterarket och sedan se vilken storlek man har. Jag har 170, för jag fick 24,5 och det blir storlek 170 från fållen (som är mitten av tröjan) utåt. När jag ritar av mönsterdelarna följer jag bara linjerna för 170.

Senare var det tid för att rita ut alla mönster delar till tröjan, alltså alla delar som behövs till tröjan jag ska göra. Vilket jag påbörjade genom att jag tog ett ganska stort mönsterpapper för att kunna rita ut alla delar. Jag använde ett mönster ark som matchade med delarna jag behövde till min tröja. Sedan la jag den blanka sidan på mönster arken eftersom jag skulle rita på den matta-sidan som är det rätta sättet att göra detta. Efter att ha gjort det så hämtade jag olika föremål med tyngd så att mönsterpapperet inte skulle röra sig när jag ritade av delarna från mönster arket för då skulle delarna vara helt fel men fel mått. När jag la mönstret pappret på mönster arken såg jag till också att jag delen var några cm ifrån kanten så att jag kunde rita 1 cm extra för sömsmån. Jag ville göra den lite oversize, men storleken jag ritar av på mönster arket är lite större än det jag fick. Jag avrundade och det var då jag fick storlek 170, så för mig är inte det nödvändigt att rita några cm extra för den kommer ändå vara lite större och jag vill bara det. Så jag struntade med att tänka på det när jag skulle välja vart på mönsterpapperet delen skulle ritas av. Jag var lite petig med avståndet från kanten och där jag ritade av delen. Jag började med att rita av framsidan av min tröja och sedan gjorde jag ärmen. När jag ritade av dem så såg jag till att mönsterpapperet var helt rakt ner och platt och med hjälp av föremålen så flyttade sig inte mönsterpapperet. Dessutom använde jag en linjal när jag ritade av mönster delarna, så att mina linjer blev så raka och korrekta som möjligt, så de liknande linjerna på mönster arket. Det blev också enklare med linjalen och allting gick bra. Tills jag insåg att jag hade ritat av fel mönster delar. Jag hade tagit fel mönster ark. Eftersom jag skulle göra raglan-ärmar så behöver jag sett annat mönster ark för ärmen, framsidan och baksidan är annorlunda från vanliga tröjor. Men som tur så hade jag bara hunnit rita av två delar. Så jag hade inte slösat för mycket mönsterpapper och min tid.

Så denna gången tog jag rätt mönster ark och ritade av delarna. Jag såg till att jag ritade på den matta-sidan och att mönsterpapperet var helt rak när jag ritade delen med linjalen så att det blir exakt som möjligt, så allting blir bra. När jag ritade ärmen så såg jag till att det var ett avstånd ifrån kanterna så att jag kunde lägga till sömsmånen. Dessutom såg jag till att jag kunde rita ut ärmen längre, för ärmen på mönster arken såg vara till armbågen och jag ska ha ända till handen. Så det kommer min lärare att behöva rita, vilket hon gjorde senare. Så jag behövde se till att det fanns plats för det.  Sedan ritade jag av alla och hade olika föremål för att hålla mönsterpapperet ner och stilla som möjligt. Jag ritade av framdelen, baksidan och ärmen från mönster arket för raglanärmar och det gick bra. Dessutom när jag ritade av mönsterdelarna såg jag också till att jag hade med viktiga markeringar som fanns vid
framsidan, baksidan och ärmen. Jag såg till att jag hade ritat av allting som fanns på mönster arket till mitt mönsterpapper. Men jag skulle också ha en mudd vid ärmen och en luva vilket jag ritade av från den förra mönster arket jag använde av misstag. När jag ritade av delarna så hade jag tagit ett nytt långt mönsterpapper men allting fick inte plats. Så jag tog min gamla (med delarna jag hade ritat men var fel) och strök den med strykjärn för den var vikt och jag ville ha en platt yta så att måtten inte
skulle bli fel. Vilket jag kunde göra för man kan stryka mönsterpapperna. Så jag gjorde det innan jag ritade av den sista delen som inte fick plats på den andra pappret där de andra mönsterdelarna var. Där såg jag också till att jag ritade från ett avstånd från kanterna, så att jag kunde lägga extra cm för sömsmånen och ritade av markeringar som fanns på mönster delen. Allting gick bra för jag hade linjalen som hjälp att linjerna blev raka. Men var lite svårt vid runda ställen på mönster delen som var svårt att rita med hjälp av en linjal men fick det att funka. Jag använde linjalen men vände mycket på den. Det fanns en linjal som hade en rund sida men för mig gick det inte bra att använda den så jag struntade i det och använde en vanlig linjal. Tillslut gick det bra men tog lite mycket tid. Men när det kom till raka linjer så gick det mycket bra för jag hade gjort något liknande förut.

När jag hade ritat av mönster delarna så var det tid för att ändra mönsterdelarna så att de liknade mer min design av tröjan, vilket jag fick hjälp av min lärare. Det jag ändrade var inte mycket utan bara längden på tröjan, jag la några cm extra och 2 cm på framsidan och baksidan för fållen. Efteråt var
jag klar för mönsterdelarna liknade mycket min tröja. Sedan tittade hon om allting var som jag ville, ärmen behövde jag inte ändra för hon tog måtten på min ärm och mönsterdelen för ärmen var lite längre. Så där behövde jag inte lägga sömsmån på längden och hon kollade om mudden skulle bli bra med det jag ville. Vilket den var, för jag ville att den skulle vara lika stor som på vanliga långärmade tröjor. Sedan behövde jag bara lägga 1 cm sömsmån vilket jag gjorde med hjälp av ett måttband, vilket min lärare visade mig innan jag påbörjade. Dessutom visade lärare hur jag skulle göra vid kanter för det är lite svårare där och hon sa dessutom att jag inte behövde lägga sömsmån vid fållen på framsidan och baksidan, för hon hade redan gjort det när hon ritade till några cm för att öka längden på tröjan. Så efteråt ritade jag sömsmån överallt förutom vid fållar som t.ex. fållen på framsidan vilket är mitten av en framsida av en tröja för jag skulle inte sy där och de hade lagt till det innan. Så det var inte nödvändigt att lägga sömsmån där. För man lägger sömsmån så att storleken
inte minskas efter man har sytt rak söm för man syr 1 cm inåt. Men på luvan hade den vid en sida redan 2 cm för fållen så jag behövde inte lägga dit sömsmån men jag och min kompis hade ritat av samma del och vi tyckte att den såg lite liten. Vilket vi visade vår lärare och hon testade med att räkna ut hur stor den skulle bli och testa det runt huvudet. Hon insåg då att den skulle bli ganska liten då, så hon sa till oss att lägga 1 cm extra så att den inte blir för liten, för vi skulle vilja kunna ta på oss luvan. Så det gjorde vi då. Allting gick bra när jag ritade sömsmån för det var inte så svårt att rita ut dem förutom vid kanterna på mönsterdelarna men jag fick tillslut tag på hur man gjorde och det blev enklare då.

Efteråt flyttad jag alla viktiga markeringar så att de var vid kanten av alla mönster delar med hjälp av en linjal. Så de var exakt vid samma position som förut bara lite längre ut nu för jag la till sömsmån. Efter behövde jag bara klippa ut alla mönster delar som inte var svårt. Det jag gjorde var bara att klippa ut dem och klippte då vid sömsmånen jag hade ritat innan och klippte bort allting onödigt mönsterpapper som var i vägen. Det gick bra men tog lite mycket tid för jag försökte klippa ut så exakt som möjligt för jag ville att storleken skulle bli perfekt som möjligt. Men det gick bra och inga problem för som sagt har jag något liknande förut. Det var det jag gjorde dessa gångar.

Material och verktyg är mönsterpapper, penna, sudd, trikåtyg, häftappart, föremål med tyngd, mönster ark, måttband, miniräknare (räkna ut min storlek), strykjärn, sax och linjal.

Det jag har lärt mig är inte mycket för mig för jag har gjort något liknande förut, det var mer bara repetition av allting för mig. Men jag lärde mig hur man la sömsmån vid kanterna på mönsterdelarna för jag kommer inte exakt ihåg det och många olika begrepp. Dessutom hur man mäter sin storlek från kroppsmåtten och på mönster arket.

Nästa gång ska jag börja med att klippa tyg till mönster delarna.

//Taqiyah Chowdhury 9E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar