lördag 19 maj 2018

Taqiyah

Sy ihop tröjan


Jag hade insett efter att tryckt ett lager av vittextilfärg att det inte täckte det svarta trikåtyget. Så jag tryckte ännu ett lager av färgen. Jag försökte trycka så mycket färg som möjligt för jag misstänkte att två lager inte skulle täcka det svartatrikåtyget men ändå ha ett jämt lager av färgen. Att det inte blir ojämnt men ändå ett ganska tjockt lager för att inte behöva trycka allt för många lager. Vilket gick bra att göra för jag la ganska mycket färg på svampen och sedan tryckte det på schablomtrycket och sedan försöka jämna ut det. Så inga problem uppstod när jag tryckte för jag visste hur jag skulle hantera allting och dessutom har jag gjort det förut.

Några dagar efter andra lagret av tryck på mitt schablomtryck såg jag att den vita textilfärgen hade än inte täckt det svarta trikåtyget helt. Jag fortsatte trycka flera lager, tills jag fick den färgen och täckningen av tyget som jag ville. Vilket betydde att jag behövde trycka ganska många lager vilket jag gjorde. Men försökte inte trycka allt för många lager för jag skulle kunna ha problem att ta bort pappret som jag hade stryk på tyget för att skydda områden där jag inte ville färgen skulle färgas. För pappret hade fått ganska mycket färg på och sedan torkat och fått färg igen och torkat och så vidare. Efter runt 5–6 lager blev jag nöjd med resultatet. Då drog jag av pappret från tygstycket men inte alltför snabbt. För jag visste att jag kanske skulle ha problem med att pappret skulle fastnat på tyget, så jag försökte ta det sakta när jag drog av pappret från kanterna där färg fanns. Det gick bra vid ena ärmen men vid andra fastnade kanten av pappret så jag hade problem med att ta bort det. Men fick bort det och jag såg då att kanterna var inte exakt raka och färg hade läckt ut lite. Jag kommer dock fixa det senare med svart-textilfärg för jag behöver börja sy ihop tröjan för att hinna i tid.  

Material: vit-textilfärg, svamp och bricka och mina ärmar med pappret som är struken på den och tidningspapper (skydda bordet för textilfärgen kan läcka igenom).
Det jag har lärt mig är att pappret kan fastna om den får färg och torkar för ofta. Dessutom om det händer ska man vara försiktigt för att inte göra så att pappret fastnar för svårt och gör det sakta vid kanterna som har blivit utsatta för mycket färg.




Innan jag påbörjade med att sy ihop min luva, satt jag, min kompis och min lärare och planerade hur vi skulle sy luvan. För jag och min kompis skulle sy liknande luvor. Jag ville överlappa min luva vilket betyder att vid mitten av framsidan av luvan skulle det inte exakt sitta ihop utan sys över varandra. Vilket var lite svårt för mig att göra för på tygstycket jag klippte ut till luvan är de inte separerad utan sitter ihop vid framsidan vilket gör att den kan bli mindre om jag klipper den till två delar för 2 cm kommer försvinna eftersom det finns inga extra sömsmån och man syr 1 cm från kanten på båda tygstycken av luvan. Så vi bestämde att inte göra det utan att bara sy den som den är gjord för. Jag skulle först sy ihop luvan där den inte sitter ihop, alltså den stora kurvan som är mitten av luvan. Eftersom det behövdes göra innan jag skulle sy fållen till luvan för att få ett bra resultat och den ganska raka kanten skulle sys med själva tröjan.

Jag började med att lägga rätsida mot rätsida och sedan tvärnåla där jag ska sy (där nålarna finns på bilden). När jag påbörjade med att tvärnåla insåg jag att ena sidan av luvan var lite större än den andra. Så det jag gjorde var att hitta den mitten jag hade innan jag insåg storleksskillnaden och gjorde ett litet hack vid mitten jag hade från början för att veta vart mitten är. Jag veka luvan rät mot rät och att kanterna på båda luvansida var mot varandra och lika långa. Så att de är lika långa vid kanten men kan bli en storleksskillnad på luvornas sida. Vilket betydde att ena sidan av luvan kommer vara lite mer luftigare men det är okej för jag tror att man inte kommer se det. Hacket jag gjorde är där när jag ska tvärnåla fast luvan på tröjan, för jag behöver markeringar för mitten av framsidan och baksidan. Baksidans mitt får jag från den kanten jag ska sy, för det är mitten av baksidan. Efter att tvärnålat fixade jag symaskinen och ställde in den med elastisk söm. Efteråt trädde jag den med svart under- och övertråd och sedan testade jag sy på ett test-tyg för att se sömmen men också för att veta hur jag ska sy. Dessutom testa symaskinen, så det inte strular när jag syr för att sprätta upp sömmarna på trikåtyg kan förstöra tyget ganska mycket. Sedan började jag sy genom att sy 1 cm ifrån kanten eftersom jag hade lagt till 1 cm sömsmån och jag ville att luvan skulle vara i den storleken jag hade valt. Dessutom sydde jag ganska sakta för jag har haft problem med kurvor. Men det gick bra när jag tog det sakta och jag backade inte vid början och slutet för det är inte nödvändigt eftersom sömmen är fast om man börjar sy från kanten av tygstycket. Sedan vid slutet klippte jag av det lösa tråd efter att ha sytt klart. Efter att ha sytt sömmen så klippte jag några rörelsehack på grund av att där jag sydde var runt
Rörelsehack
och den kommer inte falla eller vara som vanliga tygstycken som blir sydda ihop rakt. Så jag klipper några rörelsehack för att göra så att den kommer sitta bra. 

Efter jag var klar gjorde jag fållen på luvan. Där skulle jag vika 2 cm ifrån stadkanten inåt, fast avig mot avig eftersom det inte kommer finnas en öppning som gör att man kan vända ut och in på den. När jag vek började jag först med att pressa i sär sömmarna vid toppen (där jag nyss hade sytt) eftersom där skulle jag också vika och jag ville inte ha en luftbubbla eller att det blev tjockt där. Efter att ha pressat isär sömmen så vek jag 2 cm ifrån kanten inåt, avig mot avig med hjälp av ett måttband. Vilket tog en ganska lång tid för jag vek först bara och mätte, sedan om den var kortare så gjorde jag vikningen större. Dessutom hade jag problem med att det blev luftbubblor eller vikningar för mitt tyg är inte exakt rätt storlek på ena sidan. Så jag visste när jag skulle sy behövde jag sy så att jag inte får vikningar eller luftbubblor. Efter att försökt så en rak fåll utan luftbubblor nu så tog jag fram symaskinen och bytte nål till en tvillingnål. Eftersom fållen skulle sys med 2 sömmar och med en tvillingnål blir det enklare för man får 2 sömmar direkt istället för att behöva sy två raka sömmar. 

När man trär symaskinen behöver man trä den på ett speciellt sett för man har två övertråd och man vill inte att de ska trasslas ihop. Så när man tar ner tråden från rullen ner på symaskinen finns det ett ställe där man kan separera tråden (ser på bilden åt vänster). Dessutom nere vid nålarna skulle man lägga den vänstra tråden igenom en metallring och andra skulle vara normalt så att de inte skulle trasslas ihop.(ser på bilden åt höger).

Efter testade jag mig fram vart 2 cm markeringen fanns på symaskinen. För man skulle sy 2 cm ifrån kanten och man måste sy på räta sidan eftersom de 2 rak sömmarna är bara på ovansidan och på undersidan är sicksack sömmen. Så man vill ha de 2 rak sömmarna på den räta sidan så jag behövde sy på den räta sidan istället för avig som man brukar göra vid andra sömmar. Vilket blir lite svårt för vid undersidan som är avigsidan ser man vikningen men inte på rätsidan. Så jag försökte hitta markeringen för 2 cm genom att ha kanten vid olika markeringar och mäta sedan med ett måttband. Samtidigt testade jag sömmen och symaskinen för att inte få fel när jag sydde. Efteråt började jag att sy på luvan, så jag började längst upp, precis vid sömmen jag hade sytt innan. Sedan sydde jag ner genom att följa 2 cm markeringen som fanns på symaskinen men också känna vikningen. För jag kunde känna kanten av vikningen så jag försökte placera den rätt genom att känna mig fram. Men när jag sydde stannade jag när jag kom till en luftbulla eller en vikning som inte ska vara där. För jag vill att alla luftbubblor skulle vara längst ner för de syns inte lika mycket därnere och jag visste att jag skulle ha några. Så när jag kom fram till en slutade jag sy och sydde istället andra sidan. Sedan gjorde jag samma sak vid andra sidan. 
När jag kom till en luftbubbla slutade jag sy och fortsatte sy på andra sidan. Så att luftbubblorna eller vikningarna hamnade därnere vilket det gjorde efter att behövt byta sida typ 3 gånger. Men jag fick ett problem vid slutet, luftbubblan eller vikningen jag fick hade jag svårt att sy för det var för mycket tyg men klarade att sy den. Men den märks ganska mycket men den är nere vid ett ställe man kanske inte lägger märke till. Så jag blev ändå nöjd. Man kan se på sömnen jag sydde att det är dubbel vid några ställen men det kan man räkna med om man vill ha luftbubblorna eller vikningarna längst ner för man behöver sy runt hela fållen. Men de syns inte mycket för jag syr svart tråd på svarttrikåtyg. Efteråt klippte jag bara av tråden som var lösa efter att ha bytt sida när jag sydde. 

Material: måttband, nålar, tvillingnål, symaskin, tråd, sax, tyg-sax, mitt tygstycke, strykjärn och test-tyg.
Det jag har lärt mig är att man ibland behöver sitta ner och planera innan man gör något för att vara helt säker med något man gör som man kanske inte tidigare har gjort. Dessutom vet jag vart 2 cm markeringen finns på symaskinen nu. Jag lärde mig också hur man byter ut en nål och hur man ska trä en symaskin när man har en tvillingnål.
Jag kommer vid slutet när jag gör mitt sista schablomtryck (experiment) så kommer jag lägga till silver ringar där jag vill att öppningen av luvan tråd ska vara. Typ öppningen som kommer vara silver för de det passar bäst med svart och sedan kommer tråden vara som band. För jag vill inte ha tråd som liknar skosnöre utan vanligt band tycker jag är finare och dessutom kommer jag inte använda tråden utan de är där för en detalj så fin vill man ha. 


 När jag skulle börja sy själva tröjan började jag med armfastsättningen vilket betydde jag inte behöver sy axelsömmar för jag har typ inga axlar kantar att kunna sy för jag har raglanärmar. Dessutom behövde jag inte mellanläggning för man lägger det för att förstärka axelsömmarna för trikåtyget kan vara ganska tunt men jag använde mig av tjockt trikåtyg.

Jag började med att tvärnåla ärmarna med där ärmen ska vara placerade på framsidan och baksidans. Jag visste vilken kant av ärmen som skulle vara placerad mot rätt sida genom markeringarna jag hade. Eftersom markeringarna som finns på ärmens båda kanter är inte i samma längd från toppen. Vilket gör att markeringarna på framsidan och baksidan inte är i samma längd/nivå. Ena är lite längre ner än den andra. Så genom att testa mig fram genom att lägga markeringen från ärmen mot markeringen mot baksidan eller framsidan, visste jag vilken som sida av ärmen som skulle vara mot framsidan. Jag testade mig fram men på mitt häfte fanns det bilder på delarna och vart markeringarna ska finnas, så man kunde kolla där för att bestämma den rätta kant som skulle vara placerad mot rätt kant på framsidan. Efter det la jag rät mot rät och tvärnålade. När jag tvärnålade, nålade jag först kanterna och sedan markeringen, alltså markering från ärmen mot markeringen på framsidan. Sedan tvärnålade jag resten av kanten så att kanternas kanter var lika långa. Efter att ha tvärnålat alla fyra sidor så tog jag fram symaskinen och trädde den med svart tråd. För även om fram- och baksidan är grå så valde jag svart för jag hade redan det framme. Sedan ställde jag in elastisk söm på symaskinen och testade symaskinen och sömmen, inga problem skulle uppstå.

Pressat isär sömmarna
Tvärnålat
Sedan sydde jag de fyra sömmarna som behövdes sy, 1 cm ifrån kanten och det gick bra. För det var inga problem för det var en ganska rak kant som skulle sys. När jag hade sytt klart så skulle jag pressa isär sömmarna för det stod på instruktionen. Jag gjorde det med strykjärnet, jag strök mellan det tygen där jag nyss hade sytt för att stryka ner tyget så att det blir rakt och på den räta sidan kommer det inte se luftigt ut utan slät och fint.

Material och verktyg jag har använt är instruktion, nålar, mina tygstycken, strykjärn, symaskin, tråd och sax. Det jag har lärt mig är att ibland kolla instruktionen för att spara tid. För när jag skulle tvärnåla ärmarna kunde jag ha kollat instruktionen vart markeringarna var och vilket skulle vara med vilken.



Efter jag hade pressat isär sömmarna, fortsatte jag med att sy sidsömmen. Men innan behövde jag planera slitsen jag ska ha vid kanterna av min tröja. Jag fick min kompis att testa tröjan utan att ha nålat något för att mäta längden, sedan mätte jag med ett måttband hur lång slitsen skulle ha varit på min kompis. Efter att gjord det mätte jag hur lång ner i tröjan slitsen skulle börja på mig själv. För min kompis är inte exakt lika lång som mig. Men med henne fick jag en överblick över hur lång jag ville slitsen skulle vara. Jag mätte på mig själv och sedan på tröjan och fick till att slitsen skulle vara 14 cm innan fållen. När jag har sytt klart tröjan kommer slitsen vara 12 cm.

När jag hade bestämt klar började jag med att ha avigsidan utåt så att jag har rätt mot rät när jag syr. Sedan tvärnåla jag framstycken och bakstycken med varandra vid armhålan först. Det är där de ska sys ihop för längre upp finns sömmen jag sydde innan, armfastsättningen. Dessutom blir det enklare att börja där för man koppla de två sömmarna jag sydde innan från samma ärm som gör det enklare att tvärnåla exakt. För ärmen är svart och fram- och bakstycket är grå. Så man tvärnålar så att
tvärnålningen vid armhålan
sömmarna ligger precis i mitten av grå och svart. (ser på bilden). Sedan är det bara lägga fram- och bakstyckens stadkant på varandra och tvärnåla neråt. Efter jag hade nålat vid armhålan, nålade jag nere vid kanten för att göra det enklare så att tyget typ faller på plats, vilket gör det enklare att tvärnåla. När jag hade tvärnålat klart överförde jag min slits på tröjan, jag tog ett måttband och mätte från stadkanten (kanten läggs ner) sedan 14 cm uppåt och markerade med en skräddarkrita på båda kanterna. Jag dubbelkollade längden en gång för att vara säker att det var exakt 14 cm, sedan la jag en nål
Slitsmarkeringen
vid markeringen och tog bort alla nålar under den. För att jag ska veta att jag inte ska sy där när jag väl syr. Fast jag behöll nålen vid kanten av stadkanten för annars rörde sig fram- och bakstycket mycket, för att förhindra det behöll jag den nålen.

Tvärnålningen vid trycket
Tvärnålat klart
När jag hade gjorde det på båda sidorna av tröjan gick jag till ärmarna för att tvärnåla ihop de också. Där började jag med att ta ha rätsidan mot rätsidan och sedan ta stadkanterna och tvärnåla ihop de, började från armhålan och neråt. När jag tvärnålad hade jag mitt tryck som hjälp, för när jag tvärnåla där schablomtrycket fanns gjorde jag så att kanterna av trycket hamnade precis på varandra. Så att när jag har sytt klar så ser det verkligen ut att trycket (ränderna) går runt ärmarna. Annars skulle man se att de går in i sömmen vid olika ställen och bara fel. Jag försökte göra så att de låg precis på varandra (ser på bilden), sedan fortsatte jag bara med att tvärnåla ner och gjorde samma sak på andra ärmen. Allting gick bra förutom att det tog en tid att tvärnåla för jag hade problem med att tvärnåla vid trycket för nålen ville inte exakt gå igenom trycket, så jag blev tvungen att nåla runt trycket men det gick bra till slut.

Material: mina tygstycken, symaskin, test-tyg, knappnålar, strykjärn, instruktion, måttband, skräddarkrita,
Jag har inte lärt mig något speciellt för jag har alltinget gjort något liknande eller kommit på hur jag ska göra något till tröjan innan.



Sidsömmen där jag förr har pressat
isär sömmen
När jag hade nålat fast hela kanten av ärmen så kunde jag sy sidsömmen efteråt. Jag tog fram symaskinen och trädde den med svart tråd. Sedan la jag symaskinen på elastisk söm och sedan började sy från stadkanten på ärmen och sedan bara helt ner. Så det blev totalt 2 sidsömmar för det blir enklare att sy en långs söm vid varje kant men också för att koppla allting ihop, alltså så att de inte sitter konstigt för jag sydde de vid olika tillfällen. Allting gick bra, jag sydde 1 cm ifrån kanten för jag hade lagt till 1 cm sömsmån och när jag kom till trycket så sydde jag lite saktare än normalt för jag vill helst att inte nålen skulle gå sönder och att sömmen skulle bli bra där. När jag kom till ställen där jag hade pressat isär sömmarna, såg jag till att tygen vid sömmarna var ner när jag sydde där, alltså de var pressade isär. Så att det inte blir en klump av tyg där utan platt (ser på bilden). 
Sedan stannade jag där min markering för slitsen var och backade en liten bit, alltså sydde bakåt. Jag ville fästa sömmen eftersom jag slutar inte exakt vid kanten och om man syr eleatisk söm och man ska skippa behöva backa ska man helst börja och sluta vid kanten. Så jag backade vid slutet för jag sydde från ärmen neråt så att tråden fästes. Annars gick det bra med att sy sidsömmarna förutom att jag fick ett litet problem med symaskinen, kapseln hade krånglat och undertråden hade samlats ihop. Jag behövde klippa bort undertråden för det hade fastnat på symaskinen. Sedan blev jag tvungen att trä symaskinen igen för jag behövde byta kapsel. Men jag fortsatte att bara sy där jag slutade, 1 cm ifrån där jag slutade, så att det inte blir små hål för jag
sytt klart sidsömmen vid trycket
skulle missa ett litet ställe.
Pressat isär sömmen
När jag hade sytt klar sidsömmarna, pressade jag isär sömmarna genom att stryka mellan två tygen jag hade sytt, vid sömmen för det stod på instruktionen. 


Material och verktyg jag använde var symaskin, sax, svart tråd, mina tygstycken, kapsel och strykjärn.
Jag har inte lärt mig något speciellt för jag hade inga problem eller funderingar förutom problemet med symaskinen men det var inte första gången för mig. Men jag skulle ha sytt med gråttråd när jag sydde sidsömmen så att man inte ser sömmen på rätsidan efter jag har pressat isär sömmarna. Men jag ville sy en lång sidsöm så det finns en chans att man ser sidsömmen vid t.ex. slitsens början. 


Tvärnålat kortsidan
När jag hade sytt klart sidsömmen började jag med att sy mina två armmuddar. Eftersom halsringen är luvan och den var jag klar med. Jag började med att först vika tygstycket till mudden i mitten för den var hellång eftersom jag la mönsterdelen mot en viktkant. Efter nålade jag bara så att kanterna var exakt lika långa och strök med ett strykjärn så att muddtyget var helt platt. Sedan klippte jag med en tyg-sax vid den vikta kanten så att de blev ungefär exakt lika långa och det är enklare att göra det för man har en redo väg att klippa. Efteråt nålade jag ihop båda ärmmudden kortsidor och såg till att det blev rät mot rät. Sedan sydde jag raksöm på kortsidan 1 cm ifrån kanten och backade vid början och slutet så att sömmen skulle vara fast för jag sydde raksöm och det behövs då. 
Raksömen vid ärmmudden
Vek ärmmudden
Vilket jag glömde vid början när jag sydde båda ärmmudden men gick tillbaka till början efter jag hade backat vid slutet och sydde på sömmen jag hade sytt innan. Så att sömmen var fäst, fast det blev lösa trådar som jag klippte efteråt. Sedan pressade jag isär sömmen jag sydde med ett strykjärn för den är mest effektiv för det används värme än att skrapa isär sömmarna med fingrarna. Efteråt skulle jag vika ärmmuddarna ut och in. Så att man rät sidan var utåt. Men jag skulle vika den så att det blev avig mot avig för den skulle vara vikt dubbelt. (ser på bilden)
Pressat isär sömmen
Efter att ha gjort det nålade jag kanterna ihop vid några ställen så att den blev exakt vid stadkanterna. Där jag hade pressat isär sömmarna såg jag till att de var det och det var platt. Sedan la jag ärmmuddarna inuti ärmen och tvärnålade fast kanterna ihop. Eftersom tröjan hade sin avigsida utåt, nålade jag fast ärmmudden inuti ärm-kanten. Så att det blev rät mot rät, så jag vändsyr så att mudden blir korrekt efteråt. Sedan såg jag till att kanterna låg exakt på ärmmudden mot ärm-kanten. Men jag började med att tvärnåla sömmen på ärmmudden med sidsömmen som fanns på ärmen så att de matchade. Så att det ser ut att de syddes tillsammans. Sedan tvärnålade jag runt ihop ärmmudden med ärmen, på båda ärmarna. Det gick bra för det var inga konstigheter för den behövdes inte tvärnålas på ett speciellt sätt som halsringen skulle behöva.

När jag hade tvärnålat klart, tog jag fram symaskinen och trädde den med svart under- och övertråd eftersom mudden och ärmen är svart och jag vill helst att man inte ska se sömmen på rätsidan. Sedan ställde jag in symaskinen på elastisk söm även om man kunde sy raksöm. För det kändes som att det var mer säkrare för jag har sytt ihop tröjan med elastisk söm. Så det känns som att det kommer fungera bättre och att luvan kommer vara fäst med tröjan. Efteråt testade jag symaskinen för att förhindra problem med symaskinen som kan förstöra mitt arbete.

sytt klar ärmmudden
När jag skulle börja sy la jag mudden + ärmen under pressarfoten men eftersom den är rund som en cirkel kunde man inte sy som jag tidigare hade gjort. För jag kunde sy ihop den på fel sätt. Så jag la arbetet som man ser på bilden och när jag sydde så tog jag bara ner mudden neråt vid framsidan och baksidan av pressarfoten tog jag upp den. Dessutom sydde jag 1 cm ifrån kanten för min mönsterdel hade lagt till 1 cm sömsmån och jag ville att den inte skulle bli för kort eller för lång, utan den korrekta storleken. När jag sydde hade jag inga svårigheter förutom att jag inte kunde sy så fort utan lite saktare än när man syr t.ex. sidsömmen på grund av att den är rund och att jag måste flytta den så att det sys 1 cm inåt ifrån kanten. Det tog tid men blev bra vid slutet. När jag hade sytt klart ena tittade jag på den om det blev rätt innan jag sydde den andra för att se så att det blev som det skulle och att jag inte gjorde fel. Så jag vände den ut
och in för att se att jag vändsydde det korrekta sättet.
När jag var klar klippte jag av tråden som var kvar efter att ha sytt sömmen och sedan pressade isär sömmen för att det ska se fint ut vid den räta sidan och inte luftigt. Så jag tog strykjärnet och pressade isär sömmen som var lite svårt på grund av att den är rund. Men det gick bra.

Material och verktyg jag har använt är: knappnålar, strykjärn, symaskin, svart tråd, mina tygstycken, sax, test tyg, instruktioner, mina tygstycken och tyg-sax. 
Det jag har lärt mig är hur man ska nåla för att vändsy och hur en armmudd ska vikas eftersom jag hade problem med det och blev tvungen att se en video för jag hade inte en instruktion för den exakt utan en halsring. 


Jag tvärnålade luvan som jag gjorde med armmuddarna, alltså hade luvan inuti tröjan där den skulle vara så att det blir rät mot rät så luvans rätsida var utåt. Sedan fanns det axelmarkering på luvan men jag hade inte sytt axelsömmar och kunde bara använda baksidan markeringen som var sömmen jag hade sytt först på luvan med markeringen på baksidan jag hade klippt vid början (hacket). Så jag matchade de markeringarna och markeringen (hacket) på framstycket som jag hade klippt vid början med markeringen jag hade gjort på luvan för att behålla den ursprungliga mitten för ena sidan är lite större än den andra. Efter att ha tvärnålat markeringarna mot varandra, tvärnålade jag runt hela luvan så att det inte var så luftigt och att kanterna var exakt lika långa. Jag hade problem med sidan av luvan som var lite större. För det blev lite luftigt med luvan för själva tröjan var inte lika stor men jag försökte töja ut tröjans kant så mycket som möjligt och det blev bra. Man skulle göra liknande med en halsring så jag gjorde inte något onödigt men jag skulle inte behöva göra det om jag hade en luva som var som mönsterdelen till luvan. Men när jag syr måste jag se till att det blir platt där jag syr men också att det inte kommer finnas luftbubblor/vikningar för jag har redan det på luvans fåll. Annars var det lätt på andra sidan av luvan för den var det räta storleken och den ska vara det för man vill att halsringen ska vara lika stor som på tröjan för man vill ha en stor öppning med en luv.
 
Sedan tog jag fram symaskinen och träde den med svart under – och övertråd eftersom luvan är svart och jag vill inte att sömmen ska synas på den räta sidan. Dock kan det hända att man ser sömmen vid några ställen för min fram- och bakstycke är grå men jag kan inte exakt göra något åt det för mina ärmar är svarta. Så jag valde att bara sy med svart tråd istället för att komplicera allting med att ha grå undertråd för man kan se den sömmen. Sedan ställde jag in symaskinen på elastisk söm. Man kunde som på armmuddarna sy raksöm men för säkerhetskull sydde jag elastisk söm istället. Innan jag börja sy så testade jag symaskinen så att allting fungerar bra för att förhindra problem med symaskinen som kan förstöra mitt arbete. Efter det började jag sy sömmen för att fästa luvan med tröjan. Jag la arbetet på symaskinen som jag gjorde när jag sydde armmuddarna. Så att jag verkligen syr korrekt och inte fel så att allting inte sys ihop.
Sedan började jag vid markeringen på baksidan och fortsatte runt.
sömmen där jag tiidgare
har pressat isär sömmen
Sytt klar luvans söm
Det gick bra för det var inga svårigheter för det var lite enklare än att sy ärmmudden för att cirkeln luvan hade var mycket större så jag kunde lätt sy runt. Men när jag kom till stället där det var lite luftigt såg jag till att dra ut på tyget så att det inte blev några luftbubblor eller vikningar som blev bra vid slutet. Dessutom sydde jag 1 cm ifrån kanten för jag hade lagt till 1 cm sömsmån på luvan och vill ha storleken jag ska få när jag syr korrekt.  När jag kom till ställen där jag hade tidigare pressat isär sömmen sydde jag så att tygkanterna var nere så att det blir platt. (ser på bilden) Efter jag hade sytt klart så klippte jag av onödig tråd och sedan försökte jag pressa isär sömmen men det gick inte så bra för efter jag hade pressar isär sömmen vid ett ställe gick det upp så fort jag gick till ett annat ställe för att pressa isär sömmen där. Så jag skrapade bara isär sömmen och kommer vid slutet att pressa isär sömmen igen för att få det fint vid luvan på den räta sidan.


Material och verktyg jag använde var  nålar, mina tygstycken, strykjärn, symaskin, svart tråd, mina tygstycken, sax och test tyg. Jag har inte lärt mig för jag har tidigare gjort liknande. 


 Jag behövde sy en 1 cm fåll vid slitsen för att så en fin slits med fina kanter. Så med hjälp av ett måttband vek jag 1 cm vid kanten avig mot avig där slitsen ska vara. Det var inte exakt svårt för jag hade sytt elastisk söm 1 cm ifrån kanten när jag sydde sidsömmen som var precis ovanför slitsen. Så tyget fall 1 cm inåt ganska enkelt och med måttbandet såg jag till att det var 1 cm och sedan tvärnålade jag där. Jag vek och tvärnålade enda upp till där jag slutade sy sidsömmen för jag kommer att sy en liten bit på sidsömmen. För man kunde sy slitsen på olika sätt. Men jag tvärnålade fållen på alla de fyra kanterna sammanlagt för varje slits hade två kanter för den är mellan fram- och bakstycket. Innan jag fortsatte mätte jag igen så att måttet var korrekt och sedan strök med strykjärn så att det skulle vara enklare att sy för det är platt.

Sedan tog jag fram symaskinen och bytte nål på maskinen för jag behövde en tvillingnål för jag skulle sy en fåll och man behöver sy då 2 rakasömmar som blir enklare att sy med tvillingnål. Jag testade innan att sy vit och grå tråd på gråtrikåtyg för att se vilken färg på tråden som skulle passa till fållen, jag valde då grå för med den vita såg man knappt sömmen och jag ville att man skulle se den men ändå smälta in lite i tyget. Sedan trädde jag symaskinen med två gråa övertrådar på ett speciellt för att se till att de separeras och inte fastnar med varandra och en grå undertråd. Sedan testade jag symaskinen för att se att jag hade trätt tråden rätt men också att symaskinen var bra. Slitsen kunde man sy på två sätt, runt eller det sättet jag sydde. (ser på bilden)
Innan jag sydde på min slits så testade jag hur jag skulle sy, så jag tog ett test tyg och klippte en slits och sedan testade sy så som jag skulle ha den. Det gick så där första gången, jag hade svårt att vända på mitt arbete efter nålen var nere i arbetet för att få en kant som på en kvadrat. Men när jag gjorde det igen så gick det bättre. Jag kom också på att efter ha flyttat arbetet för att sy den raka sömmen ovanför slitsen behöver jag sy tills jag kommer till vikningen på andra sidan från där jag började så att det blir rätt. Efteråt började jag sy på min slits och sydde 1 cm ifrån kanten på den räta sidan för när man syr med tvillingnål blir det sicksack under och två rakasömmar uppe och man vill ha raksöm på den räta sidan. Men när jag sydde kände jag efter också vart vikningens kant var så att jag syr precis vid kanten av vikningen. Jag tog också bort knappnålarna från mitt tygstycke när jag sydde för om man syr på en knappnål kan nålen på symaskinen gå sönder när man har tvillingnål. Efter att ha gjort första gjorde jag den andra och det gick bra för jag hade testat innan och visste hur jag skulle göra.


Material och verktyg jag har använt är: symaskin, tvillingnål, grå tråd, mitt tygstycke, sax och test tyg, nålar, måttband och mina tygstycken.
Jag har lärt mig att man kan sy slitsar på olika sätt beroende på hur man vill att de ska se ut, alltså en stor eller en liten slits för resultatet blir olika och hur man syr de olika slitsen. 

Efter att ha sytt klart slitsarna kunde jag sy fållen på underkanten av min tröja. Jag skulle vika 2cm fåll men jag hade tagit bort 1 cm på min mönsterdel för den fick inte plats på trikåtyget jag hade klippt ut och för att inte slösa på tyg så tog jag bort 1cm ifrån fram- och bakstycket underkant. Men jag tyckte att 1cm fåll var för lite för tröjan jag gjorde. Så jag tänkte göra 2cm fåll men tänkte att tröjan kanske skulle bli för kort. Så jag testade med att bara lägga den framför mig för att se längden och tyckte då att det var lite för lång så jag valde att göra 2 cm fåll på fram- och bakstyckets underkant. Sedan tog jag fram ett måttband och knappnålar och sedan vek 2 cm inåt med hjälp av måttbandet och nålarna, avigt mot avigt för man vill inte se vikningen. Det gick bra för jag hade gjort det innan och det var inte svårt att nåla förutom vid kanterna för jag hade tidigare sytt slitsen men gick bra. När jag hade tvärnålat klart, strök jag fållen för att få den platt så det blir enklare att sy den. Sedan hade jag redan en symaskin med en tvillingnål med grå tråd som jag skulle använda. Jag kunde då bara börja att sy. När jag sydde kände jag efter vikningen så att det syddes på kanten av vikningen men också försökte följa 2cm markeringen på symaskinen. Jag tog dessutom bort nålarna när jag sydde så att jag inte syr på de och förstör tvillingnålen på symaskinen. Allting gick bra för jag hade tidigare gjort det och var inte svårt. När jag var klar klippte jag av tråden och tog bort nålarna.
Klar med underkanten av tröjan


Material och verktyg jag har använt: symaskin, tvillingnål, grå tråd, mitt tygstycke, sax, strykjärn, måttband och nålar. Jag har inte lärt mig något här för jag gjorde bara en fåll som jag tidigare har gjort. 




Jag hade bestämt att ha tryck på framstycket för jag ville att det skulle vara mer på tröjan för annars såg den lite tråkig och för enkel. Men jag debatterade på vad jag skulle ha för text på trycket för jag skulle trycka som jag gjorde vid ränderna på mina ärmar, alltså vitt tryck. Efter att ha testat några ord på papper och jämfört med tröjan valde jag att ha ”FAKE LOVE” på framsidan för själva orden är ganska meningsfulla men ändå inte för mycket. Efter skulle jag skriva ut orden på grund av att jag inte kan rita eller skriva rakt och jag ville att bokstäverna skulle vara stora, raka och inte vara skrivstil. Så det skulle bara bli enklare att skriva ut de i storleken jag ville att bokstäverna skulle var. Jag började med att skriva ut en bokstav med en ganska stor storlek för jag visste inte hur stora de olika storlekarna på bokstäverna var på datorn på ett A4 papper. Jag försökte jämföra med ett papper och sedan pappret på datorn. Sedan skrev jag ut bara en bokstav för att se att storleken var bra men första försöken gick inte bra. Bokstaven var för stor än vad jag ville ha och de två orden skulle inte få plats för jag ville att orden skulle vara bredvid varandra, alltså i en rad. Så jag valde att minska den med hälften av storleken och då fick jag plats med de två orden på ett papper. Så jag skrev bara ut det och den var perfekt storlek. Så jag behöll den. 

Efteråt planerade jag hur trycket skulle ligga för jag hade bestämt att jag skulle lägga den precis under höjden av armhålan. Så strecket för rutan runt de två orden kommer börja vid armhålans längd och gå neråt. Jag behövde mäta om allting skulle få plats, så jag mätte hur lång orden + valde ett bra avstånd mellan orden och valde ett avstånd mellan orden och rutan + rutans tjocklek. Sedan mätte jag hur bredd det var från ena armhålan till den andra för att veta hur mycket plats som kommer vara kvar om jag lägger trycket där så att den ligger i samma avstånd från sidokanterna. Då fick jag till att de skulle vara 10 cm ifrån varje kant innan trycket kom fram. 

När jag hade planerat klart skulle jag börja med att klippa ut mitt tryck. Jag tog fram papper som har klister på ena sidan (kopieringspapprets kartong) för jag behövde kunna stryka fast den på mitt tygstycke för att täcka områden där jag inte ville att färg skulle komma.  Sedan när jag hade ett tillräckligt stort papper tog jag fram en vinkellinjal, linjal och en penna och ritade ett rakt streck på pappret. För jag ville att alla bokstäver för de två orden skulle vara i samma höjd, så jag ritar bokstäverna på linjen i rad. Så jag mätte ett avstånd från nederkanten uppåt och gjorde några markeringar vid olika ställen och sedan drog ett rakt streck med hjälp av vinkellinjalen. Sedan klippte jag ut orden för sig själva och klippte rak under bokstäverna så att jag kunde placera de rakt över strecket jag tidigare hade gjort. Jag tejpade fast de på pappret med den avståndet jag hade valt mellan orden på strecket. (ser på bilden). 


Sedan tog jag fram en skärkniv, skärbräda för att skydda bordet under och en linjal och skar runt bokstäverna med hjälp av linjalen för att få raka linjer så att jag skar på pappret bokstäverna var skrivna på men också pappret under som var pappret jag skulle stryka på mitt tygstycke för att kunna trycka trycket. Jag skar runt bokstäverna och kollade om det kom på pappret under som det gjorde men det gick inte exakt igenom pappret. Så jag bestämde att jag skulle efter att skurit runt alla bokstäver skära på pappret som ska strykas på tygstycket för att verkligen få bokstäverna. Allting gick bra men tog ganska mycket tid och jag gjorde några fel, jag skar utanför bokstaven men som tur kommer det inte en djup markering på pappret som ska strykas på tygstycket (pappret under), så jag bara låta det vara och göra rätt. Dessutom när jag kom till bokstäver som i mitt fall O och A som inte ska ha färg i mitten av bokstaven. Så jag kunde inte bara skära de runt de utan behöva göra en brygga. Så att pappret i mitten behåller sin plats. Bryggan jag gör kommer koppla bokstaven till själva arbetet och efter när den är struken fast på mitt tygstycke så skär
Bryggan på O
jag ut bryggan men pappret kommer vara kvar i mitten så att det inte kommer färg där. Efter det gick jag till pappret under och skar ut alla bokstäver så rak jag kunde för det var detta pappret som var viktigt för jag ska stryka fast den på mitt tygstycke. Jag skar runt bokstäverna med hjälp av en linjal och försökte göra det så bra som möjligt.
När jag var klar med bokstäverna skulle jag rita rutan runt orden. Jag hade valt att avståndet mellan rutan och bokstäverna skulle vara 1,5 cm så jag gjorde markeringar runt bokstäverna med avståndet 1,5 cm med en linjal och sedan drog streck med en vinkellinjal för att få raka linjer. Sedan gjorde jag markeringar 1cm ifrån strecken jag nyss hade gjort för rutans tjocklek skulle vara 1cm. Jag gjorde markeringar runt rutan jag nyss hade gjort och sedan drog streck med vinkellinjalen. Det gick bra men ibland blev linjerna inte raka eller i det avståndet jag ville så jag behövde sudda bort det och göra om. Men till slut fick jag det jag ville. Jag klippte bort onödigt papper för pappret jag har är större än vad jag behövde.

Material och verktyg jag har använt är: dator, papper, papper med klister, sax, linjal, vinkellinjal, skärkniv, skärbräda, sudd och penna. Jag har inte lärt mig något nytt för jag har tidigare gjort tryck och det med bryggan hade jag lärt mig i 7:an. 
Jag kommer nästa gång att skära ut rutan med en skärkniv och en linjal för att skära rak. Sedan stryka fast den på tygstycket. Den kommer placeras under armhålans längd, så kanten av rutan kommer ha samma höjd som armhålen. Sedan kommer jag med hjälp av en linjal göra så att den ligger i samma avstånd från sidokanterna och börjar från armhålans längd och neråt. Sedan efter att ha strukit fast den så kommer jag ta bort bryggorna med en skärkniv, jag gjorde på några bokstäver så att det blir bokstäverna jag ska ha. Jag måste se till att jag inte skär igenom tröjan, så försiktigt. Sedan trycker jag bara lager efter lager med vit textilfärg. Efter jag har fått färgen jag gillar kommer jag att ta bort pappret och fixa kanterna på bokstäverna för de kommer säker vara lite konstigt vid några ställen för det hände med ränderna. Så jag kommer typ göra som jag gjorde när jag tryckte mina ränder. 


//Taqiyah Chowdhury 9E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar