måndag 16 april 2018

Nora

VECKA 15

Den här veckans lektion har jag precis hunnit klippa ut allt mitt tyg men ligger dock fortfarande efter i planeringen. Men planerar att gå på lektionen på profiltiden eller onsdag eftermiddag. Jag har dock också beslutat mg för att jag tyvärr inte kommer att hinna färga min t-shirt separat och kommer därför att behöva komma och jobba på profiltiden eller på studietiden på onsdag eftermiddag.

Jag har använt mig utav trikåtyg som är stickat på rundstickor för att kunna lägga mitt mönsterpapper i rätkant med tyget för att t-T-shirten ska få rätt stretch. Detta är ett viktigt steg i processen för att plagget man syr ska få rätt passform. Sedan har jag också använt mig utav muddtyg för att klippa ut mina muddar som jag kommer ha i halsringen och nedre kanterna. Jag har också använt mig utav en tygsax och knappnålar för att kunna klippa ut mina tygbitar som jag nästa gång planerar att börja sy ihop.


söndag 15 april 2018

Hanna

1. Idag har jag nålat fast de utklippta papprena i det gråa tyget som jag har valt att sy min tröja i. Sedan efter att jag hade gjort det så började jag att klippa tyget. När jag hade gjort det så tog jag ut nålarna och tog bort pappret. Enligt instruktionerna så behövs det göras ett märke på baksidan och framsidan så jag gjorde det. Sedan var det dags att börja sy och det gjorde jag. Jag sydde ihop axlarna och halsmudden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Jag tyckte att det gick väldigt bra när jag klippte tyget. Kanterna blev lite fula men det kunde ha varit värre. Jag kunde ha gjort helt fel och varit tvungen att börja om men som tur är så gick det bra. Märket/snittet som jag skulle göra med en sporre gick inte så bra så jag tog en tyg sax och klippte istället. När jag väl skulle börja sy så gick det snabbt. Det var inga besvär att sy axlarna och mudden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Jag valde det tyget eftersom insidan av det var väldigt lent och färgen på tyget. Det passade också med färgen och när jag föreställer mig tröjan så blir den väldigt fin med det tyget. Jag använde knappnålar för att nåla fast pappret i tyget. Jag använde en tygsax för att klippa tyget och en sporre för att markera några centimeter på baksidan och framsidan. Sedan använde jag en vit tråd för att sy ihop axlarna och svart tråd för att sy ihop mudden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Varje gång jag påbörjar ett nytt steg i mina instruktioner så lär jag mig någonting. Jag lär mig hur processen att sy en T-shirt funkar och vad som behövs för att göra det. Den här gången lärde jag mig att man behöver göra ett litet snitt i framsidan och baksidan med en sporre.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Nästa gång så ska jag fortsätta med mina instruktioner så att jag kan göra klart en fin T-shirt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

måndag 9 april 2018

Julia

Klippa ut tyget

Jag har nu klippt ut delarna av tyget som senare ska sys ihop och bli en t-shirt. Tyget man använder till t-shirten är trikå tyg- maskinstickat, detta innebär att tyget är stickad som en tub vilket gör det enklare när man, som jag ska göra, ska göra en t-shirt för att då lägger man baksidan mot ena kanten och framsidan mot andra kanten, men en sak som är viktigt att hålla reda på är att man måste följa de instruktioner som finns på mönstret. På mönstret står det ofta vilken sida som ska ligga mot den vikta kanten för att det ska bli rätt.

När man ska klippa ut tygerna finns det mycket man ska tänka på. Man måste tänka på att lägga mönsterdelarna längst trådrakan, i alla fall när man ska klippa ut ärmen till tröjan.

När man lägger dit baksidan och framsidan så måste man tänka på att lägga mönstret kant mot kant. Och när man ska lägga dit mönstret så måste man ha ett utsträckt mönster för att om man inte har ett rakt mönster så kommer heller inte tyget att bli rakt och då kanske det blir någon storlek för litet. Och för att man ska få en exakt form på sitt tyg så ska man nåla fast mönstret i tyget som man ska klippa. man behöver inte nåla mycket utan det räcker med en nål i varje hörn.

Och när man väl ska klippa tyget så använder man en tygsax (den svarta saxen) för att det är den saxen som är gjord för att klippa tyg och tråd och INGET annat. När man väl klipper i tyget måste man tänka på att man ska alltid hålla saxens nedre kant mot bordet och gärna klippa stora klipp så att det inte blir mycket hack i arbetet.

När man sedan är klar med att klippa ut tyget på den stora tygrullen så ska man klippa ut modden som också är ett tyg som är maskinstickat med rundsticka och det tyget är också stickat som en tub fast i en mindre modell.

När man är klar med dessa moment så ska man göra i ordning tyget så att man sedan kan sätta ihop delarna lättare, det man då ska göra är att markera fram och baksida med ett hack som har djupet 0,5 cm i mitten av delarna, det är viktigt att markeringen inte blir större än 0,5 cm för att om det blir större så kommer det bli ett hål i arbetet och det vill vi inte ha.

En annan sak som man kan behöva göra om man har ett tunnare tyg är att man måste lägga ett förstärkande lager på axlarna innan man syr ihop de, detta kallas för mellanlägg, det man gör då är att man tar ett speciellt tyg och stryker fast det på det tjocka tyget, mellanlägget ska vara lika långt som axeln är men inte bredare än 0,7 cm.

Moo

att nåla tyget

Under lektionen klippte jag klart mina mönster (ritningar), det var roligt att klippa och man skulle använda tyg sax för om man använder vanlig sax kan den bli dålig. På andra lektionen kunde vi inte vara i slöjd salen så vi jobbade i andra salen istället, det var jobbigt. I den klassrummen var det vanliga bänkar därför måste jag flytta på de och gjorde de till ett stort fyrkantig bord för att kunna nåla ihop mönsterpapper och tyget. Först tänkte bara använda en bänk till mina arbete men när jag försökte, gick det inte. När jag blev klart med att möblera om bänkarna började jag med att nåla så fort som möjligt, för att jag ligger väldigt efter då. Under den lektionen hann jag bara med att nåla: fram, bak, kort ärm och lång ärm. Men när jag nåla fast ärmarna med mönsterdelen kunde jag inte lägga den vart som helst. den behövde följa trådraken på tyget, så jag måste mäta avståndet mellan viktkant och trådraken och säg till att det är samma avstånd hela tiden. Det tog väldigt mycket tid bara att nåla fast ärmarna, för att jag har två ärm av två olika tyg. Lång ärm är tjock trikåtyg är lite svårare att nåla för att den är tjock och tunn trikåtyg till kort ärm. och till att nåla använder jag knappnålar.
På nästa lektion fortsatte jag med att nåla, det var bara luvan kvar. För luvan finns det båda viktkant och trådrak, men vi behövde bara ha den mot viktkant och inte mäta avstånd mellan trådraken och viktkant.

att klippa

Jag fortsatte med min t- shirt genom att klippa tyg till alla mina mönsterdelar som jag klippte ut. Jag började med den tunna trikåtyget som är maskinstickad och har två vikta kanter, vilket betyder att den är dubbelt vikt. Det blev då enklare för mig, eftersom jag behöver då inte själv vika för att får dubbelvikt men en viktkant som jag behöver till mina mönster delarna, för de flesta av mina mönsterdelar står det att det ska vara mot viktkant. dessutom behöver jag inte nåla de två gångar för att tyget är dubbelvikt, när jag har klippt ut tyget får jag två delar av tyget och mönstren. Men den tunna trikåtyget behöver jag bara till fram, bak och kort ärm, fram och bak är mot viktkant men ärmen måste jag mäta avstånd mellan trådraken och viktkant. Jag försökte att ta så lite plats av tyget som möjlig för att inte slösa på tyget.

Eftersom jag behöver färga min trikåtyg, därför valde jag att börja med den tunna trikåtyget. För att innan jag börja att klippa ut andra tyg, vill jag färga den tunt trikåtyget först. Men det gick inte som jag hade tänkt, efter att jag har klippt ut fram och bak som är tunn trikåtyg har jag planerad att sy. Men jag hade glömt bort helt att jag skulle sy för jag var så fokuserad på att klippa, det var så lätt att klippa för att saxen var vass och det som gjorde de lite svårt för mig, är att jag vill klippa så exakt som möjlig för att skippa problem som kan hända senare som att tyget är inte lika stor.

att sy

Det var en onsdag då jag sydde för första gången den här terminen, det är att sy ihop bak och fram av t-shirten. Men innan jag skulle sy tvärnålade jag först tyget, fina sidan mot fina och avigsida ute och innan jag ska tvärnåla skulle jag göra två hack först, en bak och en fram och de ska vara ungefär en halv centimeter. Eftersom jag glömde att göra hack som markera vart är mitten i halsringen, fick jag ta bort att knappnålar som jag hade tvärnålad. Efter att jag blev klart men att tvärnåla då skulle jag sy med elastisk sömn med den nya maskinen, måste jag flytta ner knappnålarna för att maskinen hoppar inte över nålarna. Jag var lite rädd och orolig för att det var min första gång att använda den symaskinen, men de gick bra.

Och andra gången jag sy är luvan. Samma sak gjorde jag med luvan, jag gjorde en hack för att markera mitten först sedan tvärnåla och sedan sy med elastisk sömn eller nummer 3 på symaskinen. Den här gången använde jag en vanlig symaskin och det var mycket mer bekvämare än den nya symaskinen.

Sedan vika aviga sidan mot varandra in 2 cm runt hela luvan och nålar den med knappnålar, det kommer att finns några luftbubblor men de gör inget om det inte syns mycke, efter de sy raksömm med tvillingnål runt, då var det klart med luvan.



                              Tvillingnål

Nu kommer vi till långa ärmar, vika den på halv med fina sidan mot fina och aviga uppåt. Sedan nålar den och sy med elastisksömm (sy inte på nålarna, annars kan nålen i symaskinen gå sönder), gör samma sak på andra ärmen.

Efter att jag har fått tillbaka delarna som jag färgar (bak, fram och korta ärmarna) nåla jag fast kort ärm med tröjan med aviga sidan uppåt (kolla noga vart bak och fram är för att inte göra några misstag). sen sy den med elastisksömm (det är bättre att sy med tråd som är samma färg som tyg eller liknande färg).
Sedan nåla t-shirten från ärmen hela vägen ner och har kvar 12 cm till slitsen på den aviga sidan, sen nåla andra sidan (det är alltid svårt att nåla vid kanten med den här tyget, eftersom den rullar ihop hela tiden men man måste fortsätta)
Efter sy t-shirten med elastisksömm.


Nu är den här t-shirt nästan klar, nu gör jag slitsen. Först vika in 0,5 cm på den aviga sidan och nåla den. Vika och nåla klart alla sidor först sedan förbereda symaskinen med tvillingnål, vi sy med tvillingnål för att sömmen syns på den fina sidan. Efter de sy raksömm med tvillningnål, jag ville sy rund där uppe var slitsen slutar med det blev ful, man måste vara noggrant när man sy den här. Det var mitt fel att den inte kom ut fin, men man lär sig från sina misstag.

Efter slitsen, vika underkant in 2 cm och nåla med knappnål. När man nåla känns det som evighet, tyget bara rulla upp och jag mäter hela tid innan jag nåla om det är 2 cm. När man nåla ska vika in på den aviga sidan. Efter att ha nålat och vik in tyget, sy den med tvillingnål då var det klart. Då fortsätter vi med ärm kanten, vik på den aviga sidan in 2 cm som på underkant och nåla den, sedan sy den med tvillingnål.


Då kommer vi till mudden, mudden är till lång ärm. Först viker vi den på halv på den längre sidan, sy vid sidorna med elastisksömm. Den ser nu ut som en ring , sedan vik mudden igen på halv, aviga sidan mot aviga (aviga sidan är var sömmen syns). Efter de ta fram ärmen, viga sidan ska vara mot aviga och fina sidan upp. Sedan tar ärmen i genom muddens mitten, sidan som är stängd ska vara upp  och den sidan som är inte stängd ska man nåla fast med ärmen.
Efter sy den med elastisksömm på båda ärmen, när man ska sy ta in ärmen i symaskinen, så att den sitter runt vid nålen. Då är det lättare att sy.



Nu kommer vi till den näst sista steget innan jag är klara med t-shirt. Det är att sy ihop de långa ärmar med t-T-shirten. Fört vänd t-shirt till den aviga sidan (fina mot fina), sen kolla noga var bak och fram på ärm och sedan kan man nåla ärmen med t-T-shirt med hjälp av markeringarna. Jag har nålad ena ärmen sen ska jag nåla den andra ärmen och sedan ska jag sy de med elastisksömm, då är t-T-shirten klar. Efter de är det den sista stegen, det är att trycka bild på min t-shirt, man kan göra de genom att använda något special papper och stryka på t-shirten.


Och sist, egentligen skulle färgen på t-shirt vara orange men något gick fel så den blev istället rosa men det blev fin ändå



När jag blev klar med t-shirten ser det ut som första bilden. Det blev faktisk ganska bra. Efter ska jag trycka den andra bilden på min t-shirtt-shirt , bilden har jag fotoshopad lite.


Rahma Thiab

1. Vad har jag gjort idag?
Idag har jag klippt mudden och ärmen. Sedan hade jag syt fram och baksidans axel. Först nålade jag fast de bak och framsidans axel, och sedan nålade jag fast vänster ärmen och syt den. Men första syde jag ärmens kant eftersom tyget är genomskinligt och det blir svårt att sy med den. Så jag sicksackar kanten för det ska funka när jag syr den.
Jag syde ärmen med svarta tyget, och blev klar med första delen av ärmen den andra ska jag göra nästa gång.
Innan hade jag gjort en hack mellan axlarna alltså i mitten.

2.Hur gick det och hur mycket har jag gjort?
Det gick ganska bra för jag kollade på en bra video som vi fick av läraren. Den hjälpte mig för jag ska veta vad man ska göra. Och vart man ska börja. Idag hade jag gjort tre saker nåla axeln och och syt den, har nålat ärmen och syt den.

3. Vilka redskap och material har jag använt?
Jag har använt ( sporre, märkerings papper, sax, sy maskin, nålar, penna och sudd)

4. Vad har jag lärt mig?
Tyget ska vara Kant mot kant. Man måste göra en hack i en t-stirt.

5. Vad ska jag göra nästa gång?
Ska fortsätta sy andra ärmen, och fortsätta med planeringen.

lördag 7 april 2018

Taqiyah


Klippa tyg

Jag har fortsatt med mitt arbete på min tröja genom att klippa tyget till alla mönsterdelar jag har klippt ut. Jag började med att först ta fram ena trikåtyget jag ska använda som var svart trikåtyg. Trikåtyget är maskinstickad med rundstickor som betyder att tyget har två vikta kanter och är dubbelvikt.Vilket blir enklare för mig för då behöver jag inte vika tyget för att få dubbelvikt och en viktkant som behövs till mina mönsterdelar eftersom det står på några av mönsterdelarna att de behöver vara placerade mot en vikt kant. Dessutom behöver jag bara nåla fast alla mönsterdelar en gång för tyget är dubbelvikt så jag får två tygstycken efter att ha nålat och klippt ut tygstycket.

 Det som ska vara svart på min tröja är luvan och ärmarna, så det var dem mönsterdelarna jag tvärnålade fast på tyget med knappnålar. Men när jag nålade fast mönsterdelen till ärmen kunde jag inte exakt lägga den vart som helst eftersom de behövdes lägga på ett specifikt sätt. Det behövde följa trådraken på tyget som jag gjorde genom att mäta med ett måttband att det var samma avstånd från trådkanten på min mönsterdel för ärmen till kanten. Så det måste vara samma avstånd från trådraken till kanten från hela trådraken som jag var ritad på min mönsterdel. Eftersom den är en hjälplinje så att man klipper tygstycket rätt med tygets stickningsriktning, alltså rakt med hållet stickningarna är riktade för när man har sytt klart ärmen så ska den falla bra på axeln istället för att lägga sig konstig på axeln. Så jag bestämde ett avstånd ifrån kanten till trådraken där ärmen låg rätt men också så att jag inte slösade för mycket tyg. Jag försökte vara så sparsam som möjligt för att inte slösa onödigt tyg. Det var därför min lärare sa att jag skulle nåla fast alla mönsterdelar på tyget innan jag klippte så man inte slösar för mycket tyg. Vilket jag gjorde men inte på svarttrikåtyg för jag glömde och kom ihåg efter jag hade klippt ut ärmen att luvan skulle vara svart.

Luvan 
När jag nålade fast ärmen började jag med att nåla så att trådraken på mönsterdelen var samma avstånd till kanten över hela trådraken. Efteråt så nålade jag fast kanterna på mönsterdelen till tyget. Innan jag klippte ut tyget med en tyg-sax behövde jag visa min lärare som kollade om vi gjorde rätt så att vi inte slösade tyg. När hon hade kollat och allting var bra så klippte jag ut den direkt. Jag klippte ut delen som gick bra men jag hade lite problem att klippa exakt, ibland blev kanten lite större men jag fixade det efter jag hade klippt ut tygstycket från själva tyget. Efter det insåg jag att luvan skulle vara svart, så jag nålade fast den där jag inte skulle slösa allt för mycket tyg och mot en viktkant för det stod på mönsterdelen att en kant skulle vara mot en vikt kant. När jag hade gjort det,
fortsatte jag att nåla fast själva mönsterdelen på tyget. Innan jag klippte kom jag på att jag behövde mäta hur mycket tyg jag kommer använda för det behövdes skrivas ner på en skiss jag gjorde innan. Så jag mätte från stadkanten och inkluderade ärmen. Jag mätte som att jag inte hade klippt ut ärmen. Efteråt klippte jag ut luvan direkt och det gick bättre än förr, nu blev det lite mer exakt med klippningen.

Sedan tog jag fram det grå trikåtyg, innan jag använde tyget hade jag klippt av en bit av tyget från tygrullen för det skulle vara besvärligt att behöva ha en stor rulle bredvid sig när man klipper ut sina tygstycken och vi skulle inte vara i slöjdsalen. Min lärare klippte då ut en bit som skulle räcka till min framsida och baksida. Men när jag skulle nåla fast delarna hade jag problem med tygets storlek. Tyget var för liten. Jag kunde inte få mina mönsterdelar att passa på den viktakanten tyget hade, den var för kort. Jag försökte först få det att funka men det hände bara att tyget var ojämn, så tyget nere där fållen skulle vara var för korta som skulle göra att tygstycke vara olika långa. Så vi fixade det genom att jag klippte bort 1 cm ifrån botten där jag ska sy fållen vid slutet. För det var bara några mm ifrån att mönsterdelen skulle passa med tygets längd. Vilket betyder att när jag syr fållen så syr jag bara 1 cm mindre än vad som står på instruktionen som jag inte har ett problem med. Jag tog då fram en vinkellinjal och en vanlig linjal. Sedan mätte jag 1 cm ifrån kanten uppåt och markerade från olika ställen från kanten på mönsterdelarna för framsidan och baksidan. För det var de som skulle vara gråa och de fick inte plats på tyget jag hade. Dessutom skulle de vara lika lång, så om jag kortar ena behöver jag göra på den andra. Sedan ritade jag en rak linje med hjälp av vinkellinjalen. Sedan klippte jag ut det med en vanlig sax vilket var inga problem.


När jag var klar, nålade jag lätt fast framsidan och baksidan på tyget. Jag såg till att jag la där det stod mot vikt kan på mönsterdelen mot en vikt kant på trikåtyget. Eftersom jag hade trikåtyg som var maskinstickad med rundstickor behövde jag inte göra en egen viktkant. Jag började med att nåla fast mönsterdelen för baksidan på tyget vid stadkanten. När jag var klar nålade jag fast baksidan och där gjorde jag samma förutom att jag hade min mönsterdel bak och vänd, annars skulle den inte passa. Så jag kunde inte exakt se allt som stod på mönsterdelen men jag visste hur man gjorde, så det var inga problem. Innan jag klippte så mätte jag hur långt tyget var för det behövdes för min skiss. Efter att ha skrivit ner det, klippte jag av tygstycken med en tyg-sax och det gick bra för nu fick mönsterdelen plats på tyget och jag kunde klippa ut utan problem. 


Efteråt skulle jag klippa ut mudden på ett separat trikåtyg som var lite mer elastiskt. Innan jag nålade fast den kollade jag på min mönsterdel om den skulle vara placerad mot en vikt kant som den skulle. Jag gjorde det och försökte lägga den där jag inte slösade för mycket tyg och nålade fast den mot den vikta kanten. Sedan nålade jag fast resten av kanterna och klippte ut den. 

När jag hade klippt ut alla mina tygstycken skulle jag överföra markeringarna som fanns på mönsterdelarna till tygen. På mitten av framsidan och baksidan halsöppning skulle jag klippa ett 0,5 cm hack för att man skulle veta vilken var vilken och var mitten är på båda tygstycken. Det kommer dessutom inte påverka sömmarna för jag kommer sy 1 cm ifrån kanten, så det påverkar inte arbetet. Jag klippte hacket med en tyg-sax på mitten av halsöppningen av framsidan och baksidan, alltså där det är vikt innan man tar ut tygstycket från mönsterdelen. Eftersom den vikta kanten är mitten av tygstycket. Efter jag gjorde det fanns det markeringar på ärmen och där ärmen ska vara på framsidan och baksidan som man skulle göra med en sporre med att papper under så att det inte kommer på bordet. Man gör det för man behöver markeringarna och man vill dessutom inte förstöra tyget för mycket. Jag gjorde det men jag hade problem, det jag försökte skära på markeringarna men det ville inte skäras på mitt tyg. Efter många försök så klippte jag bara hack där markeringarna skulle vara för jag kom ingenstans med att göra med sporren.

Efter jag hade klippt ut markeringarna så behövde jag börja med mitt experiment direkt eftersom jag ska göra ränder på ärmarna som jag behöver göra innan jag syr. För det kommer bli för svårt att göra mitt schablomtryck (ränder) som går runt armen efter jag har sytt klar ärmen. Så jag behöver göra ränderna innan jag syr. Vilket jag gjorde genom att först planera vart jag skulle placera de och hur stora de skulle vara. Jag hade bestämt att jag skulle ha två ränder som skulle vara ganska långt ner på ärmen, typ vid armbågen. Så med hjälp av ett måttband och en kompis mätte jag ut ungefär hur långt från axeln där raglanärmar börjar och ner till där jag ville ränderna skulle vara var. Jag mätte dessutom hur långt det var från min han upp till där jag ville mina ränder skulle vara eftersom tygstycket till ärmen är lite längre än min arm så jag använde då måttet från botten av ärmen alltså där min mudd kommer sys fast och uppåt där jag ville min första rand skulle vara. För mig var det 29 cm från botten uppåt efter att ha lagt 1 cm uppåt för ärmen kommer vara lite längre men jag vill fortfarande att den ska vara där jag bestämde. Innan jag fortsatte mätte jag igen och kollade om det skulle vara bra.

Efter jag hade planerat klart, tog ta fram papper som används som kartong till kopieringspapper. Eftersom det finns klister på baksidan som jag stryker fast på mitt tygstycke sen. Jag försökte hitta avlånga pappren med helst en rak kant så de skulle passa till ärmens bredd och att jag inte skulle behöva göra en rak kant. Efter att ha hittat några behövde jag fortfarande skära ut 2 cm breda rektanglar. För jag hade bestämt att mina ränder skulle vara 2 cm breda och då skulle det vara 2 cm mellan de två ränderna. Så jag behövde göra en 2 cm bred bit av pappret som gick från ena kanten av ärmen till den andra, för det är det som behövs för att skydda tyget från textilfärgen från ränderna jag vill ha. Jag använde en vinkellinjal för att så raka linjer/kanter på pappersbiten, sedan skar jag ut den med hjälp av en rullkniv och en linjal, så jag skar rätt för att få raka linjer/kanter med en skärbräda under för att inte skära på bordet. Jag gjorde två sådana för jag skulle göra på båda
ärmarna. Sedan strök jag tygstycken till ärmarna innan jag strök fast alla delar jag behövde till schablomtrycket för jag ville ha en rak och platt yta så allting blev perfekt som möjligt.
Efter att ha gjort det så mätte jag 29 cm ifrån botten uppåt och placerade först ett papper med klister med den raka linjen riktad mot botten. För den skulle börja där och jag såg till att sidan med klister var mot tyget så att den fastnar med tyget när jag stryker fast dem. Jag gjorde små markerade med en skräddarkrita 29 cm från botten uppåt och sedan la den där. Efter nålade jag fast den och sedan såg till att det var 29 cm vid olika ställen från pappret till botten, så den låg rakt. Sedan la jag 2cm breda pappret 2 cm neråt ifrån första pappret jag la. Jag la ena 2 cm breda pappret precis bredvid första pappret jag nålade fast och sedan andra precis bredvid. Sedan tog jag bort den första 2 cm jag la, så jag använde den som en mall för 2 cm bredd. Efter att ha nålat fast den andra 2cm, använde jag den igen för att kunna lägga den sista jag behövde lägga, så exakt som möjligt (2cm ifrån den andra jag la). Sedan nålade jag fast den sista pappret och gjorde exakt samma sak på den andra ärmen. Förutom att jag inte hade en mall eller en hjälp för att veta hur lång 2 cm neråt är så jag markerade med en skräddarkrita det rätta avståndet från botten. Så jag behövde mäta mycket och ibland var det inte två cm efter att ha nålat så jag blev bara tvungen att flytta den och nåla om den. För jag ville att det skulle vara exakt som möjligt.

När jag hade nålat fast klar, så strök jag fast papperna. Så jag strök först en lite område och sedan tog bort nålarna för jag kunde inte exakt stryka över nålarna för de var konstigt tvärnålade för nålarna
åkte alltid in på strykbordet. När jag strök blev jag tvungen att ta bort nålarna innan jag strök området men det gick bra och det var inte svårt för jag hade gjort det förut. Innan jag färgade strök jag ganska mycket för att se till att alla kanter var fast med tyget för jag ville inte att ränderna ska bli fel. När jag hade gjort det på båda ärmarna så la jag båda tygstycken på tidningspapper för jag skulle börja trycka mina ränder och det skulle inte komma på bordet. Jag tog dessutom fram svampar, bricka och vit textilfärg för ränderna skulle vara vita. Sedan la jag bara färg på brickan och använder svamparna för att trycka vit färg där ränderna skulle vara. Jag tänkte först typ måla dit färgen istället för att trycka med svamp men det skulle bli tyg små ränder från borsten, så jag valde att trycka. Dessutom har jag tryckt förut och resultatet har varit bra. Men jag insåg när jag tryckte att jag kanske behövde trycka ett till lager för jag trycker vit färg på svart tyg, så det behövs kanske ett lager till för att täcka det svarta. Det gick bra att trycka första lagret men det såg ändå ut som att det inte skulle räcka. Så jag kommer kanske att trycka ett till lager på mitt schablomtryck.

Material och verktyg jag har använt är: svart och grå trikåtyg, tyg för mudden, tyg-sax, vanlig sax, knappnålar, måttband, vinkellinjal, linjal, penna, mina mönsterdelar, sporre och papper, på baksidan, vitt textilfärg, bricka, svampar, strykjärn, tidningspapper, skärbräda, rullkniv, kopieringspapper (för att planera mitt schablomtryck) och skräddarkrita.
Det jag har lärt mig är varför man använder en sporre för att göra markeringarna, man vill inte förstöra tyget med tyg-saxen för mycket.


Nästa gång ska jag kanske göra ett till lager av textilfärg på mitt schablomtryck annars på börjar jag med att sy fast ärmarna på framsidan och baksidan. 
//Taqiyah Chowdhury 9E