lördag 7 april 2018

Taqiyah


Klippa tyg

Jag har fortsatt med mitt arbete på min tröja genom att klippa tyget till alla mönsterdelar jag har klippt ut. Jag började med att först ta fram ena trikåtyget jag ska använda som var svart trikåtyg. Trikåtyget är maskinstickad med rundstickor som betyder att tyget har två vikta kanter och är dubbelvikt.Vilket blir enklare för mig för då behöver jag inte vika tyget för att få dubbelvikt och en viktkant som behövs till mina mönsterdelar eftersom det står på några av mönsterdelarna att de behöver vara placerade mot en vikt kant. Dessutom behöver jag bara nåla fast alla mönsterdelar en gång för tyget är dubbelvikt så jag får två tygstycken efter att ha nålat och klippt ut tygstycket.

 Det som ska vara svart på min tröja är luvan och ärmarna, så det var dem mönsterdelarna jag tvärnålade fast på tyget med knappnålar. Men när jag nålade fast mönsterdelen till ärmen kunde jag inte exakt lägga den vart som helst eftersom de behövdes lägga på ett specifikt sätt. Det behövde följa trådraken på tyget som jag gjorde genom att mäta med ett måttband att det var samma avstånd från trådkanten på min mönsterdel för ärmen till kanten. Så det måste vara samma avstånd från trådraken till kanten från hela trådraken som jag var ritad på min mönsterdel. Eftersom den är en hjälplinje så att man klipper tygstycket rätt med tygets stickningsriktning, alltså rakt med hållet stickningarna är riktade för när man har sytt klart ärmen så ska den falla bra på axeln istället för att lägga sig konstig på axeln. Så jag bestämde ett avstånd ifrån kanten till trådraken där ärmen låg rätt men också så att jag inte slösade för mycket tyg. Jag försökte vara så sparsam som möjligt för att inte slösa onödigt tyg. Det var därför min lärare sa att jag skulle nåla fast alla mönsterdelar på tyget innan jag klippte så man inte slösar för mycket tyg. Vilket jag gjorde men inte på svarttrikåtyg för jag glömde och kom ihåg efter jag hade klippt ut ärmen att luvan skulle vara svart.

Luvan 
När jag nålade fast ärmen började jag med att nåla så att trådraken på mönsterdelen var samma avstånd till kanten över hela trådraken. Efteråt så nålade jag fast kanterna på mönsterdelen till tyget. Innan jag klippte ut tyget med en tyg-sax behövde jag visa min lärare som kollade om vi gjorde rätt så att vi inte slösade tyg. När hon hade kollat och allting var bra så klippte jag ut den direkt. Jag klippte ut delen som gick bra men jag hade lite problem att klippa exakt, ibland blev kanten lite större men jag fixade det efter jag hade klippt ut tygstycket från själva tyget. Efter det insåg jag att luvan skulle vara svart, så jag nålade fast den där jag inte skulle slösa allt för mycket tyg och mot en viktkant för det stod på mönsterdelen att en kant skulle vara mot en vikt kant. När jag hade gjort det,
fortsatte jag att nåla fast själva mönsterdelen på tyget. Innan jag klippte kom jag på att jag behövde mäta hur mycket tyg jag kommer använda för det behövdes skrivas ner på en skiss jag gjorde innan. Så jag mätte från stadkanten och inkluderade ärmen. Jag mätte som att jag inte hade klippt ut ärmen. Efteråt klippte jag ut luvan direkt och det gick bättre än förr, nu blev det lite mer exakt med klippningen.

Sedan tog jag fram det grå trikåtyg, innan jag använde tyget hade jag klippt av en bit av tyget från tygrullen för det skulle vara besvärligt att behöva ha en stor rulle bredvid sig när man klipper ut sina tygstycken och vi skulle inte vara i slöjdsalen. Min lärare klippte då ut en bit som skulle räcka till min framsida och baksida. Men när jag skulle nåla fast delarna hade jag problem med tygets storlek. Tyget var för liten. Jag kunde inte få mina mönsterdelar att passa på den viktakanten tyget hade, den var för kort. Jag försökte först få det att funka men det hände bara att tyget var ojämn, så tyget nere där fållen skulle vara var för korta som skulle göra att tygstycke vara olika långa. Så vi fixade det genom att jag klippte bort 1 cm ifrån botten där jag ska sy fållen vid slutet. För det var bara några mm ifrån att mönsterdelen skulle passa med tygets längd. Vilket betyder att när jag syr fållen så syr jag bara 1 cm mindre än vad som står på instruktionen som jag inte har ett problem med. Jag tog då fram en vinkellinjal och en vanlig linjal. Sedan mätte jag 1 cm ifrån kanten uppåt och markerade från olika ställen från kanten på mönsterdelarna för framsidan och baksidan. För det var de som skulle vara gråa och de fick inte plats på tyget jag hade. Dessutom skulle de vara lika lång, så om jag kortar ena behöver jag göra på den andra. Sedan ritade jag en rak linje med hjälp av vinkellinjalen. Sedan klippte jag ut det med en vanlig sax vilket var inga problem.


När jag var klar, nålade jag lätt fast framsidan och baksidan på tyget. Jag såg till att jag la där det stod mot vikt kan på mönsterdelen mot en vikt kant på trikåtyget. Eftersom jag hade trikåtyg som var maskinstickad med rundstickor behövde jag inte göra en egen viktkant. Jag började med att nåla fast mönsterdelen för baksidan på tyget vid stadkanten. När jag var klar nålade jag fast baksidan och där gjorde jag samma förutom att jag hade min mönsterdel bak och vänd, annars skulle den inte passa. Så jag kunde inte exakt se allt som stod på mönsterdelen men jag visste hur man gjorde, så det var inga problem. Innan jag klippte så mätte jag hur långt tyget var för det behövdes för min skiss. Efter att ha skrivit ner det, klippte jag av tygstycken med en tyg-sax och det gick bra för nu fick mönsterdelen plats på tyget och jag kunde klippa ut utan problem. 


Efteråt skulle jag klippa ut mudden på ett separat trikåtyg som var lite mer elastiskt. Innan jag nålade fast den kollade jag på min mönsterdel om den skulle vara placerad mot en vikt kant som den skulle. Jag gjorde det och försökte lägga den där jag inte slösade för mycket tyg och nålade fast den mot den vikta kanten. Sedan nålade jag fast resten av kanterna och klippte ut den. 

När jag hade klippt ut alla mina tygstycken skulle jag överföra markeringarna som fanns på mönsterdelarna till tygen. På mitten av framsidan och baksidan halsöppning skulle jag klippa ett 0,5 cm hack för att man skulle veta vilken var vilken och var mitten är på båda tygstycken. Det kommer dessutom inte påverka sömmarna för jag kommer sy 1 cm ifrån kanten, så det påverkar inte arbetet. Jag klippte hacket med en tyg-sax på mitten av halsöppningen av framsidan och baksidan, alltså där det är vikt innan man tar ut tygstycket från mönsterdelen. Eftersom den vikta kanten är mitten av tygstycket. Efter jag gjorde det fanns det markeringar på ärmen och där ärmen ska vara på framsidan och baksidan som man skulle göra med en sporre med att papper under så att det inte kommer på bordet. Man gör det för man behöver markeringarna och man vill dessutom inte förstöra tyget för mycket. Jag gjorde det men jag hade problem, det jag försökte skära på markeringarna men det ville inte skäras på mitt tyg. Efter många försök så klippte jag bara hack där markeringarna skulle vara för jag kom ingenstans med att göra med sporren.

Efter jag hade klippt ut markeringarna så behövde jag börja med mitt experiment direkt eftersom jag ska göra ränder på ärmarna som jag behöver göra innan jag syr. För det kommer bli för svårt att göra mitt schablomtryck (ränder) som går runt armen efter jag har sytt klar ärmen. Så jag behöver göra ränderna innan jag syr. Vilket jag gjorde genom att först planera vart jag skulle placera de och hur stora de skulle vara. Jag hade bestämt att jag skulle ha två ränder som skulle vara ganska långt ner på ärmen, typ vid armbågen. Så med hjälp av ett måttband och en kompis mätte jag ut ungefär hur långt från axeln där raglanärmar börjar och ner till där jag ville ränderna skulle vara var. Jag mätte dessutom hur långt det var från min han upp till där jag ville mina ränder skulle vara eftersom tygstycket till ärmen är lite längre än min arm så jag använde då måttet från botten av ärmen alltså där min mudd kommer sys fast och uppåt där jag ville min första rand skulle vara. För mig var det 29 cm från botten uppåt efter att ha lagt 1 cm uppåt för ärmen kommer vara lite längre men jag vill fortfarande att den ska vara där jag bestämde. Innan jag fortsatte mätte jag igen och kollade om det skulle vara bra.

Efter jag hade planerat klart, tog ta fram papper som används som kartong till kopieringspapper. Eftersom det finns klister på baksidan som jag stryker fast på mitt tygstycke sen. Jag försökte hitta avlånga pappren med helst en rak kant så de skulle passa till ärmens bredd och att jag inte skulle behöva göra en rak kant. Efter att ha hittat några behövde jag fortfarande skära ut 2 cm breda rektanglar. För jag hade bestämt att mina ränder skulle vara 2 cm breda och då skulle det vara 2 cm mellan de två ränderna. Så jag behövde göra en 2 cm bred bit av pappret som gick från ena kanten av ärmen till den andra, för det är det som behövs för att skydda tyget från textilfärgen från ränderna jag vill ha. Jag använde en vinkellinjal för att så raka linjer/kanter på pappersbiten, sedan skar jag ut den med hjälp av en rullkniv och en linjal, så jag skar rätt för att få raka linjer/kanter med en skärbräda under för att inte skära på bordet. Jag gjorde två sådana för jag skulle göra på båda
ärmarna. Sedan strök jag tygstycken till ärmarna innan jag strök fast alla delar jag behövde till schablomtrycket för jag ville ha en rak och platt yta så allting blev perfekt som möjligt.
Efter att ha gjort det så mätte jag 29 cm ifrån botten uppåt och placerade först ett papper med klister med den raka linjen riktad mot botten. För den skulle börja där och jag såg till att sidan med klister var mot tyget så att den fastnar med tyget när jag stryker fast dem. Jag gjorde små markerade med en skräddarkrita 29 cm från botten uppåt och sedan la den där. Efter nålade jag fast den och sedan såg till att det var 29 cm vid olika ställen från pappret till botten, så den låg rakt. Sedan la jag 2cm breda pappret 2 cm neråt ifrån första pappret jag la. Jag la ena 2 cm breda pappret precis bredvid första pappret jag nålade fast och sedan andra precis bredvid. Sedan tog jag bort den första 2 cm jag la, så jag använde den som en mall för 2 cm bredd. Efter att ha nålat fast den andra 2cm, använde jag den igen för att kunna lägga den sista jag behövde lägga, så exakt som möjligt (2cm ifrån den andra jag la). Sedan nålade jag fast den sista pappret och gjorde exakt samma sak på den andra ärmen. Förutom att jag inte hade en mall eller en hjälp för att veta hur lång 2 cm neråt är så jag markerade med en skräddarkrita det rätta avståndet från botten. Så jag behövde mäta mycket och ibland var det inte två cm efter att ha nålat så jag blev bara tvungen att flytta den och nåla om den. För jag ville att det skulle vara exakt som möjligt.

När jag hade nålat fast klar, så strök jag fast papperna. Så jag strök först en lite område och sedan tog bort nålarna för jag kunde inte exakt stryka över nålarna för de var konstigt tvärnålade för nålarna
åkte alltid in på strykbordet. När jag strök blev jag tvungen att ta bort nålarna innan jag strök området men det gick bra och det var inte svårt för jag hade gjort det förut. Innan jag färgade strök jag ganska mycket för att se till att alla kanter var fast med tyget för jag ville inte att ränderna ska bli fel. När jag hade gjort det på båda ärmarna så la jag båda tygstycken på tidningspapper för jag skulle börja trycka mina ränder och det skulle inte komma på bordet. Jag tog dessutom fram svampar, bricka och vit textilfärg för ränderna skulle vara vita. Sedan la jag bara färg på brickan och använder svamparna för att trycka vit färg där ränderna skulle vara. Jag tänkte först typ måla dit färgen istället för att trycka med svamp men det skulle bli tyg små ränder från borsten, så jag valde att trycka. Dessutom har jag tryckt förut och resultatet har varit bra. Men jag insåg när jag tryckte att jag kanske behövde trycka ett till lager för jag trycker vit färg på svart tyg, så det behövs kanske ett lager till för att täcka det svarta. Det gick bra att trycka första lagret men det såg ändå ut som att det inte skulle räcka. Så jag kommer kanske att trycka ett till lager på mitt schablomtryck.

Material och verktyg jag har använt är: svart och grå trikåtyg, tyg för mudden, tyg-sax, vanlig sax, knappnålar, måttband, vinkellinjal, linjal, penna, mina mönsterdelar, sporre och papper, på baksidan, vitt textilfärg, bricka, svampar, strykjärn, tidningspapper, skärbräda, rullkniv, kopieringspapper (för att planera mitt schablomtryck) och skräddarkrita.
Det jag har lärt mig är varför man använder en sporre för att göra markeringarna, man vill inte förstöra tyget med tyg-saxen för mycket.


Nästa gång ska jag kanske göra ett till lager av textilfärg på mitt schablomtryck annars på börjar jag med att sy fast ärmarna på framsidan och baksidan. 
//Taqiyah Chowdhury 9E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar